Arii de practică
Achizitii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţii
Drept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul Uniunii Europene
EnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăInternetJocuri de norocLitigiiMediere
Piaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatoriorProtecţia mediuluiSocietăţiTelecomVaria
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
JURIDICE

MEMBERSHIP
JURIDICE
Av. Irena Anca TUDORIE    Av. Ilinca ȘTEFĂNESCU-GOANGĂ    Av. Silviu STOICA    Av. Bogdan STOICA    Av. Ernest-Virgil POPOVICI    Av. Cristian POPESCU    Av. Florian NIȚU    Av. Vlad NEACȘU    Av. Ciprian DONȚU    Av. Valentin CREAȚA    Av. Alexandru AMBROZIE    Av. Luminița DĂNILĂ    Av. Ovidiu GORAN    Exec. jud. Silviu OANĂ    Av. dr. Adriana ALMĂȘAN    Av. dr. Doru TRĂILĂ    Av. Alexandru MOISE    Av. Eugen CHIVU    Av. Tiberiu CSAKI    Av. Magdalena GHIOCA    Av. Laura BELECA    Victor BELECA    Av. Cristian Paul LOSPA    Exec. jud. dr. Adrian Constantin STOICA    Jud. dr. Evelina OPRINA    Jud. Ana-Maria PUIU    Jud. dr. Mirela STANCU    Jud. Liviu UNGUR    Av. Elena Simona SPĂTARU    Av. Nicoleta Cristina ȘERBĂNOIU    Prof. univ. dr. Verginia VEDINAȘ    Av. dr. Radu Răzvan POPESCU    Av. Andreea SZABO    Av. dr. Raul-Felix HODOȘ    Av. Ovidiu George MIHEȚ    Av. dr. Mihai OLARIU    Prof. univ. dr. Sevastian CERCEL    Av. drd. Vladimir DIACONIȚĂ    Av. Andreea Ramona GHEORGHIU    Av. Alina MOLDOVAN    Av. dr. Carmen NENU    Av. Alin POSTELNICESCU    Drd. Mădălina IORDACHE    Drd. Georgina BODORONCEA    Liliana IOSIF    Răzvan-Horaţiu RADU    Catrinel BRUMAR    Dr. Iulia MOTOC    Dr. Camelia TOADER    Av. Alexandra NANIA    Av. dr. Norel NEAGU    Jud. Manuela GUȚU    Av. Emma PERȘU    Av. dr. Gabriel ULUITU    Av. dr. Magda VOLONCIU    Av. dr. Brândușa VARTOLOMEI    Prof. univ. dr. Ion Traian ȘTEFĂNESCU    Av. Adriana RADU    Jud. Amelia FARMATHY    Av. Laurențiu PETRE

DNA-Suceava. Luare de mită, trafic de influență, fals în declarații, dare de mită, cumpărare de influență. Trimitere în judecată

24 februarie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cornelia DĂROI
419 citiri
Print Friendly
 

DNA-Suceava. Luare de mită, trafic de influență, fals în declarații, dare de mită, cumpărare de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpatului:
P. F. V., ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul de Investigații Criminale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită (4 infracțiuni);
trafic de influență (2 infracțiuni);
fals în declarații (3 infracțiuni);
sub control judiciar a inculpaților:
P. N., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită;
S. O., cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență;
și în stare de libertate a inculpaților S. B. și M. D. V., preot la Parohia „Sfântul Ioan” Siret, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul P. F. V., în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul inspectoratului de poliție județean Suceava – Serviciul de Investigații Criminale, a primit de la inculpatul M. D. V. suma de 50 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra organelor judiciare și le poate determina să adopte cu celeritate o soluție favorabilă în cauza în care acesta din urmă era cercetat penal pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației rutiere, în sensul de a-i permite reintrarea în posesia permisului de conducere.
Ulterior, în toamna anului 2015, ofițerul de poliție l-a informat pe inculpatul M. D. V. cu privire la demersurile pe care trebuia să le facă pentru ca dosarul care-l privea să fie soluționat cu prioritate, lăsându-l pe acesta să creadă că a intervenit personal la procurorul de caz.
În același context, prin intermediul unei alte persoane, a pretins de la inculpatul M. D. V. suma suplimentară de 100 de euro, cu titlu de diferență de plată a pretinsei influențe pe care ar fi exercitat-o asupra procurorului de caz în vederea soluționării favorabile și cu celeritate a dosarului penal.
În perioada 30 aprile 2015 – 11 decembrie 2015, inculpatul P. F. V., în aceeași calitate, a pretins, direct și pentru sine, de la inculpatul P. N., suma de 1.000 euro și a primit printr-un intermediar suma de 500 euro. Aceste sume de bani au fost pretinse și primite de către ofițerul de poliție în schimbul unui pretins ajutor pe care acesta l-ar fi acordat persoanei respective, ce a avut calitatea de suspect într-un dosar penal în care ofițerul de poliție P. F. V. desfășurase acte de urmărire penală.
În cursul lunii mai 2015, inculpatul P. F. V., a pretins în mod repetat, direct și pentru sine, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu, suma de 1000 de lei de la o altă persoană față de care anterior efectuase acte de cercetare penală, uzând de ascendentul moral conferit de această împrejurare și reliefând un pretins ajutor acordat acestuia în ceea ce privește modalitatea favorabilă de soluționare a cauzei care-l privea.
În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, inculpatul P. F. V., în aceeași calitate, a pretins, în mod direct și pentru sine, de la inculpații S. O. și S. B. suma de 500 de euro, din care a primit efectiv 300 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secția Penală, învestit cu soluționarea unei cauze penale care privea o rudă a cumpărătorilor de influență, trimisă în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă de omor.
De asemenea, inculpatul P. F. V. a promis că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, să adopte o soluție favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă.
Ulterior pronunțării condamnării în primă instanță la o pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare, inculpatul P. F. V. a pretins, în mod repetat și la date diferite, sume de bani de la inculpatul S. O., sub pretextul că pedeapsa a fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervențiilor făcute pe lângă magistratul respectiv.
În același context, la data de 19 ianuarie 2016, inculpatul P. F. V. a fost depistat în flagrant de către organele de urmărire penală în timp ce primea suma de 700 de lei de la inculpatul S. O.
La datele de 11 aprilie 2013, 24 martie 2014 și 6 aprilie 2015, inculpatul P. F. V., cu prilejul întocmirii declarațiilor anuale de avere, cu intenție, a omis menționarea unor împrumuturi bănești primite de la mai multe persoane fizice în perioada 2013-2014, deși avea obligația legală în considerarea funcției publice deținute.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unei sume de 800 de euro, ce aparține inculpatului P. F. V., în vederea asigurării posibilității de executare a măsurii de siguranță a confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Suceava, cu propunere de menținere a măsurile preventive luate în privința inculpaților P. F. V. și S. O., de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestării preventive în privința inculpatului P. N. și de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cornelia Dăroi


CONFERINȚE JURIDICE PROGRAMATE


Probleme dificile de drept comercial | 22 septembrie 2016
CONFERINȚA STANCIU CĂRPENARU

Probleme dificile de drept civil | 21 octombrie 2016
CONFERINȚA VALERIU STOICA

Probleme dificile de dreptul internetului | 25 noiembrie 2016
Prima ediție!

Probleme dificile de drept fiscal și procedură fiscală | 27 ianuarie 2017
CONFERINȚA RADU BUFAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Return to Top ▲Return to Top ▲