Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Comitetul de coordonare in domeniul afacerilor europene. Discutiile purtate


3 martie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Luni, 1 martie 2010, s-a desfăşurat reuniunea saptămânală a Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene, „printre subiectele abordate în cadrul reuniunii s-au numărat: propunerile Comisiei Europene de consolidare a agenţiei Uniunii Europene însărcinate cu gestionarea frontierelor – Frontex, previziunile intermediare ale UE referitoare la procesul de redresare economică, Ghidul privind stimulentele financiare pentru vehiculele cu emisii reduse, precum şi recomandarea Comisiei în privinţa unui cadru comun pentru utilizarea biomasei.

În data de 24 februarie, Comisia a prezentat propuneri de consolidare a agenţiei Uniunii Europene însărcinate cu gestionarea frontierelor, Frontex.

Printre propuneri se numără dezvoltarea cadrului juridic pentru asigurarea respectării depline a drepturilor fundamentale în timpul desfăşurării activităţilor Frontex şi întărirea capacităţii operaţionale a agenţiei de susţinere a statelor membre. Ca urmare a noii propuneri, statele membre ar pune la dispoziţia agenţiei mai multe echipamente şi un personal mai numeros. Frontex ar fi în măsură să conducă operaţiuni de patrulare la frontieră împreună cu statele membre ale UE. Agenţiei i s-ar permite, de asemenea, să furnizeze asistenţă tehnică ţărilor terţe şi să trimită ofiţeri de legătură în ţări terţe.

Până în prezent, cooperarea între ţările UE privind gestionarea imigraţiei prin intermediul agenţiei Frontex a UE a fost limitată din cauza lipsei de resurse a acesteia şi a coordonării insuficiente între autorităţile naţionale, potrivit evaluărilor efectuate de Comisie şi unei evaluări independente. Frontex este un instrument cheie pentru menţinerea unui spaţiu fără frontiere interne şi contribuie, alături de ţările UE, la coordonarea patrulelor aeriene, terestre şi maritime la frontiere.

>> Detalii

În cadrul reuniunii, a fost făcută o informare asupra raportului interimar din luna februarie al Comisiei referitor la procesul de redresare economică. Din acesta reiese că economia UE a început să se redreseze treptat, deşi încă se confruntă cu dificultăţi. PIB-ul real a reintrat pe o pantă ascendentă în al treilea trimestru din 2009, punând capăt celei mai lungi şi mai profunde recesiuni din istoria Uniunii Europene. Măsurile anticriză excepţionale adoptate la nivelul UE au jucat un rol crucial în îmbunătăţirea situaţiei economice. Cu toate acestea, conform previziunilor din toamna anului 2009, ritmul de creştere a încetinit în trimestrul al patrulea, odată cu dispariţia progresivă a impactului unor factori temporari.

Conform celor mai recente date, perspectivele economice ale UE rămân în linii mari neschimbate. În 2010, PIB-ul ar trebui să crească cu 0,7% în UE şi în zona euro. Proiecţiile de inflaţie rămân la rândul lor în mare măsură neschimbate, la 1,4% pentru UE, respectiv 1,1% pentru zona euro. Incertitudinile legate de aceste proiecţii rămân numeroase, aşa cum a arătat-o evoluţia recentă a pieţelor financiare.

Previziunile de creştere pentru primul semestru al acestui an au fost revizuite uşor în sens crescător în prognoza Comisiei atât pentru UE, cât şi pentru zona euro. Însă din cauza unor revizuiri marginale în sens descrescător pentru cel de-al doilea semestru al lui 2010, rata de creştere a PIB-ului preconizată pentru 2010 în ansamblu rămâne relativ neschimbată, la 0,7%, pentru ambele zone. Acest calcul s-a realizat pe baza previziunilor actualizate pentru Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania şi Regatul Unit, care reprezintă împreună aproximativ 80% din PIB-ul UE.

>> Raport detaliat

În ceea ce priveşte Ghidul privind stimulentele financiare pentru vehicule („Guidance on financial incentives for vehicles”), acesta prevede acordarea de stimulente financiare pentru vehicule cu emisii reduse. Ghidul înlocuieşte Comunicarea Comisiei Europene, cu titlul “Fiscal incentives for motor vehicles in advance of Euro 5”.

Actualul ghid a fost elaborat de Comisie la solicitarea statelor membre, în baza art.12 al Regulamentului (EC) 715/2007 privind aprobarea de tip a vehiculelor cu motor (Euro 5 si 6) şi a fost actualizat ca urmare a adoptării Regulamentului (EC) 595/2009 care stabileşte limite de emisii pentru vehicule grele. În aceste condiţii, ghidul este aplicabil şi vehiculelor grele.

Partea III a ghidului conţine detalii privind aplicarea stimulentelor financiare. La lit. b) se menţionează explicit că acest ghid nu se aplică schemelor de reciclare. Pentru acest caz continuă să se aplice ghidul specific emis de Comisie in februarie 2009 „Guidance on scrapping schemes for vehicles” .

Partea IV a ghidului conţine prevederi privind obligaţiile de notificare în baza Directivei 98/34/EC a tuturor regulilor tehnice in faza de proiect. Totodată se clarifică din nou înţelesul noţiunii de “reguli tehnice”, care includ „specificaţii tehnice sau alte cerinţe sau reguli privind servicii legate de masuri fiscale si financiare care afectează consumul produselor”, potrivit prevederilor art.1. pct. 11, al treilea alineat, al Directivei  98/34/EC.

DAE a invitat ministerele implicate să analizeze documentul Comisiei şi să disemineze informaţia către instituţiile interesate şi mediul de afaceri.

>> Ghid privind stimulentele financiare pentru vehicule

Comisia a publicat în data de 25 februarie un raport cu privire la viabilitatea cerinţelor privind utilizarea de biomasă solidă şi biogaz în cadrul procesului de producere a energiei electrice, precum şi a celor de încălzire şi răcire.

Recomandările din acest raport, bazate pe prevederile Directivei privind energia regenerabilă, susţin că utilizarea biomasei nu ar trebui să fie făcută în detrimentul pădurilor şi a biodiversităţii şi ar trebui să fie controlată pe baza unor criterii comune de evaluare privind efectele rezultate asupra mediului. Recomandările urmăresc de asemenea să înlăture piedicile ridicate în calea funcţionării pieţei interne pentru biomasă de către schemele elaborate la nivel naţional.

Comisia a anunţat că va revizui recomandările peste 18 luni, pentru a evalua dacă sistemul trebuie să fie modificat, în special prin introducerea unor standarde obligatorii.

În absenţa unor norme armonizate la nivelul Uniunii Europene, statele membre sunt libere să îşi creeze propriile sisteme naţionale de utilizare a biomasei solide şi gazoase. Prin recomandările cuprinse în raport, se doreşte ca statele membre să urmeze modele similare în elaborarea acestora, prin utilizarea criteriilor de durabilitate conţinute de raport. În acest fel se va minimiza riscul de dezvoltare a unor criterii incompatibile în cadrul diferitelor sisteme naţionale, ceea ce ar crea bariere în calea dezvoltării sectorului de bioenergie.

Raportul este însoţit de o evaluare a impactului, care arată că adoptarea unor criterii obligatorii ar obliga agenţii economici la o serie de costuri substanţiale, având în vedere că cel puţin 90% din biomasa consumată în UE provine din reziduurile forestiere europene şi subprodusele altor industrii.

În acest context, raportul concluzionează că pentru moment nu este necesară elaborarea unei legislaţii mai detaliate pentru acest domeniu.

>> Detalii

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro