Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ANI. Primar cercetat pentru fals in declaratii
19.02.2010 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 17 februarie 2010, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta pentru a efectua cercetari referitoare la un caz de fals in declaratii.

Potrivit unui comunicat al ANI, ” in baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicata, a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre doamna MIRCEA MARIANA, Primar al Orasului Cernavoda, a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal. De asemenea, Agentia a constatat starea de incompatibilitate in care s-a aflat doamna MIRCEA MARIANA in perioada 26.06.2007  – 17.01.2008, intrucat a detinut simultan atat functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Orasului Cernavoda, cat si pe cea de membru al Consiliului de Administratie in cadrul Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A.

Agentia s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că doamna MIRCEA MARIANA nu a completat si depus declaratiile de avere si de interese in termenul prevazut de art. 44, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, republicata.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat faptul ca doamna MIRCEA MARIANA a completat, semnat si depus declaratii de avere si de interese ce nu corespund realitatii, datele mentionate de aceasta fiind incomplete si inexacte:

  • doamna MIRCEA MARIANA nu a inscris in declaratia de avere mai multe venituri, obtinute dupa cum urmeaza:
    • 8.866 lei de la Societatea Nationala Nucleareletrica;
    • 5.624 lei de la Primaria Orasului Cernavoda;
    • 300 lei de la Global Nuclear Services S.A;
  • un teren in suprafata de 400 mp nu a fost mentionat in declaratia de avere depusa pentru anul fiscal 2007;
  • suprafetele terenurilor detinute de catre doamna MIRCEA MARIANA sunt mentionate eronat in declaratia de avere depusa pentru anul fiscal 2007;
  • in declaratia de interese, datata 16.07.2008, doamna MIRCEA MARIANA nu a precizat calitatea de membru al Consiliului de Administratie la S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., detinuta in perioada iulie – decembrie 2007.

Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind savarsirea de catre doamna MIRCEA MARIANA a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat si existenta starii de incompatibilitate in cazul doamnei MIRCEA MARIANA, intrucat, in perioada 26.06.2007  – 17.01.2008, a detinut simultan atat functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Orasului Cernavoda, cat si pe cea de membru al Consiliului de Administratie in cadrul Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A.

Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, „Functia de consilier local sau consilier judetean este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrare sau cenzor la regiile autonome si societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judetean respectiv sau la regiile autonome si societatile comerciale de interes national care isi au sediul sau care detin filiale in unitatea administrativ teritoriala respectiva”.

„In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.

Verificarile au fost suspendate pana la solutionarea cauzei de catre organul judiciar.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti