Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

ECOFIN. Imprumut acordat Romaniei pentru sprijinirea balantei de plati

18 februarie 2010 | JURIDICE.ro

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, a participat marti, 16 februarie 2010, la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Bruselles.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, „ministrii de finante au aprobat Decizia revizuita privind acordarea imprumutului pentru Romania in vederea sprijinirii balantei de plati pe termen mediu, precum si Recomandarea Consiliului (conform articolului 126.7) de corectare a deficitului excesiv pentru Romania.

Pactul de Stabilitate si Crestere prevede ca, in cazul in care recomandarile  pentru un stat membru al Uniunii Europene au fost respectate, dar situatia economica s-a deteriorat in mod semnificativ, Consiliul poate revizui recomandarile si termenul limita pentru corectare.

Romania a intreprins masuri pentru reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii, precum si a cheltuielilor de personal in sectorul public. De asemenea, a realizat progrese importante in consolidarea fiscala prin adoptarea legislatiei privind salarizarea in sectorul public si transmiterea catre  Parlament a legislatiei privind reformarea sistemului de pensii si responsabilitatea fiscala. Incadrarea in tinta asumata pentru bugetul 2009 a demonstrat angajamentul autoritatilor romane. Luand in considerare aceste masuri efectiv intreprinse, Comisia Europeana a recomandat ca termenul limita de corectare a deficitului excesiv sa fie extins cu un an, la 2012.

In ceea ce priveste asistenta financiara pe termen mediu, urmare adoptarii noii Decizii,  Romania va primi urmatoarea transa din imprumut, in valoare de 1 miliard Euro, la inceputul lunii martie.

Consiliul Ecofin a discutat si situatia legata de deficitul si datoria publica a  Greciei. In acest sens au fost stabilite urmatoarele:

– adoptarea opiniei privind programul de stabilitate actualizat, care are in vedere reducerea deficitului sub 3% din PIB pana in 2012;

– decizia privind adoptarea de masuri pentru remedierea situatiei de deficit excesiv;

– recomandarea pentru aducerea politicilor economice ale Greciei in linie cu orientarile generale de politica economica ale UE.

In cadrul procedurii de deficit excesiv, Consiliul a emis noi recomandari Lituaniei si Maltei, in cazul carora de asemenea a fost prelungit cu 1 an termenul pentru corectarea deficitului excesiv. In ceea ce priveste Ungaria, Letonia si Polonia, au fost analizate masurile adoptate de aceste state si s-a concluzionat ca, la acest moment, nu sunt necesare masuri suplimentare.

Ministrii Ecofin au adoptat formal recomandarea prin care domnul Vítor Constancioas, fost guvernator al Bancii Centrale din Portugalia, este numit noul vicepresedinte al Bancii Europene Centrale.

Concluziile privind piata unica UE si implementarea directivei servicii au fost, de asemenea, agreate in cadrul acestei reuniuni.

Recomandarea Consiliului catre Parlamentul European privind acordarea descarcarii de gestiune Comisiei Europene pentru anul financiar 2008 a fost adoptata, fiind intocmita pe baza raportului anual al Curtii Europene de Conturi.”

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership