Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Memoriu privind declansarea procedurilor de modificare a Regulamentului examenului de Capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari organizat in perioada octombrie-noiembrie 2010
19.02.2010 | Daniel Nicola-Gheorghiu

JURIDICE - In Law We Trust

La 16 februarie 2010, la Consiliul Superior al Magistraturii s-a inregistrat un memoriu prin care s-a solicitat, de catre un grup de magistrati stagiari si auditori de justitie, declansarea procedurilor privind modificarea Regulamentului examenului de Capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari organizat in perioada octombrie – noiembrie 2010.

S-a considerat ca actuala modalitate de examinare este disproportionata fata de scopul urmarit si discriminatorie fata de alte modalitati de numire in functie, in esenta pentru urmatoarele argumente:

1. Auditorii de justitie sunt recrutati în magistratura prin intermediul Institutului National al Magistraturii, care presupune promovarea unei examen, recunoscut pentru gradul ridicat de dificultate al subiectelor.

Dupa admiterea la institut, auditorii de justitie urmeaza un program complex de pregatire intensiva, constand in cursuri, seminarii si conferinte, presarate de numeroase testari si evaluari obligatorii, pentru o durata de 2 ani de zile. Tot in aceasta perioada, auditorii de justitie redacteaza un caiet de practica, acesta reprezentând materializarea activitatii desfasurate cu privire la redactarea de acte procedurale cu un continut specific, potrivit specialitatii pe care si-au ales-o (judecator sau procuror).

La finalizarea cursurilor în cadrul Institutului National al Magistraturii, auditorii sustin examenul de absolvire, care consta în testarea cunostintelor teoretice, dar si în probe practice (solutionarea unor spete).

Tinand cont de toate aceste aspecte, se prezuma ca, dupa absolvire, magistratul stagiar are suficiente cunostinte teoretice pentru a-si desfasura în bune conditii activitatea.

2. Examenul de capacitate sustinut de judecatorii si procurorii stagiari constituie în prezent o exceptie notabila de la modalitatea în care se realizeaza examinarea candidatilor la concursul de admitere în magistratura prin intermediul I.N.M., cel de promovare în functii de executie al judecatorilor si procurorilor si în special cel prin care se realizeaza numirea în magistratura, pe baza de concurs, a persoanelor care îndeplinesc conditia de vechime în specialitate juridica prev. de art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

În opinia semnatarilor, nu exista niciun motiv pentru mentinerea unei asemenea exceptii, iar pe viitor ar trebui sa existe un sistem unitar de evaluare a magistratilor, care sa elimine eventuale discriminari si inechitati.

3. Adoptarea sistemului unic de examinare sub forma testului grila, ar prezenta numeroase avantaje, printre care:
– gradul de acoperire mult mai larga a tematicii de examen, care este voluminoasa, fata de focalizarea pe anumite subiecte, care este inevitabila în cazul testului clasic si nu ofera o imagine de ansamblu a cunostintelor celui examinat
– eliminarea gradului de subiectivism inerent oricarui examinator, în special în cazul probelor orale
– eliminarea diferentelor de notare între examinatori si reducerea semnificativa a numarului de contestatii, dat fiind ca notele sunt acordate prin procesarea datelor pe calculator
– grilele pot contine spete practice, care, în functie de gradul de complexitate, pot finotate cu un punctaj superior în comparatie cu cele clasice, cum de altfel se procedeaza la examenul de admitere in magistraturca cu 5 ani vechime
– testul grila este o modalitate de examinare moderna, care s-a impus în toate Universitatile europene si care se foloseste pe scara larga pentru recrutarea candidatilor în diferite profesii.

jud. Daniel Nicola-Gheorghiu,
Judecatoria Tulcea


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.