« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Carti noi de la editura UNIVERSUL JURIDIC
17.02.2010 | Dan MARCULESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Medierea - mijloc alternativ de solutionare a litiigilor comerciale internationale autor: Angelica RosuMedierea – mijloc alternativ de solutionare a litigiilor comerciale internationale
Angelica Rosu

Accelerarea fenomenului de globalizare si intensificare a schimbarilor comerciale internationale, insotite de diversificarea formelor si tipurilor de contracte de comert international, au condus, firesc, si la sporirea numarului de litigii nascute in legatura cu executarea necorespunzatoare sau neexecutarea obligatiilor decurgand pentru operatorii de comert din astfel de contracte.

Lucrarea se impune prin originalitate, dar si prin rigurozitate, fiind rodul unei cercetari atente a unui valoros si impresionant material doctrinar, ca si a instrumentelor internationale pertinente si, nu in ultimul rand, a reglementarilor nationale in materie din statele aflate pe cele cinci continente.

Nu lipsesc din paginile lucrarii analize cu privire la tipurile de mediere, principiile medierii, procedura acesteia, efectele medierii si, in special forta juridica a acordului rezultat in urma medierii.

* * *

Droguri ilicite - Legea nr. 143/2000, jurisprudenta si comentariiDroguri ilicite – Legea nr. 143/2000, jurisprudenta si comentarii
Traian Dima, Alina-Gabriela Paun

Prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri constituie preocupări majore ale societăţii contemporane.

Amplificarea şi diversificarea fenomenului infracţional în această materie au determinat reacţii multiple, atât în plan naţional, cât şi internaţional.

Au fost create organisme specializate, au fost elaborate şi puse în aplicare strategii complexe şi planuri de acţiune, s-au produs frecvente mutaţii legislative, au fost efectuate studii de specialitate, perfecţionări profesionale, ş.a.  toate având ca ţinută comună acest duşman redutabil: DROGUL.

Oricât de avansată ar fi legislaţia antidrog, nu trebuie ignorat faptul că legea nu se susţine prin ea însăşi, ci trebuie însoţită de un complex de elemente care să-i asigure viabilitatea şi eficienţa. Prin urmare, ea nu poate fi ordinul arbitrar al unei voinţe necondiţionate, ci este expresia necesităţilor practice şi rezultatul experienţei. Iată de ce este esenţial rolul celui care interpretează şi aplică legea, întrucât „născut din jurisprudenţă, dreptul trăieşte prin jurisprudenţă”. În alţi termeni, o lege are atâta valoare, produce atâta efect bun câtă valoare are omul chemat să o aplice.

În acest context, prezenta lucrare constituie indubitabil o contribuţie însemnată, care înavuţeşte patrimoniul publicisticii juridice de specialitate.

Scrisă metodic, după un efort de documentare considerabil, care vizează studierea legislaţiei interne şi internaţionale, a doctrinei şi jurisprudenţei, lucrarea este în sine o pledoarie concludentă pentru normalitate, pentru proteguirea individului de sine într-o lume în care zăgazurile morale au fost spulberate.

Judecător dr. DAN LUPAŞCU

* * *

Buletinul jurisprudentei nr. 2/2008. Curtea de Apel BucurestiBuletinul jurisprudentei nr. 2/2008. Curtea de Apel Bucuresti

Lucrarea este recomandată având în vedere următoarele aspecte:

– fiecare cauză selectată e reprezentativă pentru cel puţin o chestiune punctuală relevantă de drept material sau procesual;

– deciziile adoptate au o valoare incontestabilă de îndrumare pentru magistraţii tuturor instanţelor judecătoreşti din ţară;

– un alt criteriu de selecţie al speţelor prezentate a fost varietatea, astfel încât lucrarea să intereseze practicieni/teoreticieni din toate domeniile/materiile conexe dreptului, precum notari, jurişti, practicieni în insolvenţă, consilieri în proprietate industrială, studenţi sau profesori.

Deloc de neglijat este şi faptul că redactorii editurii au îngrijit această lucrare într-un mod cu totul special, cu mult profesionalism, lucrarea remarcându-se astfel prin:

– un text cât se poate de atent aranjat în pagină şi verificat până la detaliu;

– o listă cuprinzătoare de abrevieri, gândită astfel încât să facă lectura cât mai uşoară şi plăcută;

– un cuprins structurat pe Secţii ale Curţii de Apel;

– o clasificare a speţelor în funcţie de preponderenţa chestiunilor de drept tratate (de drept material, respectiv de drept procesual);

– un index tematic deosebit de cuprinzător – al noţiunilor şi instituţiilor de drept tratate – structurat pe materii (penal/civil/comercial/conflicte de muncă şi asigurări sociale/contencios administrativ şi fiscal/ litigii de proprietate intelectuală).

* * *

Va dorim lectura placuta!

Dan Marculescu, Director Marketing  UNIVERSUL JURIDIC

 
Secţiuni: Mediere | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD