Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Actiune in anularea unei directive.TUE. T-16/04, Arcelor
03.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat TUE: „Tribunalul respinge actiunea prin care Arcelor contesta validitatea directivei de instituire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera.

Actiunea in anulare este respinsa ca inadmisibila, iar cererea de despagubiri este respinsa ca neintemeiata.

Directiva (Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, p. 32, Editie speciala, 15/vol. 10, p. 78) de instituire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii a fost adoptata pentru a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in special a CO2. Aceasta se bazeaza pe obligatiile care incumba Comunitatii in temeiul Conventiei-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice si al Protocolului de la Kyoto.

Directiva prevede ca, in cadrul sistemului de comercializare a cotelor, operatorii instalatiilor enumerate in anexa trebuie sa detina pentru emisiile de gaze cu efect de sera cote alocate in conformitate cu planurile nationale de alocare. Daca un operator reuseste sa reduca emisiile, cotele excedentare pot fi vandute altor operatori. In sens invers, operatorul unei instalatii cu emisii excesive poate cumpara cotele necesare de la un operator care dispune de cote excedentare. Anexa la directiva enumera tipurile de instalatii carora li se aplica directiva, inclusiv anumite instalatii de ardere destinate producerii de energie si producerii si prelucrarii metalelor feroase, precum instalatiile pentru producerea fontei sau a otelului.

Arcelor, care, de la data fuzionarii sale cu Mittal in anul 2006, a devenit primul producator de otel la nivel mondial, a formulat o actiune la Tribunal prin care solicita, pe de o parte, anularea anumitor articole din directiva si, pe de alta parte, repararea prejudiciilor suferite ca urmare a adoptarii directivei. Arcelor sustine ca aplicarea acestor dispozitii unor instalatii de producere a fontei brute sau a otelului incalca mai multe principii de drept comunitar, in special dreptul de proprietate, libertatea de desfasurare a unei activitati economice, principiul proportionalitatii, principiul egalitatii de tratament, libertatea de stabilire si principiul protectiei juridice.

Prin hotararea pronuntata astazi, Tribunalul respinge actiunea in anulare ca inadmisibila.

In aceasta privinta, Tribunalul aminteste ca o persoana juridica, cum este o societate comerciala, poate formula o actiune impotriva actelor comunitare care o privesc in mod direct si individual. Cu toate acestea, Tribunalul constata ca directiva nu priveste Arcelor nici in mod direct si nici in mod individual. Astfel, directiva se aplica in mod general si abstract tuturor operatorilor mentionati in anexa, inclusiv celor din sectorul producerii de fonta sau de otel, nefiind susceptibila sa diferentieze situatia de fapt si de drept in care se gaseste Arcelor in raport cu ceilalti operatori.

In continuare, Tribunalul respinge de asemenea si cererea de despagubiri formulata de Arcelor. In aceasta privinta, Tribunalul considera ca Arcelor nu a demonstrat ca, prin adoptarea directivei, legiuitorul comunitar a incalcat dreptul de proprietate, libertatea de a desfasura o activitate economica, principiul proportionalitatii, principiul egalitatii de tratament, libertatea de

stabilire sau principiul securitatii juridice intr-un mod suficient de grav incat sa angajeze raspunderea extracontractuala a Comunitatii.

In special, Tribunalul aminteste ca a fost deja constatat de catre Curtea de Justitie (Hotararea Curtii in cauza C-127/07, Arcelor Atlantique et Lorraine (a se vedea CP 91/08)2 ca directiva nu incalca principiul egalitatii de tratament, diferenta de tratament aparuta ca urmare a excluderii sectoarelor chimiei si metalelor neferoase din domeniul de aplicare al directivei fiind justificata pe baza unor criterii obiective.

In plus, Tribunalul considera ca imprejurarea ca directiva nu garanteaza operatorilor posibilitatea de a transfera cotele alocate catre o alta instalatie mai rentabila situata intr-un alt stat membru nu incalca principiul libertatii de stabilire. Directiva lasa statelor membre o marja de apreciere suficient de larga pentru a le permite sa o aplice intr-un mod conform cu libertatea de stabilire. In aceste conditii, chiar daca legislatiile nationale, neprevazand posibilitatea de transfer in mod liber al cotelor intre instalatiile cu sediul in diferite state membre, nu sunt conforme cu libertatea de stabilire, o astfel de restrangere nu poate fi imputata directivei atacate pentru simplul motiv ca aceasta nu interzice in mod explicit o asemenea practica a statelor membre.”

>> T-16/04

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti