Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiect de modificare a Legii privind prevenirea si combaterea violentei in familie


8 martie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Vineri, 5 martie 2010, deputatul Petru Movila si reprezentanti ai Centrului de Mediere si Securitate Comunitara, director executiv Laura Albu, avocat Laura Chiticariu si Alina Scanteie, coordonator pe Iasi au anuntat, intr-o conferinta de presa, realizarea proiectului de modificare a Legii 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie.

Petru Movia: “Am primit un sprijin substantial din partea specialistilor de la Centrul de Mediere si Securitate Comunitara care cunosc foarte bine acest fenomen si care s-au implicat in prevenirea si combaterea violentei domestice, precum si in ajutorarea victimelor agresiunilor in familie. Nu suntem la prima colaborare pe proiecte de lege, CMSC Iasi a realizat in 2008 o Audire Publica pe un proiect privind medicina scolara pe care l-am initiat atunci.”

Potrivit unui comunicat al deputatului Petru Movila, “dupa 7 ani, se impune ca Legea 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie sa fie modificata si aliniata legilor similare din tarile Uniunii Europene. “Suntem singura tara din UE care nu a pedepsit pana acum nici un caz de violenta domestica. Mai mult, in continuare, victimele sunt obligate de lege sa traiasca cosmarul alaturi de agresor. Si aceasta deoarece acum 7 ani, Legea 217 a fost aprobata intr-un mod pompieristic si cu lacune foarte mari. Iata ca recent, Parlamentul Republicii Moldova a reusit in timp record sa aprobe o lege de prevenire si combatere a violentei domestice in care agresorul este cu adevarat pedepsit. Si legea a fost deja aplicata acolo. In Romania, insa, victimele agresiunilor violentei domestice sunt in continuare la cheremul agresorilor lor. Sper ca noul proiect de lege sa repare aceste lipsuri si sa faca dreptate victimelor violentei domestice”, a mai spus deputatul Petru Movila, initiatorul acestui proiect.

Potrivit proiectului victima violentei in familie are dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine un ordin de protectie cu caracter provizoriu, instanta putand sa dispuna una sau mai multe din urmatoarele masuri:

a) sa interzica agresorului sa ramana sau sa revina in locuinta comuna sau sa dispuna evacuarea temporara a acestuia;

b) sa oblige pe agresor sa acopere anumite costuri care sunt suportate sau vor fi in mod cert suportate de victima, cum ar fi cheltuielile medicale, cheltuielile de judecata si executare, cheltuielile generate de adapostirea si asistenta victimei;

c) sa ia masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere, prestatiile sociale.

In ce priveste ordinul de restrictie, proiectul de lege prevede evacuarea agresorului din domiciliul comun cu victima, agresorul este obligat sa pastraze distanta minima de 200 de metri fata de persoana vatamata, fata de domiciliul si locul de munca al acesteia, interzicerea agresorului sa contacteze victima telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod de comunicare, precum si obligarea agresorului de a urma un program de consiliere psihologica.

Proiectul a fost depus la Parlament in aceasta saptamana urmand sa intre apoi in comisiile parlamentare de specialitate.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro