Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Marius Crafcenco in dialog cu Alina Matei despre greutatile executorilor judecatoresti
16.02.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Executori judecătorești, Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Anul trecut, in luna mai, s-a desfasurat la Sibiu, sub egida Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, conferinta internationala privind dreptul executarii. Care sunt evenimentele importante care vor fi organizate anul acesta de UNEJ?

Marius Crafcenco: Nu a fost întocmit un program cu activitati ce vor fi desfasurate in anul 2010, acesta probabil se va definitiva dupa Congresul UNEJ.

Alina Matei: Proiectul Codului de procedura civila prevede ca executarea silita se realizeaza prin executori judecatoresti, cu exceptia creantelor fiscale. De ce?

Marius Crafcenco: Este vorba de o materie speciala care reclama o procedura speciala si organe proprii.

Alina Matei: Cum convietuiti cu executorii bancari?

Marius Crafcenco: Existenta executorilor bancari în paralel cu cei judecatoresti este inacceptabila si neeuropeana. In nicio tara din lume nu exista mai multe corpuri profesionale care sa faca executarea.

Alina Matei: Cum apreciati proiectul MJLC de modificare a Legii executorilor judecatoresti privind comunicarea din oficiu de catre instantele de judecata a hotararilor definitive de condamnare a executorilor judecatoresti?

Marius Crafcenco: Este o propunere benefica pentru o evidenta completa a datelor cu privire la executorii judecatoresti si adoptarea masurii necesare in cazul condamnarii definitive.

Alina Matei: Ati primit sesizari de la executorii judecatoresti privind controalele efectuate de inspectorii Ministerului Justitiei?

Marius Crafcenco: Nu am primit sesizari scrise de la executorii judecatoresti privind controalele efectuate de inspectorii MJLC.

Alina Matei: Profesia de executor este o profesie liberala. Are ea atributele unei astfel de profesii?

Marius Crafcenco: Este o profesie liberala intrucat cariera executorilor cade in competenta organismelor proprii ale acestora respectiv Camerelor Executorilor si Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti cu exceptia atributiilor pe care le exercita Ministerul Justitiei.

Alina Matei: Exista concurenta intre executorii judecatoresti si societatile de recuperare de creante?

Marius Crafcenco: Apreciem ca executorii judecatoresti isi desfasoara activitatea conform prevederilor legale si nu poate fi considerata o concurenta cu celelalte categorii de societati de recuperare agreate de institutiile abilitate ale statului.

Alina Matei: De curand a fost finalizata procedura de admitere in profesie cu scutire de examen si totusi in Romania sunt aproximativ 500 de executori judecatoresti. Nu sunt prea putini executori? Cere piata mai multi executori judecatoresti ?

Marius Crafcenco: Numarul executorilor judecatoresti este suficient avand in vedere numarul mare de alte categorii de executori si recuperatori.

Piata nu cere mai multi executori judecatoresti confirmarea fiind data de numarul mare de executori judecatoresti care se suspenda sau chiar solicita incetarea calitatii, motivul principal fiind veniturile foarte mici in majoritatea circumscriptiilor.

Numarul de posturi se stabileste si se actualizeaza anual de Ministerul Justitiei cu consultarea Consiliului U.N.E.J.

Desi exista posturi vacante in mai multe circumscriptii, acestea nu au fost ocupate nici cand accesul in profesie a fost fara concurs doar pe baza unei cereri.

Alina Matei: Dupa parerea dumneavoastra ce nu este prevazut in Legea executorilor judecatoresti si ar trebui sa fie reglementat?

Marius Crafcenco: Raspunsul presupune o analiza temeinica prin solicitarea parerii tuturor executorilor judecatoresti.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti