Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații
 1 comentariu

Raporturile dintre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si instantele nationale, din perspectiva teoriei deferentei jurisdictionale – Bucuresti, 30 martie 2010

11 martie 2010 | JURIDICE.ro

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice – Academia Română organizează la data de 30 martie 2010, ora 14.30, la sediul său din Calea 13 Septembrie, nr. 13, etaj 4, Sala de Consiliu, Conferinţa «Raporturile dintre Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi instanţele naţionale, din perspectiva teoriei deferenţei jurisdicţionale» susţinută de dr. Ioana Raducu.

Prezentarea din 30 martie tratează interacţiunea dintre instanţele naţionale de diferite grade de jurisdicţie şi Curtea de Justiţie cu privire la întrebarea preliminară. Se vor observa modalităţile în care această procedură afectează pe plan intern atât raporturile dintre instanţe, cât şi cele dintre puterea judecătorească şi celelalte puteri. Din perspectiva pluralismului constituţional, se vor prezenta modelul deferenţei jurisdicţionale şi principiile care guvernează raporturile dintre instanţe. Deferenţa implică o nouă interpretare a conceptului de cooperare loială (art. 4 alineatul 3 din TUE) aplicat instanţelor judecătoresti. Conferinţa se va încheia cu o prezentare comparativă a ecoului jurisprudenţei europene în practica instanţelor statelor membre din Centrul şi Estul Europei, cu precădere din România.

Ioana Răducu este doctor în drept european al Facultăţii de Drept a Universităţii din Geneva, în prezent cercetător invitat cercetător invitat la Institutul de Drept Comparat şi Drept Transnaţional din Tilburg. Ioana Răducu conduce un proiect de drept comparat al Fondului naţional elveţian de cercetare ştiinţifică, privind răspunderea statelor membre pentru neîndeplinirea obligaţiilor europene, ca urmare a actelor puterii judecătoreşti. In cadrul doctoratului, Ioana Răducu a fost lector al Institutului european al Universităţii din Geneva şi cercetător în cadrul reţelei de excelenţă Garnet, finanţată de Comisia Europeană, studiind rolul Uniunii Europene în guvernarea mondială. Este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi a Colegiului juridic franco-român de studii europene.

Confirmarea participării se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) până la data de  29 martie 2010. Solicitanţii sunt rugaţi să menţioneze: numele şi prenumele, afilierea instituţională şi funcţia, precum şi domeniul de interes în materia dreptului european.

Informaţii suplimentare şi materiale referitoare la conferinţă vor fi disponibile la adresa www.csde.ro.

Este încurajată participarea la lucrările conferinţei cu prezentări vizând subiectele enumerate anterior dar şi altele referitoare la probleme conexe ce ar putea fi de interes. În acest sens, doritorii pot adresa o solicitare de înscriere pe lista vorbitorilor, trimiţând şi un scurt rezumat al principalelor puncte ce ar urma să fie atinse, la adresa de e-mail mihai.sandru@csde.ro.

CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate.

Nu se percepte taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor. Sunt aşteptate propuneri de sponsorizare a evenimentului.

Partener media principal:

www.juridice.ro

www.caleaeuropeana.ro.

Parteneri:

SSJ – Societatea de Ştiinţe Juridice

PeliFilip

Editura Wolters Kluwer

Editura Universitară

Revista Română de Drept Comunitar

* *  *

Societatea de Ştiinţe Juridice promovează în lumea juridică imperativul construirii unei societăţi bazate pe cunoaştere. Organizaţia este dedicată consolidării respectului faţă de lege, seriozităţii şi moderaţiei.

* *  *

Peli Filip este o casă de avocatură specializată în consultanţă de afaceri care reuneşte specialişti cu experienţă semnificativă în tranzacţii comerciale complexe. Peli Filip oferă, de asemenea, servicii de asistenţă în rezolvarea disputelor şi în restructurarea şi reorganizarea societăţilor comerciale.

Identitatea Peli Filip este definită de profesionalism, motivat de dorinta de a clădi şi dezvolta cea mai solidă reputaţie în domeniul consultanţei juridice: aceea de a susţine clienţii noştri în atingerea obiectivelor lor, prin servicii de cea mai înaltă calitate.

Peli Filip susţine dialogul activ între cercetarea şi practica în domeniul juridic şi s-a alăturat cu entuziasm iniţiativei Centrului de Studii de Drept European de a ocaziona întalniri între pasionaţi şi valoroşi cercetători şi comunitatea juridică din Romania.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
J.Next
Cărţi

Servicii

Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocatură
Executori
Notariat
Sistemul judiciar
Studenţi

RSS  Publicare comunicate profesionale

Articole
Essentials
RNSJ   Studii   Note de studiu
Opinii   Povestim cărţi
Interviuri
Revista revistelor

Autori  Condiţii de publicare articole

Jurisprudenţă
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii


Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică