Carti si reviste noi de la editura C.H.BECK
3 martie 2010 | Loredana PELMUSI
Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, mai jos va prezentăm cele mai noi apariţii editoriale ale C.H. BECK din perioada 19 februarie – 2 martie 2010:
Compensaţia. Reglementare. Doctrină. Jurisprudenţă
Andreea Livia-Turculeanu
Lucrarea reprezintă rezultatul cercetării practicii din dreptul civil şi comercial, toate acestea îmbinate cu studiul teoretic al fenomenelor care gravitează în jurul obligaţiilor civile. Autoarea a abordat studiul compensaţiei din perspectivă practică şi teoretică, neavând ca obiectiv epuizarea subiectului printr-o tratare exhaustivă.
Aparent, existenţa mecanismului compensatoriu pare necesară, iar aplicarea clară. Din punct de vedere juridic însă, definirea naturii acestei instituţii prezintă mai multe dificultăţi.
Avându-şi originea în necesităţi de ordin economic, compensaţia permite simplificarea relaţiilor dintre datornicii reciproci, evitând în acelaşi timp un dublu transfer de fonduri. Acest mecanism îl garantează pe fiecare creditor împotriva relei-voinţe sau a insolvabilităţii celeilalte părţi. Mai mult, se conferă celui care o invocă un veritabil privilegiu în fapt, evitând astfel concursul celorlalţi creditori ai debitorului urmărit.
Drept penal. Partea generală. Conform Noului Cod penal
Alexandru Boroi
Pornind de la prevederile Noului Cod penal, autorul tratează prin prisma doctrinei penale contemporane şi a jurisprudenţei instituţiile fundamentale ale dreptului penal – partea generală: infracţiunea, răspunderea penală şi sancţiunile.
De asemenea, prezentarea instituţiilor părţii generale a dreptului penal se face din perspectiva doctrinei, dar şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi jurisprudenţei instanţei supreme din România, în unificarea practicii judiciare.
Argumentele de mai sus recomandă lucrarea, în egală măsură, studenţilor, specialiştilor din sfera administraţiei justiţiei penale, dar şi tuturor celor interesaţi de evoluţia mecanismului judiciar penal în România din perspectiva legislaţiei europene.
Drept procesual civil. Îndreptar pentru seminare şi examene. Ediţia 2
Viorel Mihai Ciobanu, Traian Cornel Briciu, Claudiu Constantin Dinu
Lucrarea este concepută a servi ca instrument de lucru pentru cunoaşterea şi aprofundarea de către studenţi a problemelor pe care le ridică disciplina Drept procesual civil.
Speţele au fost elaborate pe baza soluţiilor cuprinse în culegerile de decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, buletinele de jurisprudenţă ale Curţilor de Apel ori alte culegeri, în revistele de specialitate sau au fost concepute pentru a răspunde cerinţelor didactice.
Ediţia a 2-a a lucrării cuprinde un număr mai mare de grile de tipul grilă deschisă în care oricare din variante poate fi corectă, existând deopotrivă posibilitatea ca niciuna dintre variante să nu fie corectă, care vor familiariza pe studenţi cu acest gen de examinare.
În anexă sunt prezentate concepte şi formulare ale principalelor acte de procedură în scopul de a realiza o mai mare apropiere a studenţilor de exprimarea practică a cunoştinţelor dobândite în cadrul disciplinei.
Drept civil. Teoria generală a obligaţiilor. Manual de seminar
Cristina Zamşa
Lucrarea se adresează cu precădere studenţilor în studierea disciplinei Drept civil. Teoria generală a obligaţiilor. Structurată pe trei secţiuni (de scheme şi rezumate teoretice, de speţe şi de citate din literatura juridică română şi franceză) este un instrument util de lucru în timpul seminarelor, dar şi al pregătirii individuale.
Experimente şi simulări în laboratorul de criminalistică
Nicoleta-Elena Buzatu, Lucian Ionescu
Manualul de faţă nu este destinat specialiştilor, nu este o „carte de învăţătură”, ci un simplu protocol de laborator, parte integrantă a cursului care se adresează exclusiv studenţilor. Exerciţiile pot fi extinse şi la alte teme. În ce ne priveşte ne-am propus doar să ilustrăm subiectele pe care le considerăm esenţiale pentru identificarea şi investigarea criminalistică. Îndrumarul este numai orientativ; aplicarea sa depinde de persoana – denumită generic „instructor” – care organizează şi asigură desfăşurarea experimentului. Competenţa, rigoarea şi nu în ultimul rând imaginaţia vor asigura eficienţa şi audienţa studenţilor.
Buletinul Casaţiei, Nr. 2/2010
A apărut numărul 2/2010 al revistei Buletinul Casaţiei!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro