Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Cum s-a simtit bugetul general consolidat in 2009
17.02.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii luni, 15 februarie 2010, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009.

Potrivit unui comunicat al MFP, ”s-a inregistrat un deficit estimat de 36,4 miliarde lei, reprezentand 7,2 % din PIB, fiind sub tinta anuala, in suma de 36,5 miliarde lei, stabilita prin acordul Stand – By incheiat cu FMI.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 156,6 mld.lei, inregistrand un decalaj de -5,4% fata de anul precedent, respectiv 1,8% din PIB, ca urmare, in principal a reducerii incasarilor din impozitul pe profit (-8,9%), precum si a celor din TVA (-16,0%) si a taxelor vamale (-31,9%).

Aceste reduceri au fost parţial compensate de cresterea incasarilor din impozitul pe venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 193,0 miliarde lei, respectiv o crestere de 1,4% fata de anul precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 2,4% fata de cele din anul precedent. Cresterea a fost determinata, in principal, de majorarile salariale aprobate in a doua parte a anului 2008.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 12,6% fata de cele din anul precedent, ca urmare a masurilor de restrangere aprobate prin Ordonanţa de Urgenta nr. 34/2009.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 9,8 miliarde lei, fata de cele din anul precedent, ca urmare a majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.

Pentru a diminua efectele crizei economice si financiare asupra categoriilor sociale vulnerabile, Guvernul a adoptat o serie de masuri de protejare a categoriilor sociale cu venituri reduse: acordarea pensiei sociale minime pentru pensionarii cu venituri mici (pana la 300 de lei de la 1 aprilie 2009 iar diferenta pana la 350 de lei de la 1 octombrie 2009); indexarea pensiilor cu 3% de la 1 aprilie 2009 si 2% de la 1 octombrie 2009; majorarea venitului minim garantat cu 15%, asigurata in intregime de la bugetul de stat.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 66,0% in comparatie cu anul precedent ca urmare a inrautatirii conditiilor interne si internationale de finantare a deficitului.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in perioada 01 ianuarie – 31 decembrie in suma de 35,2 miliarde lei, respectiv 7,0% din PIB.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti