Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Masuri de protectie sociala pentru anul 2010
02.03.2010 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 93 din data de 10 februarie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010.

Masurile de protectie sociala vizeaza reducerea temporara a costurilor cu forta de munca in scopul de a contracara efectele negative ale crizei economico-financiare asupra activitatii economice si urmaresc sa ofere posibilitatea angajatorilor de a opta pentru mentinerea fortei de munca in contextul economic actual si de a evita pierderea lucratorilor calificati in anumite domenii cu potential de dezvoltare dupa reluarea cresterii economice.

Masurile se aplica in ipoteza in care contractul individual de munca se suspenda potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii – in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare -si constau in:

  • scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale;
  • neimpozitarea indemnizatiei de minimum 75% din salariul de baza.

Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale

Potrivit Ordonantei, salariatii ale caror contracte sunt suspendate potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Codul muncii, precum si angajatorii pentru salariatii respectivi sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii.

Contributiile de asigurari sociale cuprind contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Scutirea se aplica pe perioada suspendarii contractului individual de munca, dar nu pentru mai mult de 90 de zile, incepand cu luna februarie 2010, insa nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie – decembrie 2010, inclusiv.

Perioada in care se aplica scutirea de plata contributiilor de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei. Perioada in care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Neimpozitarea indemnizatiei de minimum 75% din salariul de baza

Indemnizatiile in cuantum de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit prevazut de Codul fiscal.

Neimpozitarea indemnizatiei se aplica pentru o perioada de cel mult 90 de zile, incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie – decembrie 2010, inclusiv.

Nu in ultimul rand, Ordonanta prevede obligatia angajatorilor de a depune la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una dintre situatiile prevazute de art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, la momentul constatarii de catre acestia a situatiilor respective.

Angajatorii care beneficiaza de masurile de protectie sociala mentionate vor fi controlati periodic de Inspectia Muncii si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin institutiile lor teritoriale subordonate.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti