Drept civil
www.dreptcivil.ro
Cărţi de specialitate | Avocaţi cu experienţă

Schimbari semnificative in legislatia privind regimul strainilor in Romania

12 august 2011 | REFF & ASOCIATII
4.348 citiri
Print Friendly
 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 533 din data de 28 iulie 2011, a fost publicata Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

Legea aduce modificari substantiale cu privire la dreptul sedere si de munca al strainilor pe teritoriul Romaniei.

1. Modificari aplicabile in cazul detasarilor si angajarilor in munca in Romania

a. Nou: viza de lunga sedere pentru detasare
– Se introduce viza de lunga sedere in scop de detasare, identificata cu simbolul D/DT si care se va acorda strainilor calificati, angajati ai unei persoane juridice straine si care sunt detasati pe teritoriul Romaniei.
– Acordarea acestei vize se va face doar ulterior obținerii autorizației de munca pentru lucrători detașați, proces similar celui de obținere a vizei de lunga ședere pentru angajare in munca. Anterior, pentru lucrătorii detașați, primul pas era obținerea vizei de lunga ședere pentru alte scopuri, urmat de cel al obținerii autorizației de munca). Termenul in care strainul poate solicita viza de lunga ședere pentru detașare este de 60 de zile de la data emiterii autorizației de munca pentru detașare.

b. Autorizatia de munca pentru detasare
– se abroga procedura simplificata de încadrare in munca pentru lucrători permanenți care anterior au fost detasati la aceeasi societate romana.
– se introduce obligativitatea:

  • obtinerii atestatului de recunoastere a studiilor necesare ocuparii functiei pentru care se solicita autorizatia de munca, atestat eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului;
  • prezentarii cazierului judiciar eliberat de autoritatile din tara de origine sau de resedinta;

c. Viza de lunga sedere pentru angajare in munca
– Strainii care sunt numiti sefi de filiala, reprezentanta sau de sucursala au obligatia obtinerii vizei de lunga sedere pentru angajare in munca
– Termenul in care strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca creste de la 30 de zile de la data eliberarii autorizatiei de munca la 60 de zile;termenul limita de aprobare a vizei pentru angajare in munca de catre Centrul National de Vize este de 10 zile.

d. Prelungirea dreptului de sedere temporara
– Pragul minim al salariului admis pentru prelungirea dreptului de sedere in scop de munca sau detasare creste de la salariul minim brut la salariul mediu brut pe economie (i.e. de la aproximativ 160 la 480 euro). In cazul lucratorilor inalt calificati, acesta va fi la nivelul de cel putin 4 ori salariul mediu brut pe economie (aproximativ 1.925 euro).Permisele de sedere pentru angajatii in munca for putea fi emise si reinnoite pe perioade de cate maxim 2 ani fiecare (anterior perioada de valabilitate era maxim 1 an).

2. Codul Numeric Personal
– La solicitarea justificata a institutiilor publice interesate (spre exemplu autoritatile fiscale), ORI poate atribui un cod numeric personal si strainilor care nu beneficiaza de un drept de sedere pe teritoriul Romaniei in scopul exercitarii anumitor drepturi si obligatii legale.

3. Alte modificari privind sederea strainilor in Romania

a. In cadrul procedurii invitatiei in scop de afaceri, se introduce obligativitatea depunerii certificatului constatator al societatii romane care face invitatia, precum si dovada imputernicirii pentru persoana care semneaza invitatia;

b. Se elimina viza colectiva care se acorda anterior pentru scurta sedere, in scop de turism, pentru grupuri, in special grupuri de copii cu insotitori adulti etc.

c. In cazul vizei de lunga sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale:
– Valoarea minima a fondurilor necesare desfasurarii activitatii precum si cel al aportului de capital sau tehnologie creste de la 70.000 euro la 100.000 euro in cazul strainilor asociati intr-o societate cu raspundere limitata si de la 100.000 euro la 150.000 euro in cazul strainilor asociati intr-o societate pe actiuni;
– Conditia crearii in maximum 12 luni de la data obtinerii permisului de sedere a cel putin 10 noi locuri de munca in cazul unei societati cu raspundere limitata si a cel putin 15 noi locuri de munca in cazul unei societati pe actiuni devine obligatorie.

d. In cazul vizei de lunga sedere pentru reintregirea familiei:
– Se limiteaza termenul de depunere a solicitarii pentru obtinerea vizei de lunga sedere in scopul reunificarii familiei la maximum 60 de zile de la data emiterii aprobarii cererii de reunificare;
– Cartea de rezidenta pentru cetatenii straini, membri de familie ai cetatenilor romani sau ai cetatenilor UE, este inlocuita cu permisul de sedere pe termen lung;
– Pentru strainii membri de familie ai cetatenilor romani, valabilitatea permisului de sedere pe termen lung creste de la 5 ani la 10 ani si se reinnoieste pentru aceeasi perioada.

e. In legatura cu indepartarea strainilor de pe teritoriul Romaniei
– termenul de parasire a tarii in cazul strainilor care solicita emiterea unei decizii de returnare
inainte de a fi depistati fara drept de sedere legal este stabilit la 30 de zile de la data emiterii deciziei respective.

Pentru Juridice.ro, REFF & ASOCIATII


UJMAG


Dumneavoastră ce părere aveți?

кредит наличными онлайнтинькофф кредитная карта Return to Top ▲Return to Top ▲