Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Imprumut extern pentru Reforma Sistemului Judiciar?
22.02.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 19 februarie 2010, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si Francois Rantrua, noul manager de tara al Bancii Mondiale in Romania, au avut o intalnire in cadrul careia s-a discutat despre utilizarea imprumutului extern pentru implementarea Proiectului „Reforma Sistemului Judiciar”.

Potrivit unui comunicat al MJ, ”imprumutul acordat Romaniei este in valoare totala de 110 milioane Euro, la care se adauga contributia Guvernului Romaniei de 32 milioane Euro. Cea mai mare parte a imprumutului este alocata pentru reabilitarea infrastructurii instantelor (lucrari de constructii). Pana in prezent, de la bugetul de stat si din imprumut s-a angajat suma de peste 18 milioane Euro si s-au efectuat plati in valoare de peste 7, 2 milioane Euro.

Domnul Francois Rantrua, manager de tara al Bancii Mondiale in Romania, a declarat:

”Banca Mondiala sprijina Proiectul Reforma Sistemului Judiciar, atat ca proiect comun cu Ministerul Justitiei si cu Consiliul Superior al Magistraturii, cat si ca proces general orientat spre reformarea sistemului judiciar, in ansamblul sau, in Romania. Un sistem legal si judiciar care functioneaza bine este o componenta esentiala in ansamblul cadrului institutional necesar obtinerii unei cresteri economice sustinute si dezvoltarii sociale. Pentru a sprijini angajamentul Guvernului in procesul de reforma a sistemului judiciar, Banca a asigurat si va continua sa ofere asistenta in cateva domenii, incluzand analiza, asistenta tehnica si finantare pentru investitii publice si politici de reforma.

Vom continua sa incurajam dialogul Ministerului cu partenerii sai, printre care Consiliul Superior al Magistraturii, institutiile UE si toate categoriile profesionale implicate in sistemul judiciar, pentru a facilita implementarea cu succes a proiectului.

Chiar daca suntem la curent cu intarzierile legate de implementarea proiectului, suntem, de asemenea, constienti ca unele dintre aceste intarzieri sunt rezultate ale procedurilor greoaie si ale proceselor interne de aprobare impuse de legislatia in vigoare. Prin urmare, ne-am intalnit din nou cu ministrul Predoiu si cu echipa sa pentru a discuta modalitatile de accelerare a proiectului in cel mai scurt timp. O redefinire a obiectivelor proiectului ar putea fi necesara in lumina statutului Romaniei de membru al UE. Consider ca ministerul are capacitatea manageriala de a lucra in stransa colaborare cu noi si de a incheia cu succes proiectul.”

La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat: “Mentinem acest program pe lista de prioritati a ministerului. În ultimii doi ani am marit ritmul de lucru in cadrul ministerului pentru a compensa legislatia stufoasa si procedurile legale greoaie. Ne asteptam ca, in perioada urmatoare, sa finalizam procedurile de licitatie pentru semnarea unor noi contracte in valoare de aproximativ 40 milioane Euro. Formalitatile depind insa si de alte institutii. Derularea acestui imprumut a fost o prioritate inca din 2008 si am facut demersuri pentru extinderea termenului de acordare a imprumutului si flexibilizarea programului. Sistemul judiciar are nevoie de aceste investitii, dar termenul s-a dovedit a fi nerealist, avand in vedere procedurile administrative de durata necesare pentru derularea proiectelor. Am discutat, in principiu, si despre posibilitatea acordarii unui nou imprumut pentru accelerarea reformei in sistemul judiciar.”

Pentru reabilitarea sediilor a 20 de instante, lucrari finantate din acest imprumut, a fost necesara fie reactualizarea documentatiei tehnice, fie elaborarea acesteia pentru a corespunde cerintelor actuale ale beneficiarilor si standardelor de proiectare internationale. Ca urmare, perioada necesara pentru intocmirea proiectelor tehnice si obtinerea tuturor avizelor si a autorizatiilor de construire a fost mult mai mare decat s-a estimat initial, ceea ce a determinat ca primele contracte de executie sa fie semnate la inceputul anului 2009.

Informatii suplimentare

Proiectul Reforma Sistemului Judiciar este parte din portofoliul de 13 proiecte active finantat de Banca Mondiala in Romania.

Reforma Sistemului Judiciar (cu o valoare aproximativa de 110 milioane de euro) urmareste sa sprijine Guvernul Romaniei in cresterea eficientei instantelor romanesti si sa imbunatateasca sistemul judiciar, rezultand intr-o reducere a coruptiei si un act de justitie mai transparent. Imprumutul a fost acordat in 2006 pentru o perioada de cinci ani.

Sprijinul prin acest proiect este oferit pentru (i) modernizarea infrastructurii unor cladiri de instante judecatoresti si automatizarea lor; (ii) reforma administratiei instantelor; (iii) sprijin informatic pentru instante – mai precis designul si implementarea unui sistem de gestionare a resurselor pentru intregul sistem judiciar si (iv) dezvoltarea institutionala pentru cele mai importante institutii din sistemul judiciar (Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri si Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Justitiei).

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti