Secţiuni » Arii de practică » Business » Telecom
Telecom
Profesionişti
 1 comentariu

Ministerul Public. Precizari dosarul Revolutiei


25 februarie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Telecom

Miercuri, 24 februarie 2010, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii informatii privind dosarul Revolutiei si continuare predare documente catre Asociatia 21 Decembrie 1989.

Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, „Avand in vedere pozitiile publice exprimate de reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie 1989 referitoare la faptul ca nu pot obtine copiile documentelor cuprinse in dosarul privind „Evenimentele din Decembrie 1989” deoarece intampina dificultati din partea procurorilor care instrumenteaza cauza, situatie fata de care presedintele asociatiei continua sa ramana in greva foamei,

Manifestandu-ne preocuparea fata de intregul context al problematicii, precizam faptul ca Sectia Parchetelor Militare a depus toate diligentele pentru finalizarea procesului de predare-primire a intregului material probator continand documentele declasificate.

Astfel, procurorii au manifestat intreaga disponibilitate si intr-un ritm zilnic au fost pregatiti la orele si cu volumul de documente pe care reprezentantii asociatiei au dorit sa le ridice.

Din totalul volumelor care constituie dosarul cauzei au fost predate 81 de volume dupa un program de predare zilnica ales de reprezentantii asociatiei. Toate cel 81 de volume declasificate au fost predate pe baza de proces-verbal conform optiunii exprimate de persoanele mandatate sa ridice aceste inscrisuri. La termenele stabilite in vederea ridicarii documentelor din volumele ramase, reprezentantii asociatiei, invocand ca au afaceri judiciare sau un alt program au ridicat mai putine volume decat cele pe care procurorii le aveau pregatite pentru predare.

Astfel, la data de 23.02.2010 au refuzat sa ridice documentele si au motivat ca le vor ridica numai atunci cand documentele clasificate ramase din volumele de predat vor fi in intregime declasificate. Li s-a adus la cunostinta faptul ca 10 volume contin documente in totalitate declasificate si ca acestea le pot fi predate, insa cei mandatati au refuzat sa le ridice numai pe acestea. Au precizat expres ca pana nu vor fi declasificate tot restul de documente din cele 6 volume ramase nu inteleg sa le preia, prelungind in mod unilateral termenul de finalizare a procesului de predare-primire.

Potrivit legislatiei nationale, documentele clasificate urmeaza procedura declasificarii de catre institutia care a dispus clasificarea lor. In acest sens, li s-a adus la cunostinta faptul ca documentele clasificate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale au fost transmise cu adresa acestei institutii pentru a decide asupra oportunitatii declasificarii, iar volumele continand documente declasificate sunt pregatite in vederea predarii inclusiv in cursul acestei zile. Telefonic,  au precizat ca nu se pot prezenta astazi, intrucat au un alt program.

Referitor la invitaţia adresată reprezentanţilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 de a se prezenta în cursul zilei de astăzi la Secţia Parchetelor Militare pentru a se proceda în continuare la predarea-primirea restului de documente din dosarul cauzei, menţionăm faptul că au fost aşteptaţi şi nu s-au prezentat, motivând că au un alt program.

Astăzi a avut loc o întâlnire între Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doamna Laura Codruţa Kövesi şi ministrul Apărării Naţionale, domnul Gabriel Oprea, care au stabilit ca Secţia Parchetelor Militare să retransmită acestei instituţii acele documente nedeclasificate (aproximativ 1000 de file) aparţinând Ministerului Apărării Naţionale pentru a aprecia asupra oportunităţii declasificării. Ministrul Apărării Naţionale, pentru o totală transparenţă şi celeritate în acest demers, şi-a manifestat disponibilitatea de a primi chiar în cursul acestei zile documentele menţionate.

În acelaşi context al preocupării noastre pentru finalizarea procesului de predare-primire, le-a fost  transmisă o nouă invitaţie pentru data de 25.02.2010, ora 1200.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică