Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Retragere cetatenie dobandita pe cale de naturalizare. CJUE. C-135/08, Rottmann


03.03.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJUE: „Retragerea naturalizarii obtinute in mod fraudulos poate avea drept consecinta apatridia şi, prin urmare, pierderea cetateniei Uniunii, cu conditia ca aceasta retragere sa respecte principiul proportionalitatii.

Curtea de Justitie a confirmat astazi ca, in exercitarea competentei sale in materie de cetatenie, un stat membru al Uniunii Europene poate sa retraga unei persoane cetatenia conferita pe cale de naturalizare, atunci cand aceasta a fost dobandita in mod fraudulos. Aceasta, chiar daca retragerea are drept consecinta faptul ca persoana in cauza pierde cetatenia Uniunii intrucat nu mai are cetatenia unui stat membru. Intr-o asemenea situatie, decizia de retragere trebuie sa respecte totuşi principiul proportionalitatii.

Curtea confirma astfel competentele statelor membre de definire a conditiilor de dobandire şi de pierdere a cetateniei, amintind totodata ca statele membre trebuie, in exercitarea propriilor competente, sa respecte dreptul Uniunii. Trebuie sa se verifice in special daca retragerea naturalizarii si, prin urmare, pierderea drepturilor de care beneficiaza orice cetatean al Uniunii − printre care figureaza dreptul de a invoca interzicerea oricarei discriminari exercitata pe motiv de cetatenie − sunt justificate şi proportionale in raport cu gravitatea infractiunii comise de acesta, cu timpul scurs intre decizia de naturalizare şi decizia de retragere, precum si cu posibilitatea ca persoana interesata sa redobandeasca cetatenia sa de origine. Atunci cand cetatenia a fost dobandita in mod fraudulos, dreptul Uniunii nu obliga un stat membru sa se abtina de la retragerea naturalizarii pentru simplul motiv ca persoana interesata nu a redobandit cetatenia statului membru de origine. Cu toate acestea, revine instantei nationale sa aprecieze daca, tinand seama de ansamblul imprejurarilor pertinente, respectarea principiului proportionalitatii impune ca, inainte ca o asemenea decizie de retragere a naturalizarii sa intre in vigoare, sa se acorde persoanei interesate un termen rezonabil pentru ca aceasta sa incerce sa redobandeasca cetatenia statului membru de origine.

Prin hotararea sa, Curtea raspunde la o intrebare a Bundesverwaltungsgericht (Curtea Federala Administrativa din Germania). Aceasta trebuie sa solutioneze cazul domnului Rottmann, un resortisant austriac prin naştere care a fost naturalizat in Germania. Landul Bavaria a decis ulterior sa retraga cu efect retroactiv naturalizarea domnului Rottmann, pentru motivul ca acesta din urma ascunsese ca a facut obiectul unei instructii judiciare in Austria si, ca atare, obtinuse in mod fraudulos cetatenia germana. Potrivit dreptului austriac, naturalizarea in Germania a avut drept efect pierderea cetateniei austriece de catre domnul Rottmann, iar retragerea naturalizarii in Germania nu are drept consecinta redobandirea in mod automat a cetateniei austriece de catre acesta.”

>> C-135/08

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro