Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Opinii

Alarma la Tribunalul Vrancea. 4 martie 1977 – 4 martie 2010

3 martie 2010 | Adrian Toni NEACȘU

Tribunalul Vrancea este singura instanta din tara, dupa stiinta mea, care isi desfasoara activitatea intr-un sediu declarat explicit, printr-o expertiza tehnica de specialitate, ca fiind incadrat in clasa de risc seismic RS I.

Din punct de vedere tehnic acest lucru desemneaza  constructiile cu risc ridicat de prabusire la cutremure cu magnitudine ridicata, avand in vedere si  intensitatile corespunzatoare zonei seismice “A” in care cladirea este amplasata.

Din punct de vedere uman, aceasta inseamna ca fiecare persoana care intra in sediul Tribunalului Vrancea si totodata al Judecatoriei Focsani isi asuma in fiecare moment riscul suprem. Pentru personalul instantei acest lucru se intampla, constient, din luna mai 2008, data realizarii expertizei.

Din mai 2009, autoritatile locale au pus la dispozitia Tribunalului Vrancea o cladire generoasa ca spatiu, printre putinele din municipiul Focsani  care, in urma amenajarilor corespunzatoare,  poate asigura functionarea a doua instante de judecata in conditii relativ optime. In conflictul dintre urgenta punerii la adopost a vietii a mii de oameni, inclusiv justitiabili, si obligatia parcurgerii unor proceduri  pentru demararea unor investitii minimale in vederea mutarii, birocratia si functionarismul marunt inving. Impreuna cu colegii din cele doua instante, judecatori si grefieri, intr-o adunare generala extraordinara, astazi am facut o analiza a  stadiului actiunilor efectuate pana acum si a cauzelor intarzierilor. Una dintre concluzii este ca numai pentru obtinerea unui aviz de la ordonatorul de credite superior, si acesta in cele din urma negativ, a fost nevoie de nu mai putin de 9 luni, adica din iunie 2009 in februarie 2010. Acesta este contextul in care starea de spirit a personalului instantei  este in mod firesc extrem de tensionata,  putand exploda oricand sub forma refuzului colectiv al intrarii intr-o cladire care se degradeaza vizibil in fiecare zi si care le pune in mod direct viata in pericol.  In ciuda apelurilor disperate,  inclusiv invitarea ministrului justitiei la fata locului ca ultima  solutie de depasire a blocajelor birocratice, dincolo de memorii, petitii si adrese nu au putut razbate oamenii si tragediile personale la care acestia se expun.

La implinirea a 33 de ani de la evenimentul catastrofal din 1977, maine, 4 martie, Tribunalul Vrancea si Judecatoria Focsani vor mai trage un semnal de alarma, informand o data in plus justitiabilii vranceni asupra riscurilor pe care si le asuma la fiecare termen de judecata si sperand totodata la sensibilizarea birocratiei de la care, in mod inevitabil,  se asteapta in continuare decizii.

In continuare, comunicatul de presa care anunta demersurile de maine, 4 martie 2010.

TRIBUNALUL VRANCEA

COMUNICAT DE PRESA (03.03.2010)

Aducem la cunostinta publicului ca maine, 04 martie 2010, accesul publicului in cladirea Tribunalului Vrancea si Judecatoriei Focsani, situata in str. Cuza Voda nr.8, nu va fi permis inainte de ora 9,30. Adunarea generala extraordinara a judecatorilor si personalului auxiliar al celor doua instante, care a avut loc astazi, 03 martie 2010, a decis sa traga un semnal de alarma ferm asupra faptului ca instantele din Focsani isi desfasoara activitatea intr-un imobil ce constituie un pericol public.

Un cutremur ucide vieti si provoaca distrugeri materiale importante.
4 martie 1977 – un cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade  provoaca in 55 de secunde1.578 de morti  si 11.300 raniti. Epicentrul s-a situat in Muntii Vrancei, la cca 40 de km de Focsani.

4 martie 2010 – cca 2000 de justitiabili si peste 150 de angajati ai Tribunalului Vrancea si Judecatoriei Focsani  isi pun viata in pericol intrand in cladirea situata in str. Cuza Voda nr.8 pentru rezolvarea propriilor afaceri judiciare sau pentru a aduce la indeplinire activitatile specifice acestui serviciu public.
Justitia trebuie sa apere drepturile si interesele persoanelor, nu sa le puna in pericol viata.

Inca din cursul anului 2008, atunci cand printr-un raport de expertiza tehnica s-a stabilit faptul ca spatiul in care isi desfasoara activitatea Tribunalul Vrancea si Judecatoria Focsani prezinta pericol de prabusire iminenta in cazul unui cutremur de magnitudine ridicata, au fost intreprinse numeroase demersuri in vederea identificarii unei alte cladiri care prezinta siguranta pentru viata celor ce ii pasesc pragul – fie in interes propriu, fie ca urmare a atributiilor de serviciu.

Astazi, in cadrul unei adunari generale extraordinare comune a fost analizat stadiul actiunilor intreprinse in vederea mutarii activitatii intr-o alta cladire, evidentiindu-se intarzierile administrative si birocratice in definitivarea unei decizii pe linia Tribunalul Vrancea – Curtea de Apel Galati – Ministerul Justitiei. Factorii de decizie din afara judetului trebuie sa tina seama ca in spatele hartiilor si a procedurilor se afla oameni – judecatori, procurori, avocati, grefieri, justitiabili – care isi asuma riscul suprem in fiecare zi.

Pentru ca nu numai viata personalului instantelor de judecata este in pericol, ci si a justitiabililor, a procurorilor sau a avocatilor, s-a hotarat constientizarea publicului, asupra riscului la care se expune zi de zi, prin interzicerea accesului in incinta pana la ora 9.30.

Aceasta actiune va fi adusa la cunostinta autoritatilor cu responsabilitati decizionale in domeniul justitiei, respectiv Curtea de Apel Galati, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii.

Ne cerem scuze cetatenilor care vor gasi usile instantelor inchise la ora cu care au fost obisnuiti si speram in intelegerea acestora.

jud. Adrian NEACSU
presedinte Tribunalul Vrancea

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership