Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

CE propune o noua strategie economica pentru Europa 2020
05.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 3 martie 2010, Comisia Europeana a lansat strategia Europa 2020 pentru iesirea din criza si pregatirea economiei UE pentru deceniul urmator.

Potrivit unui comunicat al CE, „comisia identifică trei factori cheie pentru creşterea economică, de aplicat prin acţiuni concrete la nivelul UE şi la nivel naţional: o creştere inteligentă (promovarea cunoaşterii, inovării, educaţiei şi societăţii digitale), o creştere durabilă (o producţie mai competitivă, cu o utilizare mai eficientă a resurselor) şi o creşterea economică favorabilă incluziunii (o mai mare participare la piaţa forţei de muncă, dobândirea de competenţe şi lupta împotriva sărăciei). Această bătălie pentru creştere economică şi locuri de muncă necesită asumarea responsabilităţii la cel mai înalt nivel politic şi mobilizarea tuturor părţilor interesate din întreaga Europă. Sunt stabilite cinci obiective care definesc nivelul la care ar trebui să se situeze Europa în 2020, în raport cu care vor fi evaluate progresele.

Preşedintele Barroso a declarat: „Miza strategiei Europa 2020 este legată de ceea ce trebuie să facem astăzi şi mâine pentru a reaşeza economia UE pe drumul cel bun. Criza a scos la lumină probleme fundamentale şi tendinţe lipsite de viabilitate pe care nu le mai putem ignora. Europa are un deficit de creştere care ne pune viitorul în pericol. Trebuie să ne rezolvăm în mod decisiv vulnerabilităţile şi să fructificăm numeroasele noastre avantaje. Avem nevoie să construim un nou model economic bazat pe cunoaştere, pe o economie cu un nivel reduse de emisii de carbon şi cu un grad ridicat de ocupare a forţei de muncă. Această bătălie necesită mobilizarea tuturor părţilor interesate din Europa.”

În primul rând, Europa trebuie să înveţe din experienţa crizei economice şi financiare globale. Economiile noastre sunt intrinsec legate. Niciun stat membru nu poate aborda eficient provocările globale printr-o acţiune izolată. Suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună, iar reuşita ieşirii din criză depinde, prin urmare, de o strânsă coordonare a politicii economice. Imposibilitatea realizării acestui lucru ar putea conduce la un „deceniu pierdut” de declin relativ, la o deteriorare permanentă a creşterii şi la niveluri ridicate de şomaj structural.

În consecinţă, Strategia Europa 2020 propune o viziune pentru economia socială de piaţă a Europei în următorul deceniu şi se bazează pe trei domenii prioritare, care se întrepătrund şi se stimulează reciproc: creşterea economică inteligentă, dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere şi inovare;creşterea economică durabilă, promovarea unei economii competitive, cu emisii scăzute de carbon şi o utilizare eficientă a resurselor; precum şi creşterea economică inclusivă, promovarea unei economii cu un grad ridicat de ocupare a forţei de muncă, care să genereze coeziune socială şi teritorială.

Progresele realizate în direcţia acestor obiective vor fi măsurate faţă de cinci indicatori de referinţă reprezentativi la nivel UE, pe care statele membre vor fi invitate să le traducă în indicatori de referinţă naţionali care reflectă punctele de plecare:

– 75% din populaţia în vârstă de 20-64 de ani trebuie să fie angajată.

– 3% din PIB-ul UE trebuie să fie investit în cercetare şi dezvoltare.

– Obiectivele climatice şi energetice „20/20/20” trebuie să fie îndeplinite.

– Ponderea abandonului şcolar timpuriu trebuie să fie sub 10%, iar cel puţin 40% din generaţia tânără trebuie să aibă studii universitare.

– Trebuie redus cu 20 de milioane numărul persoanelor expuse riscului sărăciei.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, Comisia propune o agendă Europa 2020 constând dintr-o serie de iniţiative-pilot. Punerea în aplicare a acestor iniţiative este o prioritate comună, care necesită măsuri la toate nivelurile: organizaţiile de la nivelul UE, statele membre, autorităţile locale şi regionale.

– O uniune a inovării – reorientarea cercetării şi dezvoltării şi a politicii de inovare către provocările majore, reducând în acelaşi timp distanţa dintre ştiinţă şi lansarea pe piaţă, astfel încât invenţiile să fie transformate în produse.D rept exemplu, brevetul comunitar ar putea permite întreprinderilor să economisească 289 de milioane EUR în fiecare an.

– Tineretul în mişcare – creşterea calităţii şi a atractivităţii internaţionale a sistemului european de învăţământ superior, prin promovarea mobilităţii studenţilor şi a tinerilor profesionişti. Ca acţiune concretă, posturile vacante în toate statele membre ar trebui să fie mai accesibile la nivelul întregii Europe, iar calificările profesionale şi experienţa să fie recunoscute în mod corespunzător.

– O agendă digitală pentru Europa – asigurarea unor avantaje economice şi sociale durabile printr-o piaţă unică digitală bazată pe internet ultra rapid;toţi europenii trebuie să aibă acces la internet de mare viteză până în 2013.

– O Europă care îşi utilizează eficient resursele – sprijinirea tranziţiei către o economie care utilizează eficient resursele, cu emisii reduse de carbon. Europa trebuie să îşi menţină obiectivele 2020 în ceea ce priveşte producţia şi consumul de energie şi eficienţa energetică. Acest lucru ar reduce cu 60 de miliarde EUR importurile de petrol şi de gaze până în 2020.

– O politică industrială pentru o creştere economică verde – sprijinirea competitivităţii bazei industriale a UE în lumea de după criză, prin promovarea spiritului antreprenorial şi dezvoltarea de noi competenţe. Acest lucru ar crea milioane de noi locuri de muncă;

– O agendă pentru noi competenţe şi locuri de muncă – crearea condiţiilor pentru modernizarea pieţelor forţei de muncă, în scopul creşterii gradului de ocupare al forţei de muncă şi asigurării durabilităţii modelelor noastre sociale, în condiţiile ieşirii la pensie a generaţiei baby-boom; precum şi

– Platforma europeană împotriva sărăciei – asigurarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale, ajutând persoanele sărace şi excluse social şi permiţându-le să joace un rol activ în societate.

Obiectivele ambiţioase urmărite de strategia Europa 2020 presupun trecerea la un nou nivel de conducere şi responsabilitate. Comisia invită şefii de stat şi de guvern să îşi însuşească această nouă strategie şi să o aprobe la Consiliul European de primăvară. Rolul Parlamentului European va fi de asemenea amplificat.

Metodele de punere în aplicare vor fi consolidate pentru a garanta că angajamentele sunt transpuse în acţiuni concrete pe teren.Comisia va monitoriza progresele realizate. Raportarea şi evaluarea obiectivelor stabilite prin Europa 2020 şi Pactul de stabilitate şi de creştere (PSC) vor fi efectuate simultan (rămânând instrumente distincte) pentru o mai bună coerenţă.Acest lucru va permite ambelor strategii să urmărească obiective de reformă similare, rămânând în acelaşi timp instrumente separate.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti