Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Carti si reviste noi de la editura C.H.BECK


10 martie 2010 | Loredana PELMUSI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, va prezentăm cele mai noi apariţii editoriale ale C.H. BECK din perioada 3-9 martie 2010:

nullAcţiunea civilă. Condiţii de exercitare. Abuzul de drept
Elisabeta Roşu

Referirea din titlu la acţiunea civilă este făcută pentru a permite autoarei să fixeze într-o sinteză cadrul general în care sunt analizate condiţiile de exerciţiu ale acţiunii civile şi abuzul de drept procesual, iar alăturarea celor două instituţii fiind justificată de legăturile care există între exercitarea acţiunii civile şi exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale.
Se remarcă, în mod deosebit, analiza pe care autoarea o face în legătură cu justificarea calităţii procesuale active şi cu justificarea calităţii procesuale pasive în unele materii în care doctrina şi practica judiciară au propus soluţii diferite şi soluţiile propuse de aceasta, după expunerea criticilor proprii la una sau alta dintre opinii, precum şi studiul comparativ al problemei acţiunilor colective, aspect foarte puţin cercetat în doctrina noastră.

* * *

nullCurierul Judiciar nr. 2/2010

În numărul 2 al Revistei Curierul Judiciar vă propunem Editorialul: O guvernare exemplară a magistraturii semnat de dl prof. univ. dr. h. c. Ioan Leş. Conform acestuia, o organizare modernă a justiţiei implică şi promovarea unor soluţii instituţionale de natură a garanta autonomia puterii judecătoreşti, independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

Rubrica Dialoguri cuprinde răspunsuri la câteva întrebări despre Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, răspunsuri oferite de însuşi Preşedintele CJUE, dl Vassilios Skouris. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.

La rubrica de Noutăţi. Actualitatea europeană, Daniela Ivan trece în revistă modificările aduse de Tratatul de la Lisabona Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi punctele prioritare ale preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene.

Rubricile Dreptul Afacerilor, Drept Privat, Drept Public şi Drept Penal îşi păstrează structura cu Monitorul Oficial Adnotat, Jurisprudenţă comentată şi Articole. Dintre cele mai interesante materiale amintim:

M.Of. Adnotat: Modificările aduse Codului fiscal prin O.U.G. nr. 109/2009, începând cu 1 ianuarie 2010, în urma transpunerii în legislaţia fiscală internă a prevederilor legislaţiei comunitare

Jurisprudenţă comentată: decizii comentate privind: procedura insolvenţei (dreptul afacerilor), proprietatea aparentă (drept privat), excepţia de neconstituţionalitate privind condiţiile impuse de lege pentru participarea la alegerile parţiale parlamentare (drept public), competenţa organelor judiciare (drept penal)

Articolele propuse sunt foarte interesante şi vizează: Clauza de neconcurenţă în activitatea agenţilor comerciali (Diana Florea), Neconstituţionalitatea Comisiei de reexaminare din cadrul OSIM (Corneliu-Liviu Popescu), Modificările legislaţiei în materia achiziţiilor publice (Ioan Lazăr), Distincţia între infracţiunea de mărturie mincinoasă şi infracţiunile de fals intelectual şi fals în declaraţii (Cristina Rotaru).

În nr. 2/2010 al revistei vă propunem Newsletterul SCA STOICA & Asociaţii – de la profesionişti pentru profesionişti.

* * *

nullActivitatea bancară. Sisteme, operaţiuni şi practici
Bogdan Căpraru

În ultimele decenii, instituţiile financiar-bancare au avut un rol primordial în derularea activităţii economice, fiind atât la baza „urcuşurilor”, cât şi a „coborâşurilor” ciclurilor economice. Ele au devenit parte din cotidian, devenind indispensabile pentru fiecare individ.Conţinutul său cuprinde aspecte legate de particulari-tăţile sistemelor bancare din diferite ţări, tipurile de instituţii financiar-bancare, rolul băncilor în economie, competiţia bancară, specificul organizării şi derulării activităţii bancare, caracteristicile operaţiunilor şi tehnicilor bancare, elemente de informatică bancară, precum şi aspecte legate de istorie şi cultură bancară. Abordarea activităţii bancare este realizată atât la nivel microeconomic, cât şi la nivel macroeconomic.

Lucrarea surprinde caracteristicile sistemelor bancare din patruzeci şi cinci de ţări de pe toate continentele: SUA, Japonia, ţările membre şi candidate la Uniunea Europeană, ţările membre AELS, ţări emergente. De asemenea, lucrarea tratează şi tendinţele şi mutaţiile survenite în activitatea bancară din ultimele decenii, în special cele legate de efectele crizei financiare americane din prezent. Astfel, sunt analizate o serie de implicaţii ale crizei financiare actuale asupra sistemelor bancare din lume, precum şi asupra sistemului bancar românesc, ultimul capitol fiind dedicat acestuia. Nu în ultimul rând, lucrarea abordează problematica băncilor islamice, instituţii care se individualizează prin principiile care stau la baza funcţionării lor şi printr-o evoluţie ascendentă la nivel mondial.

Fiecare capitol cuprinde, la început, obiectivele urmărite, cuvintele cheie, iar la final un set de întrebări, exerciţii de analiză şi interpretare, aplicaţii şi teste grilă, precum şi o bibliografie recomandată, astfel încât procesul de fixare a cunoştinţelor şi de formare de deprinderi să fie cât mai facil şi temeinic. Pe parcursul lucrării există o serie de casete text şi scheme, prin care se aduc în prim plan o serie de simplificări şi cazuri.

* * *

null Curierul fiscal, Nr. 2/2010

După mulţi ani, avem anul acesta o iarnă adevărată: ninsoare, chiar în multe reprize, viscol, în multe rafale. Când ziceam că se apropie primăvara se mai anunţă câte un cod galben sau portocaliu. Totul este cam imprevizibil (cel puţin pentru popor). Seamănă mult cu situaţia din domeniul fiscal (cod galben, cod portocaliu, deszăpezire, dar parţial). Aşa am eliminat impozitul pe veniturile microîntreprinderilor (dar nu am deszăpezit total, textele de lege referitoare la el nefiind abrogate din Codul fiscal), reglementăm (sau mai bine zis schimbăm reglementarea) din mers pe ultima sută de metri relaţia dintre certificarea unui consultant fiscal şi Declaraţia 101 (în cazul în care textul Ordonanţei de urgenţă cu privire la modificarea Codului de procedură fiscală se va publica în Monitorul Oficial înainte de 25 februarie, că dacă nu, suntem cam în situaţia blocării drumurilor de către zăpadă). De asemenea, acordăm facilităţi pentru şomajul tehnic, chiar dacă la începutul anului nu se prevedea nimic (a fost nevoie de presiunea sindicatelor şi patronatelor). Suntem exact în situaţia în care nu avem parazăpezi şi afară ninge, bate vântul şi mai şi vrem ca lucrurile să meargă bine. Noroc că vine primăvara şi cu ea poate şi un vânt (să sperăm că nu o iluzie) de creştere economică.

Redacţia

Din cuprinsul acestui număr va mai recomandăm:

Calendarul obligaţiilor fiscale aferent lunilor februarie şi martierubrică permanentă Deloitte

Dividendele plătite unui acţionar din afara Uniunii Europene – tratament corect?

Mihaela Mitroi –  partener, PricewaterhouseCoopers România; Olivia Chitic – senior consultant, PricewaterhouseCoopers România

Analiza unor prevederi legislative privind impozitarea profitului

Sorin Biban – consultant fiscal, Biriş Goran Consulting

Impozitarea activităţii pe bază de convenţie civilă

Horaţiu Sasu – consultant în afaceri

Tratamentul fiscal al penalităţilor contractuale suportate de societăţi române în cadrul contractelor comerciale încheiate cu societăţi nerezidente

Ioana Şandru – partener, Zamfirescu Racoţi Predoiu

* * *

Vă dorim lectură plăcută!

Loredana Pelmusi, C.H.BECK

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii