Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Proiect de lege pentru urgentarea acordarii despagubirilor RCA


1 martie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN
Secţiuni: Asigurări, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Senatorul Iulian Urban, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului, a inaintat Biroului Permanent al camerei superioare a Parlamentului o propunere de modificare a legii asigurarilor si reasigurarilor:

„Cabinet Senator Iulian Urban

Catre: BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

In conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, va inaintam spre dezbatere si adoptare propunerea de modificare a Legii nr. 136/1995 – privind asigurarile si reasigurarile in Romania, publicata in M. Of. 303/30 Decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat

EXPUNERE DE MOTIVE

In prezent, activitatea privind asigurarile si reasigurarile din Romania este reglementata de Legea 136 din 1995, act normativ care, pe de-o parte, a fost supus in ultima perioada unor multiple interventii legislative privind modificarea si completarea, iar, pe de alta parte, legifereaza acest domeniu intr-un cadru extrem de general,  plasand intreaga activitatea de  detaliu in seama CSA (Comisia de supraveghere a asigurarilor) care ar trebui, conform art. 53, sa stabileasca  “aplicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, limitele teritoriale de acoperire, nivelul despagubirilor, conditiile de plata, durata asigurarii, facilitatile si penalizarile aplicabile asiguratilor, criteriile si conditiile pentru acordarea sau retragerea autorizatiei, persoanele care au obligatia sa incheie contracte de asigurare, modalitatea de gestionare a cazurilor de refuz al asiguratorului de a incheia asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, daca este cazul, precum si alte informatii referitoare la acest tip de asigurare”.

Din pacate, in ultimii ani de zile, membrii CSA au fost dezinteresati de situatia consumatorilor romani de servicii de asigurare, practicand o politica de incurajare a unei serii de abuzuri comise de firmele de asigurare-reasigurare impotriva asiguratilor persoane fizice si juridice din Romania, antrenand in aceasta situatie inacceptabila si service-urile auto din tara noastra. Chiar daca printr-o recenta interventie de normare, CSA a intervenit si a redus termenul  de plata  despagubirilor de la 15 la 10 zile (de la data depunerii ultimului document necesar in dosarul de dauna),  efectul produs este mai mult unul de imagine si nu cel real (cel asteptat) in conditiile in care acest termen ar incepe sa curga dupa termenul discretionar (de 3 luni) in care asiguratorul poate desfasura investigatii cu privire la producerea accidentului, timp in care cu mare maiestrie se invoca scuze, proceduri si asiguratilor li se cer documente care in fapt nu au decat menirea sa amane la infinit plata despagubirii pana la un moment la care asiguratul cedeaza si renunta la drepturile sale. De fapt, CSA a renuntat demult sa mai fie un aparator al consumatorilor in fata abuzurilor firmelor de asigurare, devenind in fapt instrumentul prin care acestea majoreaza an de an tarifele la politele de asigurare, in vreme ce calitatea serviciilor oferite este in continua scadere cu aceste preturi,

Raportat la cele de mai sus, in conditiile in care CSA – entitatea abilitata conform legii sa intervina pentru normarea in sens pozitiv a acestor prevederi – nu intelege sa actioneze in vederea apararii drepturilor asiguratilor, astfel incat sa reduca acest termen care a ajuns sa fie folosit intr-o maniera abuziva de asiguratori,

Tinand cont de faptul ca – spre exemplificare – utilizatorului unui autovehicul preluat in sistem leasing ce a fost implicat intr-un accident rutier poate fi pus in ipostaza de a achita ratele de leasing in conditiile in care vehiculul  ramane indisponibilizat in unitatea service un interval ce poate depasi acele 3 luni , pe perioada in care asiguratorii tergiverseaza solutionarea dosarului de asigurare,

In scopul eliminarii acestor inadvertente si al realizarii unui cadru legislativ   echitabil si de un real efect fata de asigurat,

In temeiul Art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR                                            SENAT

Lege

Pentru modificarea Legii nr. 136/1995 – privind asigurarile si reasigurarile in Romania, publicata in M. Of. 303/30 Decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege :

Articol unic : Legea nr. 136/1995 – privind asigurarile si reasigurarile in Romania se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Dupa Art. 55 se introduce art. 551 cu urmatorul cuprins:

“551.- (1) Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, solicitat în scris de către asigurător, sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

(2) Asigurătorul RCA poate desfăşura investigaţii privind producerea accidentului, în termen de cel mult 15 zile de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în condiţiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autorităţile publice.

(3) Asigurătorul RCA are obligaţia să comunice în scris asiguratului şi păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii privind producerea accidentului, în termen de maxim 3 zile de la data avizării daunei.

(4) În termen de cel mult 15 zile de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat:

a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigaţii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor de asigurare şi producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;

b) fie să notifice părţii prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.

(5) CSA va adapta conform prevederilor prezentului articol, Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.”

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat”

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro