Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Noutăți legislative

Masuri de protectie sociala pentru anul 2010

2 martie 2010 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 93 din data de 10 februarie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010.

Masurile de protectie sociala vizeaza reducerea temporara a costurilor cu forta de munca in scopul de a contracara efectele negative ale crizei economico-financiare asupra activitatii economice si urmaresc sa ofere posibilitatea angajatorilor de a opta pentru mentinerea fortei de munca in contextul economic actual si de a evita pierderea lucratorilor calificati in anumite domenii cu potential de dezvoltare dupa reluarea cresterii economice.

Masurile se aplica in ipoteza in care contractul individual de munca se suspenda potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii – in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare -si constau in:

  • scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale;
  • neimpozitarea indemnizatiei de minimum 75% din salariul de baza.

Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale

Potrivit Ordonantei, salariatii ale caror contracte sunt suspendate potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Codul muncii, precum si angajatorii pentru salariatii respectivi sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii.

Contributiile de asigurari sociale cuprind contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Scutirea se aplica pe perioada suspendarii contractului individual de munca, dar nu pentru mai mult de 90 de zile, incepand cu luna februarie 2010, insa nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie – decembrie 2010, inclusiv.

Evenimente juridice

Interviuri JURIDICE.ro

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Perioada in care se aplica scutirea de plata contributiilor de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei. Perioada in care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Neimpozitarea indemnizatiei de minimum 75% din salariul de baza

Indemnizatiile in cuantum de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit prevazut de Codul fiscal.

Neimpozitarea indemnizatiei se aplica pentru o perioada de cel mult 90 de zile, incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie – decembrie 2010, inclusiv.

Nu in ultimul rand, Ordonanta prevede obligatia angajatorilor de a depune la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una dintre situatiile prevazute de art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, la momentul constatarii de catre acestia a situatiilor respective.

Angajatorii care beneficiaza de masurile de protectie sociala mentionate vor fi controlati periodic de Inspectia Muncii si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin institutiile lor teritoriale subordonate.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale