AMR apreciaza ca procedura de propunere a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie este viciata
26 februarie 2010 | JURIDICE.roAsociatia Magistratilor din Romania a trimis joi, 25 februarie 2010, o nota CSM in care semnala ca procedura de alegere a propunerii pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie este viciata in conditiile in care “presedintele si vicepresedintele CSM sunt suspendati de drept din functiile pe care le ocupa”.
Inainte de inceperea audierilor candidatilor, jud. Florica Bejinaru, presedintele CSM, a informat membrii Sectiei pentru judecatori ref. continutul notelor AMR.
>> Nota AMR
De asemenea, AMR a dat publicitatii tot joi, 25 februarie 2010, urmatorul document:
„Asociaţia Magistraţilor din România (A.M.R.) aduce la cunoştinţa persoanelor interesate faptul că, la data de 22 ianuarie 2010 a înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie recursul declarat de A.M.R., în temeiul prevederilor art.29 alin.(7) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, împotriva următoarelor hotărâri ale Plenului C.S.M.:
1. Hotărârea Plenului C.S.M. nr.1 din 11 ianuarie 2010, prin care, începând cu data de 12 ianuarie 2010, doamna Florica Bejinariu, judecător la Tribunalul Mehedinţi, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al CSM, pentru un mandat de un an.
2. Hotărârea Plenului C.S.M. nr.2 din 11 ianuarie 2010, prin care, începând cu data de 12 ianuarie 2010, doamna Graţiana Daniela Petronela Isac, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru un mandat de un an.
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Cele două hotărâri atacate cu recurs fac parte din categoria hotărârilor privind cariera şi drepturile judecătorilor, în sensul prevederilor art.29 alin.(5) din Legea nr.317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi pot fi atacate cu recurs de orice persoană interesată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit art.29 alin.(7) din aceeaşi lege, iar „recursul suspendă executarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii”, potrivit art.29 alin.(8) din aceeaşi lege.
Întrucât recursul se judecă de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie devin incidente prevederile dreptului comun în materia contenciosului administrativ reprezentat de Legea nr.554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care, prin art.20 alin.(2) dispune expres în sensul că „recursul suspendă executarea şi se judecă de urgenţă”.
Potrivit dispoziţiilor prezentate, suntem în prezenţa unei suspendări legale obligatorii ce operează în privinţa hotărârilor Plenului C.S.M. atacate cu recurs, suspendare a executării ce intervine ope legis, prin simplul act procedural al înregistrări cererii de recurs la instanţa competentă.
Astfel, pentru a opera suspendarea executării celor două hotărâri atacate, nu este necesară şi nici măcar posibilă legal existenţa vreunei confirmări din partea unui organ administrativ sau din partea instanţei de judecată, atâta timp cât măsura suspendării este prevăzută de dispoziţii imperative ale legii.
Pe cale de consecinţă, începând cu data de 22 ianuarie 2010, când a fost înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie recursul declarat de AMR împotriva celor două hotărâri şi până la soluţionarea irevocabilă a litigiului, actele îndeplinite de persoanele care au fost alese în funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii prin hotărârile Plenului atacate cu recurs sunt lovite de nulitate absolută ca urmare a faptului că raporturile de funcţie născute în baza hotărârilor respective sunt suspendate ope legis în baza textelor menţionate anterior.”
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |