Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM apara reputatia profesionala a procurorului sef al DIICOT-Arad
23.02.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

CSM a decis joi, 18 februarie 2010, apararea reputatiei profesionale a lui Dan Ilarie Adinel, procuror sef al Biroului Teritorial Arad din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in raport de continutul articolelor de presa „Interlopii il acuza pe seful DIICOT ca le-a propus sa-si cumpere libertatea”, publicat in cotidianul local „Glasul Aradului”, in data de 23 aprilie 2009, precum si „Dezvaluiri incendiare impotriva procurorului sef DIICOT Arad”, publicat in acelasi cotidian in data de 25 aprilie 2009.

Potrivit unui comunicat al CSM, „in cererea de aparare a reputatiei profesionale, domnul procuror arata ca afirmatiile din cuprinsul articolelor de presa susmentionate creeaza suspiciuni asupra probitatii sale profesionale si morale, prezentându-l drept corupt, aspecte de natura sa-i lezeze reputatia profesionala, imaginea publica si prestigiul de care se bucura.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut, pe baza verificarilor efectuate de Inspectia judiciara, urmatoarele: in virtutea atributiilor de serviciu, in dosarul penal nr. 29/P/2008 al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Arad, domnul procuror a efectuat urmarirea penala fata de inculpatul F. I. V. pentru savârsirea mai multor infractiuni si a dispus trimiterea sa in judecata.

Tribunalul Arad a admis propunerea formulata de DIICOT – Biroul Teritorial Arad si a dispus arestarea preventiva a inculpatului F. I. V. care, ulterior, a fost prelungita.

In ziua urmatoare masurii de prelungire a arestarii, luate de instanta de judecata, a fost publicat in cotidianul local „Glasul Ardealului” un articol , in care se precizeaza ca inculpatul F. I. V. , in data de 22 aprilie 2009, a strigat pe holul instantei: „ne-a cerut Ilarie 20.000 euro pentru a ne face scapati”.

Doua zile mai târziu, in data de 25 aprilie 2009, in acelasi cotidian local apare cel de-al doilea articol mentionat, in care sunt prezentate afirmatiile inculpatului F. I. V. cuprinse intr-o scrisoare adresata redactiei. In scrisoare, inculpatul F. I. V. sustine ca procurorul sef Daban Ilarie Adinel i-ar fi cerut suma de 20.000 euro pentru „a se rezolva problema dosarului” si ca „anterior i-ar mai fi dat 4.000 dolari in dosarul <Tarzan>”. A mai sustinut ca, au participat impreuna la petreceri, prilej cu care s-ar fi consumat si droguri, inculpatul suportând cheltuielile ocazionate.

Impotriva domnului procuror sef Dan Ilarie Adinel, inculpatul F. I. V. a formulat  plângere penala, inregistrata sub nr. 49/P/2009 in data de 6 mai 2009, la Serviciul Teritorial Timisoara din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

In cuprinsul plângerii au fost reluate, in esenta, aceleasi afirmatii din  scrisoarea adresata redactiei cotidianului „Glasul Ardealului”.

Prin rezolutia din 16 septembrie 2009 a Directiei Nationale Anticoruptie s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de magistratul procuror Dan Ilarie Adinel deoarece s-a  stabilit ca afirmatiile facute de F. I. V. nu sunt sustinute de probe si s-a concluzionat ca faptele sesizate nu exista. In rezolutie se mai precizeaza ca prin  audierea martorilor propusi de F. I. V. nu se confirma aspectele de coruptie indicate de catre acesta in plângerea penala.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca articolele de presa au fost realizate exclusiv pe baza celor relatate de catre inculpatul F. I. V.

Conform art. 1-3 si 5 din Codul Deontologic al Ziaristului, jurnalistul are datoria fundamentala de a relata adevarul – obligatie ce decurge din dreptul constitutional al opiniei publice de a fi corect informata – si de a „da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce, in prealabil, le-a verificat din cel putin doua surse credibile”. In articolul publicat in data de 25 aprilie 2009, jurnalistul nu a redat fapte verificate care sa exprime realitatea obiectiva, ci s-a rezumat sa prezinte numai sustinerile imaginate de F. I. V.

In pofida faptului ca autorul precizeaza in articol ca ziarul „nu-si asuma raspunderea pentru cele afirmate de interlop si nici nu se poate pronunta asupra veridicitatii celor afirmate in scrisoare”, in exercitarea dreptului la libera exprimare presa trebuie sa acorde atentie deosebita obligatiei de a selecta sursele de informatii si modalitatile prin care acestea sunt prezentate opiniei publice, astfel incât sa nu fie depasite limitele dreptului la informare.

Dreptul la reputatie figureaza printre drepturile garantate de art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Reputatia profesionala reprezinta o consecinta a integritatii profesionale si morale de care trebuie sa dea dovada toti magistratii si include atitudinea de ansamblu  pe  care  acestia  o  adopta  in  relatiile  cu  toti cei cu care intra in contact in exercitarea atributiilor profesionale.

Reputatia profesionala confera magistratului credibilitate si siguranta in exercitarea profesiei, autoritate in examinarea opiniilor, cu precadere a celor profesionale si, in acelasi timp, reprezinta imaginea pe care magistratul o creeaza in constiinta opiniei publice.

Afirmatiile mincinoase, denigratoare ale lui F. I. V. au fost facute, in mod evident, in scopul discreditarii onoarei si reputatiei domnului procuror sef Dan Ilarie Adinel. Acestea au fost preluate de cotidianul local mentionat fara o temeinica verificare a realitatii faptelor sustinute si a credibilitatii sursei de informatii.

Cele doua articole de presa au fost de natura sa creeze in mod nejustificat in rândurile opiniei publice impresia ca domnul procuror sef Dan Ilarie Adinel, datorita comportamentului sau inadecvat profesiei si statutului social, ar fi savârsit o serie de fapte de coruptie. In acelasi timp, deformarea realitatilor care privesc persoana domnului procuror, in respectivele articole de presa a indus, in mod indirect, si ideea unei functionari defectuoase si incorecte a sistemului judiciar, prin referirile la nerespectarea legii in realizarea actului de justitie.

Având in vedere situatia de fapt, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca gravitatea afirmatiilor neconforme cu realitatea, continute in articolele publicate in cotidianul local „Glasul Ardealului”, precum si impactul negativ al acestora in rândurile opiniei publice sunt de natura sa lezeze grav si nejustificat reputatia  profesionala si imaginea publica ale domnului procuror sef Dan Ilarie Adinel.

Pe cale de consecinta, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat pe deplin intemeiata cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de domnul procuror si a procedat la admiterea ei.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti