ECOFIN. Imprumut acordat Romaniei pentru sprijinirea balantei de plati
18 februarie 2010 | JURIDICE.ro

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, a participat marti, 16 februarie 2010, la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Bruselles.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, „ministrii de finante au aprobat Decizia revizuita privind acordarea imprumutului pentru Romania in vederea sprijinirii balantei de plati pe termen mediu, precum si Recomandarea Consiliului (conform articolului 126.7) de corectare a deficitului excesiv pentru Romania.
Pactul de Stabilitate si Crestere prevede ca, in cazul in care recomandarile pentru un stat membru al Uniunii Europene au fost respectate, dar situatia economica s-a deteriorat in mod semnificativ, Consiliul poate revizui recomandarile si termenul limita pentru corectare.
Romania a intreprins masuri pentru reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii, precum si a cheltuielilor de personal in sectorul public. De asemenea, a realizat progrese importante in consolidarea fiscala prin adoptarea legislatiei privind salarizarea in sectorul public si transmiterea catre Parlament a legislatiei privind reformarea sistemului de pensii si responsabilitatea fiscala. Incadrarea in tinta asumata pentru bugetul 2009 a demonstrat angajamentul autoritatilor romane. Luand in considerare aceste masuri efectiv intreprinse, Comisia Europeana a recomandat ca termenul limita de corectare a deficitului excesiv sa fie extins cu un an, la 2012.
In ceea ce priveste asistenta financiara pe termen mediu, urmare adoptarii noii Decizii, Romania va primi urmatoarea transa din imprumut, in valoare de 1 miliard Euro, la inceputul lunii martie.
Consiliul Ecofin a discutat si situatia legata de deficitul si datoria publica a Greciei. In acest sens au fost stabilite urmatoarele:
– adoptarea opiniei privind programul de stabilitate actualizat, care are in vedere reducerea deficitului sub 3% din PIB pana in 2012;
– decizia privind adoptarea de masuri pentru remedierea situatiei de deficit excesiv;
– recomandarea pentru aducerea politicilor economice ale Greciei in linie cu orientarile generale de politica economica ale UE.
In cadrul procedurii de deficit excesiv, Consiliul a emis noi recomandari Lituaniei si Maltei, in cazul carora de asemenea a fost prelungit cu 1 an termenul pentru corectarea deficitului excesiv. In ceea ce priveste Ungaria, Letonia si Polonia, au fost analizate masurile adoptate de aceste state si s-a concluzionat ca, la acest moment, nu sunt necesare masuri suplimentare.
Ministrii Ecofin au adoptat formal recomandarea prin care domnul Vítor Constancioas, fost guvernator al Bancii Centrale din Portugalia, este numit noul vicepresedinte al Bancii Europene Centrale.
Concluziile privind piata unica UE si implementarea directivei servicii au fost, de asemenea, agreate in cadrul acestei reuniuni.
Recomandarea Consiliului catre Parlamentul European privind acordarea descarcarii de gestiune Comisiei Europene pentru anul financiar 2008 a fost adoptata, fiind intocmita pe baza raportului anual al Curtii Europene de Conturi.”