Varia
JURIDICE

RIL admis. Investirea cu formula executorie a contractelor de asistenta juridica


23 februarie 2010 | Roxana Lucaci
Secţiuni: VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 111 din 18 februarie 2010 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 31 din 16 noiembrie 2009.

Prin Decizia nr. 31/2009 a fost solutionat recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind caracterul de titlu executoriu al contractelor de asistenta juridica incheiate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat (republicata), precum si interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 30 alin. (3) teza a II-a din Legea nr. 51/1995, republicata, modificata prin Legea nr. 255/2004, coroborate cu dispozitiile art. 3741 din Codul de procedura civila, cu referirile la necesitatea investirii cu formula executorie a contractelor de asistenta juridica.

Cu privire la primul aspect, unele instante au considerat ca au caracter de titlu executoriu numai contractele de asistenta juridica incheiate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2004, potrivit principiului neretroactivitatii legii, pe cand alte instante, tinand seama de principiul aplicarii imediate a legii noi, au considerat ca au calitatea de titlu executoriu si contractele incheiate anterior Legii nr. 255/2004, in conditiile in care actele si faptele juridice privitoare la executarea silita sunt ulterioare edictarii acestui act normativ.

In acest sens, instanta suprema a retinut ca, in materie de executare silita, este incidenta norma in vigoare la data realizarii executarii, inclusiv cu privire la constituirea titlului, iar dispozitiile art. 30 alin. (3) alin. (3) teza I din Legea nr. 51/1995, republicata, se situeaza in materia normelor procedurale de executare silita. Din moment ce legiuitorul nu distinge in raport cu momentul in care s-a incheiat contractul de asistenta juridica, se impune a se aprecia ca au caracter executoriu si contractele ce au fost incheiate anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor modificatoare continute de Legea nr. 255/2004.

Prin urmare, s-a stabilit ca, in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 30 alin. 3 teza I din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, s-a stabilit ca au caracter de titlu executoriu si contractele de asistenta juridica incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 255/2004 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995.

In legatura cu cel de-al doilea aspect, unele instante au respins ca lipsita de interes sau inadmisibila cererea de investire cu formula executorie a contractelor de asistenta juridica, argumentand cu dupa intrarea in vigoare a art. 3741 din Codul de procedura civila, titlul executoriu reprezentat de contractul de asistenta juridica poate fi pus in executare silita prin cerere adresata executorului judecatoresc, fara a mai fi necesara parcurgerea procedurii de investire cu formula executorie.

Dimpotriva, alte instante au solutionat pe fond cererea de investire cu formula executorie a contractului de asistenta juridica, retinand ca prin Legea nr. 51/1995, republicata, nu i se recunoaste acestui tip de contract caracterul executoriu, ci doar natura de inscris care constituie titlu executoriu si care poate fi pus in executare numai dupa investirea lui cu formula executorie.

Cu privire la cel de-al doilea aspect, Inalta Curte a stabilit ca, pentru a fi pus in executare silita, contractul de asistenta juridica trebuie investit cu formula executorie, cata vreme art. 30 alin. (3) teza a II-a din Legea nr. 51/1995, republicata, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 255/2004, prevede ca investirea cu formula executoriu este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla sediul profesional al avocatului.

In consecinta, in interpretarea si aplicarea unitara a prevederilor art. 30 alin. 3 teza a II-a din Legea nr. 51/1995, republicata, raportat la art. 3741 din Codul de procedura civila, Inalta Curte a stabilit ca, desi contractele de asistenta juridica au caracter de titlu executoriu conferit prin lege, pot fi puse in executare silita numai daca au fost investite cu formula executorie.

av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro