Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Anul European 2010 pentru Combaterea Saraciei
02.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

La data de 19 februarie 2010, Ministerul Muncii, Familei si Protectiei Sociale a organizat, la Bucuresti, Conferinta de deschidere a Anului European 2010 pentru Combaterea Saraciei si a Excluziunii Sociale. Intalnirea a avut drept scop lansarea in Romania a Anului European 2010 in cadrul angajamentului ferm al Uniunii Europene de a-si dedicat eforturile din acest an combaterii saraciei si a exluziunii sociale astfel incat sa se reafirme si sa se intareasca angajamentele politice de la inceputul Strategiei de la Lisabona, pentru realizarea unui „impact decisiv asupra eradicării sărăciei”.

Potrivit unui comunicat al MMFPS, ”conferinta a reunit peste 300 de participanti, reprezentanti ai organizatiilor internationale si ai diferitelor structuri ale administratiei publice centrale si locale: parlamentari, ministere, agenții, prefecturi, directii generale de asistenta sociala si protecția copilului, agentii judetene pentru prestatii sociale, inspectoratele scolare, precum si reprezentantii mediului academic, ai societatii civile si ai organizatiilor neguvernamentale de la nivel national si local.

Impactul pe care Anul European 2010 si-l propune in sensibilizarea cu privire la excluziunea sociala si in promovarea incluziunii active este cu atat mai semnificativ cu cat consecintele crizei economice si financiare si-au pus amprenta asupra dezvoltarii si ocuparii fortei de munca in toate statele UE, iar cei care sunt cei mai afectati sunt persoanele cele mai vulnerabile din punct de vedere social.

Desi suntem la 10 ani de la incheierea procesului strategic demarat la Lisabona de catre Uniunea Europeana mai sunt multi pasi de facut pentru a atinge acest deziderat. 2010 este anul de reinnoire a angajamentelor nationale pentru adaptarea politicilor de incluziune sociala, pentru a stabili masuri concrete si realiste care sa contribuie la ameliorarea starii de saracie si in primul rand la imbunatatirea situatiei familiilor cu copii in intretinere.

Doamna secretar de stat Mariana Nedelcu a prezentat Planul National de Implementare al Anului European 2010, iar in sesiunea de deschidere au sustinut alocutiuni: doamna Roberta Alma ANASTASE, Presedinte al Camerei Deputatilor, domnul Mihai SEITAN, Ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, domnul Daniel Petre FUNERIU – Ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, doamna Anne DEGRAND – GUILLAUD, coordonator al Anului European 2010 din partea Comisiei Europene, domnul Silviu BIAN, Presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocupare.

De asemenea prima partea a Conferintei a fost marcata de interventia reprezentantilor Ministerului Sanatatii – domnul secretar de stat Cristian Anton IRIMIE, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului – doamna director general Liliana PREOTEASA, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sesiunea fiind moderata de domnul prof. univ. dr. Catalin ZAMFIR, Ambasador al Anului European 2010 pentru Combaterea Saraciei si a Excluziunii Sociale.

Conferinta a continuat cu sesiunea dedicata unor modele de bune practici care au contribuit la imbunatatirea situatiei persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si cu prezentarea unor povesti de viata ale unor persoane care au depasit cu succes situatii de saracie si excluziune sociala. In cadrul acestei sesiuni, au sustinut prezentari reprezentanti ai: Asociatiei „Constantin Brancoveanu” (Bacau), Asociatiei „Ovidiu Rom” (Bucuresti), Fundatiei „Alaturi de Voi” (Iasi), Asociatiei „Esperando” (Baia Mare), Organizatiei „Cercetasii Romaniei” (Brasov), Fundatiei „SamuSocial” (Bucuresti), Asociatia „1 iunie” (Buzau), domnul Matei Ghigiu, persoana cu dizabilitati si Ambasador al Anului European 2010.

Finalul Conferintei a fost marcat de sustinerea unor momente artistice sustinute de copii cu dizabilitati din cadrul Fundatiei ”Trebuie” Fetesti si persoane varstnice din cadrul Asociatiei Constantin Brancoveanu Bacau.

Principalele concluzii desprinse pe parcursul defasurarii conferintei au fost:

  • necesitatea cresterii gradului de informare a opiniei publice cu privire la fenomenul saraciei si excluziunii sociale si a mobilizarii actorilor din domeniu in lupta impotriva excluziunii sociale;
  • schimbarea mentalitatii cetatenilor cu privire accesarea drepturilor sociale si imbunatatirea comunicarii intre structurile administratiei si cetateni si intre administratie si societate civila;
  • necesitatea reevaluarii politicilor sociale dezvoltate in ultimul deceniu, in mod special a sistemului de prestatii sociale astfel incat acestea sa devina un raspuns ferm si eficient la problemele sociale ale cetatenilor;
  • focalizarea prestatiilor sociale non-contributive pe grupurile cele mai vulnerabile va permite intreruperea ciclului transmiterii saraciei de la o generatie la alta, iar in anumite zone poate chiar eradicarea saraciei absolute.

Principalele activitati avute in vedere in Romania pe parcursul derularii acestui an sunt:

  • Olimpiada Copiilor „Pentru Viitor” ce va fi organizata cu scopul promovarii ideii de diversitate si de acces la oportunitati si care va consta in organizarea unui concurs de aptitudini, pentru copiii/elevii din clasele de excelenta care au varsta cuprinsa intre 10 – 14 ani, situatie familiala precara si rezultate scolare exceptionale, dandu-le posibilitatea de a se implica in diferite activitati: dans, muzica, dezvoltarea de proiecte locale si de participare sociala;
  • Jurnalistul Actor Social – concurs cu un numar de articole ce vor fi grupate pe trei subiecte majore din domeniul excluziunii sociale; juriul desemnat va selecta unul din aceste cazuri si jurnalistul va trebui sa il monitorizeze si sa se implice in solutionarea lui, iar la intervale regulate de timp sa scrie o serie de articole despre evolutia cazului;
  • Campania de promovare a drepturilor sociale cu scopul cresterii gradului de informare a cetatenilor cu privire la drepturile sociale din Romania, precum si sprijinirea potentialilor beneficiari in favorizarea accesului la drepturi.”
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti