Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Publicare articolePublicare comunicatePreluare RSSNewsletters
SelectedTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarStudenţi
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații
 1 comentariu

AMR apreciaza ca procedura de propunere a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie este viciata

26 februarie 2010 | JURIDICE.ro

Asociatia Magistratilor din Romania a trimis joi, 25 februarie 2010, o nota CSM in care semnala ca procedura de alegere a propunerii pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie este viciata in conditiile in care “presedintele si vicepresedintele CSM sunt suspendati de drept din functiile pe care le ocupa”.

Inainte de inceperea audierilor candidatilor, jud. Florica Bejinaru, presedintele CSM, a informat membrii Sectiei pentru judecatori ref. continutul notelor AMR.

>> Nota AMR

De asemenea, AMR a dat publicitatii tot joi, 25 februarie 2010, urmatorul document:

„Asociaţia Magistraţilor din România (A.M.R.) aduce la cunoştinţa persoanelor interesate faptul că, la data de 22 ianuarie 2010 a înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie recursul declarat de A.M.R., în temeiul prevederilor art.29 alin.(7) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, împotriva următoarelor hotărâri ale Plenului C.S.M.:

1. Hotărârea Plenului C.S.M. nr.1 din 11 ianuarie 2010, prin care, începând cu data de 12 ianuarie 2010, doamna Florica Bejinariu, judecător la Tribunalul Mehedinţi, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al CSM, pentru un mandat de un an.

2. Hotărârea Plenului C.S.M. nr.2 din 11 ianuarie 2010, prin care, începând cu data de 12 ianuarie 2010, doamna Graţiana Daniela Petronela Isac, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru un mandat de un an.

Cele două hotărâri atacate cu recurs fac parte din categoria hotărârilor privind cariera şi drepturile judecătorilor, în sensul prevederilor art.29 alin.(5) din Legea nr.317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi pot fi atacate cu recurs de orice persoană interesată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit art.29 alin.(7) din aceeaşi lege, iar „recursul suspendă executarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii”, potrivit art.29 alin.(8) din aceeaşi lege.

Întrucât recursul se judecă de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie devin incidente prevederile dreptului comun în materia contenciosului administrativ reprezentat de Legea nr.554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care, prin art.20 alin.(2) dispune expres în sensul că  „recursul suspendă executarea şi se judecă de urgenţă”.

Potrivit dispoziţiilor prezentate, suntem în prezenţa unei suspendări legale obligatorii ce operează în privinţa hotărârilor Plenului C.S.M. atacate cu recurs, suspendare a executării ce intervine ope legis, prin simplul act procedural al înregistrări cererii de recurs la instanţa competentă.

Astfel, pentru a opera suspendarea executării celor două hotărâri atacate, nu este necesară şi nici măcar posibilă legal existenţa vreunei confirmări din partea unui organ administrativ sau din partea instanţei de judecată, atâta timp cât măsura suspendării este prevăzută de dispoziţii imperative ale legii.

Pe cale de consecinţă, începând cu data de 22 ianuarie 2010, când a fost înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie recursul declarat de AMR împotriva celor două hotărâri şi până la soluţionarea irevocabilă a litigiului, actele îndeplinite de persoanele care au fost alese în funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii prin hotărârile Plenului atacate cu recurs sunt lovite de nulitate absolută ca urmare a faptului că raporturile de funcţie născute în baza hotărârilor respective sunt suspendate ope legis în baza textelor menţionate anterior.”

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice