Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea OUG nr. 194/200 privind regimul strainilor


3 martie 2010 | JURIDICE.ro, Roxana Lucaci
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr, 136 din 1 martie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta  a  Guvernului  nr.  12  din 23 februarie 2010  pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2009 instituite o exceptie de la traficul normal al frontierei, reglementand regimul aplicabil micului trafic de frontiera.

Micul trafic de frontiera se desfasoara potrivit acordurilor bilaterale incheiate de Romania cu state terte vecine, in baza prevederilor art. 1 alin. (2) si art. 13 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1931/2006 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a normelor referitoare la micul trafic de frontiera la frontierele terestre externe ale statelor membre si de modificare a dispozitiilor Conventiei Schengen.

Eliberarea si regimul permisului de mic trafic de frontiera

Permisele de mic trafic de frontiera se elibereaza de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in tarile terte vecine cu care Romania a incheiat acorduri bilaterale, in conditiile stabilite prin acord, in termen de 60 de zile de la depunerea cererii.

In acest sens, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei trebuie sa solicite avizul Oficiului Roman pentru Imigrari numai in cazurile stabilite prin protocol aprobat prin ordin comun al ministrului afacerilor externe si al ministrului administratiei si internelor, aviz care se emite in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii.

Permisul de mic trafic de frontiera, eliberat strainului, reprezinta documentul care da dreptul rezidentilor din zona de frontiera sa treaca frontiera de stat comuna, in regim de mic trafic de frontiera. Titularul permisului are obligatia de a-l avea in permanenta asupra sa, de a nu-l instraina si de a-l prezenta autoritatilor competente ori de cate ori i se solicita.

Anularea si revocarea permisului de mic trafic de frontiera

Permisul de mic trafic de frontiera poate fi anulat sau revocat in strainatate de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, iar in tara de catre organele poitiei de frontiera, cu ocazia controlului pentru trecerea frontierei de stat, sau de catre Oficiul Roman pentru Imigrari atunci cand strainii se afla pe teritoriul statului roman.

Anularea permisului de mic trafic de frontiera poate fi dispusa in urmatoarele situatii:

  1. se constata ulterior ca, la data solicitarii, strainii nu indeplineau conditiile prevazute in acordurile care reglementeaza regimul juridic privind micul trafic la frontiera comuna;
  2. strainii au obtinut permisul de mic trafic de frontiera pe baza unor documente sau informatii false;
  3. strainii au introdus sau au incercat sa introduca ilegal in Romania alti straini ori au inlesnit transportul sau cazarea acestora;
  4. strainii au incalcat reglementarile vamale sau pe cele privind frontiera de stat;
  5. strainii au intrat in Romania in perioada de interdictie dispusa anterior.

Cazurile care atrag revocarea permisului de mic trafic de frontiera sunt urmatoarele:

  1. strainii nu mai indeplinesc conditiile cerute la acordarea permisului de mic trafic de frontiera;
  2. dupa acordarea permisului de mic trafic de frontiera strainii au fost declarati indezirabili sau impotriva lor a fost dispusa masura interzicerii intrarii in Romania;
  3. strainii recidiveaza in depasirea zonei de frontiera prevazuta pentru micul trafic.

Contraventii si sanctiuni

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2010 introduce si o serie de contraventii cu privire la nerespectarea regimului micului trafic de frontiera.

Astfel, depasirea perioadei de sedere stabilita prin acordul care reglementeaza regimul micului trafic la frontiera comuna, precum si depasirea zonei de frontiera stabilita prin acord se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.200 lei, in aceste cazuri fiind emisa si decizia de returnare a strainului.

Totodata, se prevede ca impotriva titularului permisului de mic trafic de frontiera va fi dispusa masura interzicerii intrarii in Romania dupa cum urmeaza:

  1. un an in cazul unei sederi ilegale de la 30 de zile la un an sau in cazul nerespectarii deciziei de returnare;
  2. 2 ani in cazul unei sederi ilegale de peste un an;
  3. 3 ani pentru strainii care recidiveaza in depasirea zonei de fronetirea prevazuta pentru micul trafic.

Pentru strainii care au intrat in Romania in perioada de interdictie dispusa anterior si pentru cei declarati indezirabili sau impotriva carora a fost dispusa masura interzicerii in intrarii Romania interdictia va fi egala cu perioada de interdictie dispusa anterior, dar nu mai mica de 5 ani.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2010 a intrat in vigoare la data de 1 martie 2010 si creeaza cadrul legal necesar pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera, semnat la data de 13 noiembrie 2009 si ratificat prin Legea nr. 10/2010.

Pentru Juridice.ro, Av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP &  ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro