Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Cum s-a simtit bugetul general consolidat in 2009


17 februarie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii luni, 15 februarie 2010, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009.

Potrivit unui comunicat al MFP, ”s-a inregistrat un deficit estimat de 36,4 miliarde lei, reprezentand 7,2 % din PIB, fiind sub tinta anuala, in suma de 36,5 miliarde lei, stabilita prin acordul Stand – By incheiat cu FMI.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 156,6 mld.lei, inregistrand un decalaj de -5,4% fata de anul precedent, respectiv 1,8% din PIB, ca urmare, in principal a reducerii incasarilor din impozitul pe profit (-8,9%), precum si a celor din TVA (-16,0%) si a taxelor vamale (-31,9%).

Aceste reduceri au fost parţial compensate de cresterea incasarilor din impozitul pe venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 193,0 miliarde lei, respectiv o crestere de 1,4% fata de anul precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 2,4% fata de cele din anul precedent. Cresterea a fost determinata, in principal, de majorarile salariale aprobate in a doua parte a anului 2008.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 12,6% fata de cele din anul precedent, ca urmare a masurilor de restrangere aprobate prin Ordonanţa de Urgenta nr. 34/2009.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 9,8 miliarde lei, fata de cele din anul precedent, ca urmare a majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.

Pentru a diminua efectele crizei economice si financiare asupra categoriilor sociale vulnerabile, Guvernul a adoptat o serie de masuri de protejare a categoriilor sociale cu venituri reduse: acordarea pensiei sociale minime pentru pensionarii cu venituri mici (pana la 300 de lei de la 1 aprilie 2009 iar diferenta pana la 350 de lei de la 1 octombrie 2009); indexarea pensiilor cu 3% de la 1 aprilie 2009 si 2% de la 1 octombrie 2009; majorarea venitului minim garantat cu 15%, asigurata in intregime de la bugetul de stat.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 66,0% in comparatie cu anul precedent ca urmare a inrautatirii conditiilor interne si internationale de finantare a deficitului.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in perioada 01 ianuarie – 31 decembrie in suma de 35,2 miliarde lei, respectiv 7,0% din PIB.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică