Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Drept înapoi în viitor – 2033. Noile competențe complementare


10 iunie 2013 | Dan STOICA
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

2033. Presiunea economica a anilor ’20 si atitudinea conservatoare a profesiilor juridice au favorizat nasterea competentelor complementare. Tehnologia transforma lumea mai repede decat se asteapta dreptul. Copii invata inca din scoala primara sa gestioneze conflictele in mod amiabil. MedLex este platforma europeana online de solutionare a disputelor prin mediere si arbitraj. Onorariile platite de cetateni pentru folosirea acestor servicii sunt partial deduse din taxele locale. MedLex a redus cu 40% volumul litigiilor in instantele de judecata. Zeci de miliarde de euro sunt economisite in toata Europa cu timpul care este folosit de oameni in mod constructiv, in locul lunilor si anilor pierduti altadata prin tribunale. Intr-o lume conflictuala, solutiile alternative de rezolvare a disputelor salveaza timp, bani si vieti.

2023. Undeva in Europa. Odata cu miscarea pentru drepturile economice din anul 2015, lumea juridica s-a transformat fundamental. Cu totii ne amintim contributia mediatorilor si arbitrilor la nasterea unei noi generatii de drepturi si de competente digitale. Internetul si sistemele digitale de comunicare sunt suportul principal al unei serii de litigii complexe intre cetateni si stat. Avocatii si judecatorii au fost luati prin suprindere de volumul mare al cererilor adresate instantelor judecatoresti si institutiilor publice. Dar si de noutatea problemelor juridice nascute din tranzactiile care folosesc instrumente digitale. Este nevoie urgent de rezolvarea disputelor juridice fara interventia instantei. National Center for Technology and Dispute Resolution lanseaza proiectul MedLex. Juristi pasionati de tehnologie si antreprenori inventeaza solutii pentru a face fata asaltului de cereri in justitie. Noile instrumente digitale contribuie la nasterea unor profesii aflate la granita dintre tehnologie si drept: managerul proiectelor juridice, expertul in rezolvarea disputelor online, mediatorul virtual, consultantul de riscuri juridice, video-judecatorul de pace.

2013. In prezent. Pentru avocatul care sustine cauza clientului sau in fata instantei, limitarea optiunilor si capacitatea de sinteza sunt virtuti esentiale. El trebuie sa transmita in sala de judecata doar in cateva minute argumentul esential, cel care cantareste cel mai mult in luarea deciziei de catre judecator. Dar nu aceleasi abilitati sunt necesare pentru disputele aflate in faza de negociere si mediere, inainte de ajunge la judecata. In lumea reala diversificarea optiunilor si inventarea alternativelor constituie un avantaj fata de procedura contencioasa. Partile isi pot realiza astfel interesele principale si pot ajunge la un compromis in privinta lucrurilor secundare. Rolul mediatorului si al consultantului juridic de afaceri este de a inventa solutii care servesc interesele partilor si de a evita un conflict consumator de resurse si timp. Urmatorii ani vor aduce solutii digitale din ce in ce mai accesibile precum si resurse de dezvoltare personala.

2003. In Romania, este publicata prima definitie a conceptului Alternative Dispute Resolution din literatura juridica de specialitate. Traducerea articolului “Negotiation and Mediation in France: The Challenge of Skill-Based Learning and Interdisciplinary Research in Legal Education” al profesorului Alain Lemperor, a fost publicata in Revista Studia nr. 1/2 din 2004. Odata cu traducerea articolului am introdus si notiunea de metode alternative de rezolvare a disputelor insotita de un scurt istoric al conceptului, intr-o nota de subsol.

Dan STOICA
Managing Director
Wolters Kluwer Romania

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro