Florica Bejinaru si Mona Pivniceru despre pensiile magistratilor
22 februarie 2010 | JURIDICE.ro
Prezenta joi, 18 februarie 2010, la RRA, jud. Florica Bejinaru a declarat ref. pensiile magistratilor: „Vreau sa va spun ca, in privinta salarizarii si in privinta pensiilor, reglementarile in vigoare in Romania corespund unor principii care se regasesc in politicile salariale si de pensii ale tarilor membre ale UE.
Nu vorbesc de cuamtumul salariilor sau al pensiilor. Eu vorbesc de principii. Aceste principii, asa cum va spuneam, sunt in concordanta cu politica salariala si de pensii din celelalte tari membre ale UE. Sigur ca noi avem probleme, dar nu cred ca putem sa sacrificam un principiu si sa sanctionam intreg sistemul pentru ca acel sistem mai are probleme pe care, pana la urma, trebuie sa si le rezolve. Nu cred ca putem sacrifica principiul si sanctiona sistemul…
Aceste principii in privinta judecatorilor si a procurorilor, a magistratilor se regasesc si in politicile salariale si de pensii ale altor state membre. Sigur, e legitima si intrebarea dvs., insa vreau sa va spun ca magistratul, judecatorul si procurorul au o viata profesionala guvernata de incompatibilitati si interdictii. Daca va veti uita si in codul deontologic si, in general, in legile noastre de organizare, o sa intalniti numai texte care incep cu ‘judecatorul nu are voie’ sau ‘magistratului ii este interzis sa…’ De obicei, sunt mai multe interdictii si incompatibilitati decat aceste drepturi pe care opinia publica sau o anumita parte a opiniei publice le-a catalogat la un moment dat ca fiind privilegii sau salarii si pensii nesimtite.
N-am sa folosesc niciodata cuvantul privilegiu atunci cand este vorba de salarizare si de pensii. Mi se par niste dispozitii normale si sunt niste dispozitii care, asa cum va spuneam, se regasesc in politicile salariale si de pensii ale altor state. Nu este Romania unicat. Nu Romania a inventat pensia de serviciu a magistratilor, nu Romania a inventat dispozitii speciale cu privire la salarizarea magistratilor.
La randul sau, jud. Mona Pivniceru, presedintele AMR, a declarat joi, 18 februarie la Realitatea TV, ref. declaratia ministrului Seitan privind reducerea pensiilor magistratilor: “Am inteles un lucru foarte simplu: ca legea in Romania nu mai are nicio semnificatie, ca fiecare face ce vrea, fiecare se considera /…/ si reprezentand el legea. Totusi, ar fi o intrebare extrem de simpla: daca cineva, dincolo de declaratia intentiei moralizatoare stie cumva ce inseamna neretroactivitate, ca cuvant simplu, semantica lui. Ca nu are rost sa ascultam inertii, pentru ca sunt consacrate international cateva principii de baza, printre care si asta, pe care dealtminteri domnul premier spune ca nu-l va incalca niciodata.
Ideea de baza este: nu magistratul incurca sistemul de pensii din Romania, ca magistratul este platit din sistemul de pensii exact cat a contribuit, diferenta este suportata din bugetul de stat. Deci nu greveaza acest buget. Eu cred, in opinia mea, sincer, ca scopul legii este urmatorul: se stie precis ca magistratii, cu militarii, cu politistii fac parte din pilonul II comunitar, cu pensiile ocupationale, si nu va putea umbla niciodata in ele. Cred ca ideea este sa ramana castigat punctul dupa care se calculeaza pensia, spre a se diminua pensiile tuturor pensionarilor din Romania. Asta cred ca este scopul legii, in opinia mea.”
A se vedea si:
Dan Lupascu despre recalcularea pensiilor magistratilor
Magistratul in noua lege a pensiilor
Discutiile din Plenul CSM ref. proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice
Punctul de vedere al Parchetului de pe langa ICCJ ref. proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice
Scurte consideratii critice pe marginea sistemului de salarizare a judecatorilor si procurorilor, asa cum este reglementat de Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro