Masuri pentru diminuarea somajului in 2010


3 martie 2010 | JURIDICE.ro, Roxana Lucaci
Secţiuni: Active Lawyers, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr, 136 din 1 martie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta  a  Guvernului  nr.  13 din 23 februarie 2010 privind reglementarea unor masuri in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si diminuarii somajului in anul 2010.

Noua reglementare stabileste ca angajatorii care, in anul 2010, stabilesc pe locurile de munca nou-create, in conditiile legii, raporturi de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni beneficiaza, pe o perioada de 6 luni de la data incadrarii, de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane.

Prin contributii de asigurari sociale se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit legii, de angajatori.

Nu vor beneficia de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale:

  1. angajatorii care in ultimele 6 luni premergatoare datei stabilirii raporturilor de munca au mai avut raporturi de munca stabilite cu persoanele mentionate mai sus;
  2. angajatorii care stabilesc raporturi de munca pe locuri de munca devenite vacante, rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 6 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit noii ordonante de urgenta.

Scutirea se acorda incepand cu luna urmatoare lunii stabilirii raporturilor de munca, iar in situatia in care stabilirea raporturilor de munca se realizeaza incepand cu data de intai a lunii, scutirea se acorda incepand cu aceasta data.

In cazul in care raporturile de munca ale persoanelor provenite din randul somerilor inceteaza anterior perioadei de 12 luni, prin acordul partilor sau datorita desfiintarii locului de munca, angajatorii sunt obligati sa plateasca sumele de care au fost scutiti, reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate pe perioada mentinerii in activitate, pentru fiecare persoana care a fost incadrata in baza prevederilor noii ordonante de urgenta.

Vor fi obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti si angajatorii care efectueaza si alte concedieri in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a noii ordonante de urgenta si data expirarii celor 12 luni in care le mentin in activitate somerilor incadrati in munca.

Pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada pentru care angajatorii au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale. In cazul in care stagiul de cotizare realizat este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna. Aceleasi prevederi se aplica si cu privire la stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare.

Perioada in care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului se va lua in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj, conform dispozitiilor Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza venitul brut realizat lunar la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2010 a intrat in vigoare in data de 1 martie 2010.

Pentru Juridice.ro, Av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro