Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Oua de dinozaur vandute pe Internet. Recuperare


18 februarie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Hunedoara au recuperat marti, 16 februarie 2010, 115 bunuri palentologice si arhelogice care erau de vanzare pe internet.

Potrivit unui comunicat al IPJ Hunedoara, “in data de 11.11.2009 ofiterii  Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara au fost sesizati cu privire la faptul ca pe un site de internet, destinat reclamei si vanzarii obiectelor naturale (minerale, roci si fosile), accesat in special de utilizatori din Austria, a fost postata o fotografie reprezentand o persoana de sex feminin avand in maini doua oua de dinozauri, bine conservate, care ar proveni din situl paleontologic de la Tustea, com. General Berthelot, jud. Hunedoara.

Ca urmare a cercetarilor efectuate sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, in cauza au fost identificati Maria U. si Daniel U., stabilindu-se ca acestia au sustras bunuri din situri paleontologice din zona Hategului, in speta oua si fragmente osoase de dinozaur, traficandu-le pe piata neagra. De asemenea, Daniel U. a fost suspect in dosarele Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia in ceea ce priveste activitati de braconaj arheologic si trafic cu artefacte.

Politistii au stabilit legaturi infractionale intre cei doi si Ioan V., caruia, de asemenea, i s-a probat in mai multe randuri, desfasurarea unor activitati ilegale in situri arheologice si paleontologice (cercetat in doua dosare penale de acest gen).

In urma unor actiuni organizate de politistii Serviciului de Investigatii Criminale pe raza comunelor arondate orasului Hateg, jud. Hunedoara, ca urmare a cercetarilor efectuate in cauza, au fost efectuate in cursul saptamanii trecute doua perchezitii  domiciliare la locuintele lui IOAN V. de 36 ani si DANIEL U. de 52 de ani. Cu ocazia perchezitiilor au fost gasite si ridicate de la domiciliile respectivelor persoane un numar de 115 bunuri paleontologice si arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national:

– 16 fosile de dinozaur pitic, datand din perioada cretacica tarzie, de acum 65 de milioane de ani, prezentand importanta stiintifica deosebita in domeniul paleontologiei;

– 44 fragmente fosile de carapace broasca testoasa preistorica;

– 46 fragmente ceramice apartinand unor vase datand din perioada romana;

– 6 monede de argint si bronz, datand din perioada romana, sec. I i. Hr. – III d. Hr.;

– 3 obiecte arheologice de podoaba si harnasament din bronz, datand din perioada romana, sec. II d. Hr.

S-a stabilit ca toate aceste piese provin din activitati de braconaj arheologic si paleontologic desfasurate in siturile cetatii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum si in cele din arealul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.

De asemenea, au mai fost gasite si ridicate un detector de metale precum si alte echipamente folosite la detectii si sapaturi.

In cauza se continua cercetarile cu suspectii in stare de libertate, sub aspectul comiterii infractiunilor de:

– furt calificat prev. de art. 208, 209 pct. 2, lit. a, din C.pen.  coroborat cu art. 2801 alin. 1 si 2, C. pen.

– efectuarea fara certificat de export a oricaror acte sau fapte care, potrivit dispozitiilor Legii nr. 182/2000, rep., constituie operatiuni de export ilegal, prev. si ped. de art. 87, alin. 1 si 3 din Legea nr. 182/2000, rep., coroborat cu art. 2801 alin. 1 si 2, C. pen.

efectuarea de catre persoanele fizice sau juridice neautorizate, conform art. 46, a unor detectii sau sapaturi in siturile arheologice prev. de art. 73, alin. 1 din Legea nr. 182/2000, rep.

accesul cu detectoare de metale si utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizarea prealabila prevazuta la art. 5 alin. (13), prev. in art. 26, alin. 1 din O.G. nr. 43/2000, rep.

nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, prev. de art. 2801 din C. pen.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică