Varia
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Carti si reviste noi la editura C.H.BECK
19.02.2010 | Loredana PELMUSI

Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, mai jos va prezentăm cele mai noi apariţii editoriale ale C.H. BECK din perioada 9-18 februarie 2010:

nullCurierul Judiciar nr. 1/2010

Primul număr al Revistei Curierul Judiciar pe 2010 debutează cu noua rubrică – Dialoguri – unde Adrian Severin răspunde la întrebările lui Andrei Săvescu despre Curtea de Arbitraj, tratând probleme precum intensitatea activităţii Curţii, natura litigiilor care ajung la Curte, motivaţia apelării la arbitraj sau orientările de viitor ale instanţei. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.
La rubrica de Noutăţi Radu Chiriţă prezintă hotărârea CEDO din 8 decembrie 2009, şi anume Şandru şi alţii c. România, prin care instanţa europeană sancţionează România pentru violarea dreptului la viaţă sub aspect procedural, pentru durata excesivă a anchetei.
Rubricile Dreptul Afacerilor, Drept Privat, Drept Public şi Drept Penal îşi păstrează structura cu Monitorul Oficial Adnotat, Jurisprudenţă comentată şi Articole. Dintre cele mai interesante materiale amintim:
M.Of. Adnotat: Comentarii pe marginea Legii nr. 370/2009 prin care s-au adus modificări şi completări Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator şi marginea Legii nr. 376/2009 care aduce completări art. 26 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor.
Jurisprudenţă comentată: decizii comentate  prezumţia de răspundere a organelor de conducere a societăţii chiar după încetarea mandatului acestora şi de motivele ce îndreptăţesc un recurs pentru exces de putere împotriva actului administrativ emis în numele puterii discreţionare.
Articole: Materialul semnat de Manuela Tăbăraş şi Mădălina Constantin, Noua asigurare RCA şi sistemul bonus-malus, tratează implicaţiile acestui sistem de responsabilizare a conducătorului auto introdus de la 1 ianuarie 2010 prin care asiguratul sau, după caz, utilizatorul autovehiculului persoană fizică va plăti prima de asigurare în funcţie de  încadrarea sa în una din clasele de bonus sau în una dintre clasele de malus în funcţie de istoricul de daune.
În nr. 1/2010 al Revistei vă propunem Newsletterul SCA Piperea & Asciaţii – de la profesionişti pentru profesionişti.

* * *

nullAutorităţile administrative autonome din domeniul siguranţei naţionale şi al mediatizării informaţiilor
Emil-Ioan Moţiu

Despre autorităţi administrative independente s-a vorbit în Franţa, pentru prima dată, în anul 1968, iar în România autorităţile administrative autonome au fost prevăzute explicit în Constituţia din anul 1991, care a adoptat un sistem aparte cu privire la aceste organisme administrative, pe care le-a scos în totalitate din sfera de influenţă a Guvernului şi le-a plasat sub controlul Parlamentului.

Lucrarea are meritul de a analiza, cu seriozitate şi competenţă, modul în care au apărut ele în dreptul nostru postrevoluţionar şi, în acest context, să facă o prezentare şi a modelelor din legislaţia occidentală avute în vedere la legiferarea acestor autorităţi administrative centrale autonome în ţara noastră. În acest sens, autorul a prezentat apariţia agenţiilor independente din S.U.A., a „quangos” în Marea Britanie şi, cel mai important pentru sistemul nostru de drept, a autorităţilor administrative independente din Franţa, care pot fi considerate adevărate modele pentru autorităţile administrative autonome din România.
Conform opiniei autorului, la ora actuală în România există un număr de 24 de autorităţi administrative autonome, care activează în diferite domenii, iar lucrarea de faţă analizează, cu precădere, autorităţile administrative autonome din domeniul siguranţei naţionale şi al mediatizării informaţiilor.

* * *

nullFundamentele constituţionale ale dreptului civil
Sonia Draghici

În contextul evoluţiei jurisprudenţei constituţionale, analiza raportului dintre dreptul civil şi cel constituţional reprezintă o necesitate pentru teoria şi practica dreptului, doctrina franceză şi cea românească acordând spaţii din ce în ce mai extinse deciziilor instanţelor constituţionale ce includ referiri la principiile dreptului civil. Diversitatea punctelor de vedere asupra acestui fenomen este însă de natură a introduce în limbajul juridic noţiuni ale căror contururi nu sunt mereu precizate, de unde necesitatea unor studii interdisciplinare prin care să fie identificate şi analizate elementele şi noţiunile juridice care susţin raportul dintre civil şi constituţional.
Stabilind premisele unei analize concentrate în jurul noţiunii de fundament constituţional al dreptului civil, lucrarea propune o metodă de cercetare pentru stabilirea existenţei noţiunii de fundament constituţional prin sublinierea procesului prin care construcţia acesteia în cadrul teoriilor pozitiviste permite înţelegerea elaborării fundamentelor constituţionale, ca proces istoric ce precizează poziţia drepturilor individului ca element central al acestora.
Analiza fundamentelor constituţionale în jurisprudenţa constituţională permite diferenţierea dintre procesul de constituţionalizare, ca rezultat al acţiunii instanţelor constituţionale, şi fundamentul constituţional. Este subliniată, în acelaşi timp, existenţa a două aspecte ale fenomenului constituţionalizării dreptului civil, sub forma unei transformări a conţinutului acestei ramuri şi a atribuirii unei valori constituţionale principiilor sale.

* * *

nullLegislaţia privind organizarea judiciară (actualizat la 01.02.2010)
Ediţie coordonată de lect. univ. dr. Traian-Cornel Briciu

Culegerea, ajunsă la ediţia a 7-a, este coordonată de lect. univ. dr. Traian-Cornel Briciu şi cuprinde, pe lângă Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu ultimele modificări aduse prin O.U.G. nr. 114/2009 (M.Of. nr. 919 din 29 decembrie 2009), şi alte acte normative importante, referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii etc., precum şi regulamentele de ordine interioară ale instanţelor judecătoreşti şi parchetelor. De asemenea, lucrarea oferă cititorului numeroase note utile, corelaţii legislative, un scurt istoric al fiecărui act normativ etc.

* * *

Vă dorim lectură plăcută!

Loredana Pelmusi, C.H.BECK


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.