Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Alarma la Tribunalul Vrancea. 4 martie 1977 – 4 martie 2010


3 martie 2010 | Adrian Toni NEACȘU
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Tribunalul Vrancea este singura instanta din tara, dupa stiinta mea, care isi desfasoara activitatea intr-un sediu declarat explicit, printr-o expertiza tehnica de specialitate, ca fiind incadrat in clasa de risc seismic RS I.

Din punct de vedere tehnic acest lucru desemneaza  constructiile cu risc ridicat de prabusire la cutremure cu magnitudine ridicata, avand in vedere si  intensitatile corespunzatoare zonei seismice “A” in care cladirea este amplasata.

Din punct de vedere uman, aceasta inseamna ca fiecare persoana care intra in sediul Tribunalului Vrancea si totodata al Judecatoriei Focsani isi asuma in fiecare moment riscul suprem. Pentru personalul instantei acest lucru se intampla, constient, din luna mai 2008, data realizarii expertizei.

Din mai 2009, autoritatile locale au pus la dispozitia Tribunalului Vrancea o cladire generoasa ca spatiu, printre putinele din municipiul Focsani  care, in urma amenajarilor corespunzatoare,  poate asigura functionarea a doua instante de judecata in conditii relativ optime. In conflictul dintre urgenta punerii la adopost a vietii a mii de oameni, inclusiv justitiabili, si obligatia parcurgerii unor proceduri  pentru demararea unor investitii minimale in vederea mutarii, birocratia si functionarismul marunt inving. Impreuna cu colegii din cele doua instante, judecatori si grefieri, intr-o adunare generala extraordinara, astazi am facut o analiza a  stadiului actiunilor efectuate pana acum si a cauzelor intarzierilor. Una dintre concluzii este ca numai pentru obtinerea unui aviz de la ordonatorul de credite superior, si acesta in cele din urma negativ, a fost nevoie de nu mai putin de 9 luni, adica din iunie 2009 in februarie 2010. Acesta este contextul in care starea de spirit a personalului instantei  este in mod firesc extrem de tensionata,  putand exploda oricand sub forma refuzului colectiv al intrarii intr-o cladire care se degradeaza vizibil in fiecare zi si care le pune in mod direct viata in pericol.  In ciuda apelurilor disperate,  inclusiv invitarea ministrului justitiei la fata locului ca ultima  solutie de depasire a blocajelor birocratice, dincolo de memorii, petitii si adrese nu au putut razbate oamenii si tragediile personale la care acestia se expun.

La implinirea a 33 de ani de la evenimentul catastrofal din 1977, maine, 4 martie, Tribunalul Vrancea si Judecatoria Focsani vor mai trage un semnal de alarma, informand o data in plus justitiabilii vranceni asupra riscurilor pe care si le asuma la fiecare termen de judecata si sperand totodata la sensibilizarea birocratiei de la care, in mod inevitabil,  se asteapta in continuare decizii.

In continuare, comunicatul de presa care anunta demersurile de maine, 4 martie 2010.

TRIBUNALUL VRANCEA

COMUNICAT DE PRESA (03.03.2010)

Aducem la cunostinta publicului ca maine, 04 martie 2010, accesul publicului in cladirea Tribunalului Vrancea si Judecatoriei Focsani, situata in str. Cuza Voda nr.8, nu va fi permis inainte de ora 9,30. Adunarea generala extraordinara a judecatorilor si personalului auxiliar al celor doua instante, care a avut loc astazi, 03 martie 2010, a decis sa traga un semnal de alarma ferm asupra faptului ca instantele din Focsani isi desfasoara activitatea intr-un imobil ce constituie un pericol public.

Un cutremur ucide vieti si provoaca distrugeri materiale importante.
4 martie 1977 – un cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade  provoaca in 55 de secunde1.578 de morti  si 11.300 raniti. Epicentrul s-a situat in Muntii Vrancei, la cca 40 de km de Focsani.

4 martie 2010 – cca 2000 de justitiabili si peste 150 de angajati ai Tribunalului Vrancea si Judecatoriei Focsani  isi pun viata in pericol intrand in cladirea situata in str. Cuza Voda nr.8 pentru rezolvarea propriilor afaceri judiciare sau pentru a aduce la indeplinire activitatile specifice acestui serviciu public.
Justitia trebuie sa apere drepturile si interesele persoanelor, nu sa le puna in pericol viata.

Inca din cursul anului 2008, atunci cand printr-un raport de expertiza tehnica s-a stabilit faptul ca spatiul in care isi desfasoara activitatea Tribunalul Vrancea si Judecatoria Focsani prezinta pericol de prabusire iminenta in cazul unui cutremur de magnitudine ridicata, au fost intreprinse numeroase demersuri in vederea identificarii unei alte cladiri care prezinta siguranta pentru viata celor ce ii pasesc pragul – fie in interes propriu, fie ca urmare a atributiilor de serviciu.

Astazi, in cadrul unei adunari generale extraordinare comune a fost analizat stadiul actiunilor intreprinse in vederea mutarii activitatii intr-o alta cladire, evidentiindu-se intarzierile administrative si birocratice in definitivarea unei decizii pe linia Tribunalul Vrancea – Curtea de Apel Galati – Ministerul Justitiei. Factorii de decizie din afara judetului trebuie sa tina seama ca in spatele hartiilor si a procedurilor se afla oameni – judecatori, procurori, avocati, grefieri, justitiabili – care isi asuma riscul suprem in fiecare zi.

Pentru ca nu numai viata personalului instantelor de judecata este in pericol, ci si a justitiabililor, a procurorilor sau a avocatilor, s-a hotarat constientizarea publicului, asupra riscului la care se expune zi de zi, prin interzicerea accesului in incinta pana la ora 9.30.

Aceasta actiune va fi adusa la cunostinta autoritatilor cu responsabilitati decizionale in domeniul justitiei, respectiv Curtea de Apel Galati, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii.

Ne cerem scuze cetatenilor care vor gasi usile instantelor inchise la ora cu care au fost obisnuiti si speram in intelegerea acestora.

jud. Adrian NEACSU
presedinte Tribunalul Vrancea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro