Varia
JURIDICE

RIL admis. Condamnarile pentru infractiunile de neprezentare la incorporare sau concentrare ori insubordonare nu au caracter politic
08.03.2010 | snsa, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 137 din 2 martie 2010 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 32/2009 privind examinarea recursului in interesul legii, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 1 alin. (1) lit. a) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare*), persoanelor care dupa data de 6 martie 1945 si pana in anul 1989 inclusiv au fost condamnate definitiv pentru infractiunile de neprezentare la incorporare sau concentrare ori insubordonare prevazute si pedepsite de art. 334 si 354 din Codul penal, savarsite din motive de constiinta religioasa.

Divergenta de jurisprudenta se refera la aplicarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, persoanelor care dupa data de 6 martie 1945 si pana in anul 1989 inclusiv au fost condamnate definitiv pentru infractiunile de neprezentare la incorporare sau concentrare ori de insubordonare, prevazute si pedepsite de art. 334 si 354 C. pen., savarsite din motive de constiinta religioasa

Unele instante au apreciat ca persoanele in cauza beneficiaza de dispozitiile Decretului-lege nr. 118/1990, in vreme ce alte instante au respins cererile de recunoastere a drepturilor prevazute prin acest act normative, considerand ca faptele pentru care reclamantii au fost condamnati nu constituie infractiuni cu caracter politic, ci infractiuni de drept comun, indreptate impotriva capacitatii de aparare a tarii.

Inalta Curte a apreciat ca aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect legea. In esenta, instanta suprema a argumentat in sensul ca infractiunea de neprezentare la incorporare sau concentrare si cea de insubordonare, savarsite din motive de constiinta religioasa, si, pe cale de consecinta, condamnarile dispuse pentru acestea prin hotarari judecatoresti definitive, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, nu au caracter politic.

Redam dispozitivul deciziei:

“Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 1 alin. (1) lit. a) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste ca:

Persoanele condamnate definitiv pentru infractiunile contra capacitatii de aparare a tarii, prevazute de art. 334 si 354 din Codul penal, savarsite din motive de constiinta, nu pot beneficia de drepturile acordate persoanelor persecutate din motive politice. (…)”

Pentru Juridice.ro, SNSA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.