Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

DNA. 17 persoane anchetate pentru obtinere ilegala de permise auto


17.02.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:

  • Budai Radu si Varga Janos, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de trafic de influenta in forma continuata;
  • Perte Mircea Calin si Colompar Cristian-Viorel, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la trafic de influenta in forma continuata;
  • Nemeti Adrian, Roja Ioan, Roja Ioan (fiul), Lakotos Ioan, Haraga Liviu, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Lacatus Gheorghe, Iancau Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostas Valean, Budai Tiberiu Emil, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Potrivit unui comunicat al DNA, „din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada iulie – decembrie 2009, Budai Radu si Varga Janos au pretins si primit de la mai multi cetateni romani (majoritatea analfabeti sau cu minime cunostinte scolare) sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 euro pentru a le inlesni obtinerea, in mod fraudulos, a permiselor de conducere auto in Ungaria. Cei doi s-au ocupat de intocmirea fictiva, prin intermediul unor cetateni din Ungaria, a documentatiei necesare pentru inscrierea la examen in vederea obtinerii permisului de conducere de catre cumparatorii de influenta (inclusiv acte care sa ateste ca lucreaza si locuiesc in Ungaria).
La proba teoretica a examenului, cumparatorii de influenta erau ajutati de catre translatorul ce asigura traducerea intrebarilor si raspunsurilor din limba maghiara in limba romana si invers. Translatorul le comunica cumparatorilor de influenta raspunsurile corecte la chestionare. La probele practice acestia erau ajutati de instructori auto, cetateni maghiari, care se aflau impreuna cu ei in autoturism, pe parcursul sustinerii acestor probe.

Inculpatii Budai Radu si Varga Janos au primit de la cumparatorii de influenta peste 30.000 euro, o parte fiind remisi cetatenilor maghiari care se ocupau de intocmirea documentelor necesare pentru obtinerea permisului de conducere.

In aceeasi perioada, inculpatii Colompar Cristian Viorel si Perte Mircea Calin, cunoscand activitatea infractionala desfasurata de inculpatii Budai Radu si Varga Janos, i-au transportat pe cumparatorii de influenta in Ungaria, in vederea obtinerii, in mod fraudulos, a permiselor de conducere, incasand sume cuprinse intre 200 si 250 lei de la fiecare cumparator de influenta, pentru transport.

In perioada sus-mentionata, inculpatii Nemeti Adrian, Roja Ioan, Roja Ioan (fiul), Lakotos Ioan, Haraga Liviu, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Lacatus Gheorghe, Iancau Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostas Valean si Budai Tiberiu Emil au promis si dat sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 euro inculpatilor Budai Radu si Varga Janos, cumparand influenra pe care cei doi au lasat sa se creada ca o au pe langa functionari din cadrul autoritatilor din Ungaria, cu atributii de examinare a candidatilor care doresc sa obtina permisul de conducere a autovehiculelor.

Celor 17 inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 15 februarie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 16 februarie 2010, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventiva pentru o perioada de 29 de zile a celor 17 inculpati.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticoruptie colaboreaza cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna si Jandarmeria Romana.

La instrumentarea acestei cauze au fost desfasurate activitati, inclusiv pe teritoriul Ungariei, urmare a obtinerii autorizarii de catre autoritatile judiciare din acest stat, in baza comisiei rogatorii inaintate Procuraturii Generale a Republicii Ungaria.

In cauza, procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.”

Punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti