Raporturile dintre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si instantele nationale, din perspectiva teoriei deferentei jurisdictionale – Bucuresti, 30 martie 2010
11 martie 2010 | JURIDICE.roCentrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice – Academia Română organizează la data de 30 martie 2010, ora 14.30, la sediul său din Calea 13 Septembrie, nr. 13, etaj 4, Sala de Consiliu, Conferinţa «Raporturile dintre Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi instanţele naţionale, din perspectiva teoriei deferenţei jurisdicţionale» susţinută de dr. Ioana Raducu.
Prezentarea din 30 martie tratează interacţiunea dintre instanţele naţionale de diferite grade de jurisdicţie şi Curtea de Justiţie cu privire la întrebarea preliminară. Se vor observa modalităţile în care această procedură afectează pe plan intern atât raporturile dintre instanţe, cât şi cele dintre puterea judecătorească şi celelalte puteri. Din perspectiva pluralismului constituţional, se vor prezenta modelul deferenţei jurisdicţionale şi principiile care guvernează raporturile dintre instanţe. Deferenţa implică o nouă interpretare a conceptului de cooperare loială (art. 4 alineatul 3 din TUE) aplicat instanţelor judecătoresti. Conferinţa se va încheia cu o prezentare comparativă a ecoului jurisprudenţei europene în practica instanţelor statelor membre din Centrul şi Estul Europei, cu precădere din România.
Ioana Răducu este doctor în drept european al Facultăţii de Drept a Universităţii din Geneva, în prezent cercetător invitat cercetător invitat la Institutul de Drept Comparat şi Drept Transnaţional din Tilburg. Ioana Răducu conduce un proiect de drept comparat al Fondului naţional elveţian de cercetare ştiinţifică, privind răspunderea statelor membre pentru neîndeplinirea obligaţiilor europene, ca urmare a actelor puterii judecătoreşti. In cadrul doctoratului, Ioana Răducu a fost lector al Institutului european al Universităţii din Geneva şi cercetător în cadrul reţelei de excelenţă Garnet, finanţată de Comisia Europeană, studiind rolul Uniunii Europene în guvernarea mondială. Este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi a Colegiului juridic franco-român de studii europene.
Confirmarea participării se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) până la data de 29 martie 2010. Solicitanţii sunt rugaţi să menţioneze: numele şi prenumele, afilierea instituţională şi funcţia, precum şi domeniul de interes în materia dreptului european.
Informaţii suplimentare şi materiale referitoare la conferinţă vor fi disponibile la adresa www.csde.ro.
Este încurajată participarea la lucrările conferinţei cu prezentări vizând subiectele enumerate anterior dar şi altele referitoare la probleme conexe ce ar putea fi de interes. În acest sens, doritorii pot adresa o solicitare de înscriere pe lista vorbitorilor, trimiţând şi un scurt rezumat al principalelor puncte ce ar urma să fie atinse, la adresa de e-mail mihai.sandru@csde.ro.
CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate.
Nu se percepte taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor. Sunt aşteptate propuneri de sponsorizare a evenimentului.
Partener media principal:
Parteneri:
SSJ – Societatea de Ştiinţe Juridice
Revista Română de Drept Comunitar
* * *
Societatea de Ştiinţe Juridice promovează în lumea juridică imperativul construirii unei societăţi bazate pe cunoaştere. Organizaţia este dedicată consolidării respectului faţă de lege, seriozităţii şi moderaţiei.
* * *
Peli Filip este o casă de avocatură specializată în consultanţă de afaceri care reuneşte specialişti cu experienţă semnificativă în tranzacţii comerciale complexe. Peli Filip oferă, de asemenea, servicii de asistenţă în rezolvarea disputelor şi în restructurarea şi reorganizarea societăţilor comerciale.
Identitatea Peli Filip este definită de profesionalism, motivat de dorinta de a clădi şi dezvolta cea mai solidă reputaţie în domeniul consultanţei juridice: aceea de a susţine clienţii noştri în atingerea obiectivelor lor, prin servicii de cea mai înaltă calitate.
Peli Filip susţine dialogul activ între cercetarea şi practica în domeniul juridic şi s-a alăturat cu entuziasm iniţiativei Centrului de Studii de Drept European de a ocaziona întalniri între pasionaţi şi valoroşi cercetători şi comunitatea juridică din Romania.