Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ECOFIN. Imprumut acordat Romaniei pentru sprijinirea balantei de plati


18 februarie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, a participat marti, 16 februarie 2010, la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Bruselles.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, „ministrii de finante au aprobat Decizia revizuita privind acordarea imprumutului pentru Romania in vederea sprijinirii balantei de plati pe termen mediu, precum si Recomandarea Consiliului (conform articolului 126.7) de corectare a deficitului excesiv pentru Romania.

Pactul de Stabilitate si Crestere prevede ca, in cazul in care recomandarile  pentru un stat membru al Uniunii Europene au fost respectate, dar situatia economica s-a deteriorat in mod semnificativ, Consiliul poate revizui recomandarile si termenul limita pentru corectare.

Romania a intreprins masuri pentru reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii, precum si a cheltuielilor de personal in sectorul public. De asemenea, a realizat progrese importante in consolidarea fiscala prin adoptarea legislatiei privind salarizarea in sectorul public si transmiterea catre  Parlament a legislatiei privind reformarea sistemului de pensii si responsabilitatea fiscala. Incadrarea in tinta asumata pentru bugetul 2009 a demonstrat angajamentul autoritatilor romane. Luand in considerare aceste masuri efectiv intreprinse, Comisia Europeana a recomandat ca termenul limita de corectare a deficitului excesiv sa fie extins cu un an, la 2012.

In ceea ce priveste asistenta financiara pe termen mediu, urmare adoptarii noii Decizii,  Romania va primi urmatoarea transa din imprumut, in valoare de 1 miliard Euro, la inceputul lunii martie.

Consiliul Ecofin a discutat si situatia legata de deficitul si datoria publica a  Greciei. In acest sens au fost stabilite urmatoarele:

– adoptarea opiniei privind programul de stabilitate actualizat, care are in vedere reducerea deficitului sub 3% din PIB pana in 2012;

– decizia privind adoptarea de masuri pentru remedierea situatiei de deficit excesiv;

– recomandarea pentru aducerea politicilor economice ale Greciei in linie cu orientarile generale de politica economica ale UE.

In cadrul procedurii de deficit excesiv, Consiliul a emis noi recomandari Lituaniei si Maltei, in cazul carora de asemenea a fost prelungit cu 1 an termenul pentru corectarea deficitului excesiv. In ceea ce priveste Ungaria, Letonia si Polonia, au fost analizate masurile adoptate de aceste state si s-a concluzionat ca, la acest moment, nu sunt necesare masuri suplimentare.

Ministrii Ecofin au adoptat formal recomandarea prin care domnul Vítor Constancioas, fost guvernator al Bancii Centrale din Portugalia, este numit noul vicepresedinte al Bancii Europene Centrale.

Concluziile privind piata unica UE si implementarea directivei servicii au fost, de asemenea, agreate in cadrul acestei reuniuni.

Recomandarea Consiliului catre Parlamentul European privind acordarea descarcarii de gestiune Comisiei Europene pentru anul financiar 2008 a fost adoptata, fiind intocmita pe baza raportului anual al Curtii Europene de Conturi.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro