« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
 1 comentariu

Garda Financiara a desfasurat peste 4000 de actiuni de control inopinat in luna februarie
11.03.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

ANAF a dat publicitatii marti, 9 martie 2010, ca, in perioada 22-28 februarie 2010, Garda Financiara a desfasurat 4.324 actiuni de control operativ si inopinat. In urma acestor actiuni au fost aplicate amenzi in valoare totala de 6.754.517 lei, fiind incasate 4.163.961 lei, fiind confiscate bunuri in valoare de 3.478.648 lei.

Potrivit unui comunicat al ANAF, “dintre actele de control incheiate, 179 de dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 69.749.999 lei.

Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, precum si monitorizarea achizitiilor intracomunitare.

***

Verificarile efectuate asupra activitatii unei firme din Buzau, au condus la stabilirea, in sarcina acestei societati, a unui prejudiciu in cuantum de peste 7.150.000 lei.

Din control a rezultat ca acest operator economic, impreuna cu alte doua societati, constituia un grup de firme, controlat in fapt de aceleasi persoane. Prezentata sintetic, modalitatea de fraudare identificata in acest caz consta in obtinerea ilicita a unor finantari tip leasing, mare parte din sumele in cauza fiind retrase ulterior in numerar, aspect dublat de eludarea la plata a unor obligatii fiscale generate de operatiunile comerciale conexe derulate. Totodata, este relevant si faptul ca, incepand cu anul 2006, societatile au fost cesionate catre cetateni de nationalitate irakiana, (care ulterior au parasit Romania), ele fiind insa practic administrate in continuare tot de asociatii initiali.

In acest context, prin verificari incrucisate, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca in intervalul anilor 2006-2008, reprezentantii firmei buzoiene, au reusit sa obtina din partea a doua firme de leasing, finantari pentru o serie de utilaje marca Caterpillar si Volvo, utilaje care in fapt s-au dovedit a fi fictive, (nu au fost fabricate) sau functioneaza in alte tari. Mai mult, reprezentantii firmei in cauza au procedat atat la inregistrarea in evidentele financiar-contabile a unor facturi fiscale de achizitie de utilaje fictive, cat si la “inchirierea” unor astfel de utilaje catre firme care in realitate s-au dovedit a fi de tip “fantoma”.

Controlul a stabilit ca in conditiile aratate, grupul de persoane care dirija aceste societati si-a insusit in mod ilicit, prin retrageri in numerar din conturile bancare, suma totala de 15.263.826 lei. Totodata, cu referire stricta la activitatea firmei din Buzau, conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, a rezultat ca societatea in cauza a eludat la plata catre bugetul statului suma totala de 7.156.035 lei, constand in impozit pe profit, TVA, impozit pe venit si impozit pe dividende.

Motivat de modul cum a fost creat acest prejudiciu, in vederea continuarii cercetarii si stabilirii persoanelor vinovate, aspectele constatate au fost sesizate D.N.A.-Serviciul teritorial Ploiesti.

** *

In perioada raportata a fost continuata actiunea tematica de monitorizare a achizitiilor intracomunitare de marfuri:

I. In urma unui control cu aceasta tematica desfasurat in zona punctului de trecere a frontierei Varsand din judetul Arad, comisarii Garzii Financiare au luat masura confiscarii a peste 39 de tone de carne de pasare congelata.

Marfa in cauza era transportata de catre doua autotrenuri, aflate in proprietatea unei firme din judetul Alba. Conform documentelor de transport (CMR) prezentate de soferii acestora, a rezultat ca furnizorul marfii este firma olandeza Brinkly Food Trading BV, la rubrica beneficiar figurand SC Nordika Fresh SRL – Ilfov, iar ca loc de descarcare fiind mentionat numai “Romania”.

Verificarea realitatii acestor informatii a stabilit ca in fapt exista o singura persoana juridica romana cu aceasta denumire, care insa are sediul social declarat in Iasi. Totodata, acest operator economic este dat in consemn la frontiera si nu detine spatii de refrigerare/ depozitare autorizate de A.N.S.V. pentru stocarea de produse de origine animala.

Motivat de aspectele constatate, in baza prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicate, s-a procedat la confiscarea marfii transportate, in speta cantitatea de 39,4 tone carne de pasare congelata, marfa a carei valoare de piata a fost estimata la suma de 300.000 lei.

II. Un caz similar il reprezinta identificarea, in zona punctului de trecere a frontierei Nadlac, a unui transport ilicit de flori/ plante ornamentale.

Conform documentelor de transport prezentate, marfa in cauza, constand in 10.630 fire flori, 824 buchete flori, 9.006 bucati plante, 49 de cetini verdeata si 40 bucati ornamente, avea ca furnizor firma olandeza Natalis Flowers BV, iar ca beneficiar intern o firma din Bucuresti, care s-a dovedit a fi data in consemn la frontiera. Totodata, comisarii Garzii Financiare au constatat ca valoarea declarata a marfii (2.852 €) nu reflecta valoarea reala a acesteia cat si existenta unor neconcordante intre cantitatile inscrise in documentele de transport si cele efectiv transportate.

In contextul aratat, s-a procedat la confiscarea marfii transportate, a carei valoare de piata a fost estimata la suma de 123.000 lei.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Fiscalitate, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Garda Financiara a desfasurat peste 4000 de actiuni de control inopinat in luna februarie”

  1. green spune:

    As dori sa atrag atentia asupra faptului ca,salariati (in mare parte) cu functii de conducere din cadrul Directiei Finantelor Publice din CENZURAT,intocmesc evidentele contabile pentru multi agenti economici arondati Administratiilor Financiare din orasul CENZURAT,promitind ca vor interveni la Garda Financiara in momentul in care se anunta un control.Ex. concret: cumatrul meu are o societate cu raspundere limitata si dupa ce a fost sicanat si amenintat ca i se va da amenda pentru intirzierea depunerii declaratiilor,si cum contabila pe care o avea nu-si indeplinea indatoririle ce-i reveneau,cumatru era hotarit sa -si caute alt contabil. Intrebind o vecina care detinea o firma daca nu cunoaste un contabil serios,partoana i-a recomandat sa discute cu domnul director B.B de la Administratia finantelor (are biroul la parter in cladirea veche),spunindu-i ca dinsul tine evidente la aproape toata comuna atit la srl cit si la pf si af,si sa stiti ca este cam piperat la pret.Cumatrul s-a dus asa cum la invatat vecina si au batut palma.Peste vreo 3 luni vine Garda Financiara si-l amendeaza cu 25milioane.Necajit, il suna pe d-l B.B.care i-a spus ca nu se poate expune sa vorbeasca,dar o sa vada cum poate sa-l ajute.Garda a gasit nereguli in contebilitate si i-a aplicat o amenda.Furios,cumatru le-a spus celor de la garda ca nu se poate sa fie greseli pentru ca evidenta este tinuta de cineva de la finante care are experienta.Comisarul i-a ris in nas si i-a spus ca un om pregatit nu facea asemenea greseli.Pai ce dracu sa mai crezi ? Evidenta tinuta de director care se presupune ca este bine pregatit ,platita cu 5oo Ron si gresita?! PAZITI-VA DE SEFII MARI CARE PROMIT MULTE.SUNT VARZA

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD