JurisprudenţăJurisprudenţă CEDOJurisprudenţă CJUEJurisprudenţă CCRJurisprudenţă ÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legiiJurisprudenţă Curţi de apelJurisprudenţă TribunaleJurisprudenţă Judecătorii
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Retragere cetatenie dobandita pe cale de naturalizare. CJUE. C-135/08, Rottmann
03.03.2010 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Comunicat CJUE: „Retragerea naturalizarii obtinute in mod fraudulos poate avea drept consecinta apatridia şi, prin urmare, pierderea cetateniei Uniunii, cu conditia ca aceasta retragere sa respecte principiul proportionalitatii.

Curtea de Justitie a confirmat astazi ca, in exercitarea competentei sale in materie de cetatenie, un stat membru al Uniunii Europene poate sa retraga unei persoane cetatenia conferita pe cale de naturalizare, atunci cand aceasta a fost dobandita in mod fraudulos. Aceasta, chiar daca retragerea are drept consecinta faptul ca persoana in cauza pierde cetatenia Uniunii intrucat nu mai are cetatenia unui stat membru. Intr-o asemenea situatie, decizia de retragere trebuie sa respecte totuşi principiul proportionalitatii.

Curtea confirma astfel competentele statelor membre de definire a conditiilor de dobandire şi de pierdere a cetateniei, amintind totodata ca statele membre trebuie, in exercitarea propriilor competente, sa respecte dreptul Uniunii. Trebuie sa se verifice in special daca retragerea naturalizarii si, prin urmare, pierderea drepturilor de care beneficiaza orice cetatean al Uniunii − printre care figureaza dreptul de a invoca interzicerea oricarei discriminari exercitata pe motiv de cetatenie − sunt justificate şi proportionale in raport cu gravitatea infractiunii comise de acesta, cu timpul scurs intre decizia de naturalizare şi decizia de retragere, precum si cu posibilitatea ca persoana interesata sa redobandeasca cetatenia sa de origine. Atunci cand cetatenia a fost dobandita in mod fraudulos, dreptul Uniunii nu obliga un stat membru sa se abtina de la retragerea naturalizarii pentru simplul motiv ca persoana interesata nu a redobandit cetatenia statului membru de origine. Cu toate acestea, revine instantei nationale sa aprecieze daca, tinand seama de ansamblul imprejurarilor pertinente, respectarea principiului proportionalitatii impune ca, inainte ca o asemenea decizie de retragere a naturalizarii sa intre in vigoare, sa se acorde persoanei interesate un termen rezonabil pentru ca aceasta sa incerce sa redobandeasca cetatenia statului membru de origine.

Prin hotararea sa, Curtea raspunde la o intrebare a Bundesverwaltungsgericht (Curtea Federala Administrativa din Germania). Aceasta trebuie sa solutioneze cazul domnului Rottmann, un resortisant austriac prin naştere care a fost naturalizat in Germania. Landul Bavaria a decis ulterior sa retraga cu efect retroactiv naturalizarea domnului Rottmann, pentru motivul ca acesta din urma ascunsese ca a facut obiectul unei instructii judiciare in Austria si, ca atare, obtinuse in mod fraudulos cetatenia germana. Potrivit dreptului austriac, naturalizarea in Germania a avut drept efect pierderea cetateniei austriece de catre domnul Rottmann, iar retragerea naturalizarii in Germania nu are drept consecinta redobandirea in mod automat a cetateniei austriece de catre acesta.”

>> C-135/08

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate