Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Grupul de lucru pe probleme de relocare a refugiatilor – Timisoara, 9-11 martie 2010


11 martie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Vasile Blaga, Ministrul Administratiei si Internelor, a participat la deschiderea reuniunii Grupului de lucru pe probleme de relocare UNHCR, care se desfasoara la Timisoara, in perioada 9 – 11 martie 2010.

Potrivit unui comunicat al MAI, ”desfasurat in prezenta Primului Ministru, Emil Boc, evenimentul reprezinta o premiera atat pentru tara noastra, cat si pentru Grupul de lucru al statelor de relocare intrucat, de la momentul constituirii si pana in prezent, acesta se intrunea doar la Geneva.

Cu acest prilej, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a multumit Presedintiei suedeze, Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati si statelor de relocare pentru decizia de a sustine, in acest an la Timisoara., sesiunile de lucru ale acestui Grup.

“Acest fapt ne onoreaza si ne responsabilizeaza in egala masura, cu atat mai mult cu cat problematica abordata in cadrul Grupului de lucru al statelor de relocare reprezinta o prioritate in contextul apartenentei tarii noastre la Uniunea Europeana si a eforturilor intreprinse pentru aderarea la Spatiul Schengen in martie 2011”, a mentionat ministrul Vasile Blaga.

De asemenea, ministrul Administratiei si Internelor a subliniat rolul deosebit pe care MAI il are in derularea corespunzatoare a actiunilor umanitare internationale: “o asemenea raspundere a fost asumata corespunzator si abordata din perspectiva a doua coordonate majore: armonizarea legislatiei nationale cu prevederile acquis-ului comunitar privind azilul si participarea la eforturile comunitatii internationale in domeniul umanitar”.

Referindu-se la domeniul azilului, ministrul Vasile Blaga a precizat ca “ne-am propus sa participam activ la definirea politicilor comunitare si la elaborarea viitoarelor piese de aquis comunitar pentru realizarea Sistemului European Comun de Azil.”

In contextul eforturilor intreprinse de Romania pentru a deveni un partener credibil in domeniul umanitar international, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a amintit de Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timisoara care “reprezinta dovada palpabila a potentialului de cooperare si a evolutiei inregistrate pe linie de protectie oferita refugiatilor”.

Prezent la deschiderea reuniunii Grupului de lucru pe probleme de relocare, Primul Ministru, Emil Boc, a mentionat: „apreciem, in mod deosebit, activitatile intreprinse de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie, precum si sprijinul constant acordat, de-a lungul timpului, autoritatilor romane de resort in dezvoltarea legislatiei nationale de azil si migratie, precum si in intarirea capacitatii autoritatilor romane de gestionare a fluxurilor migratorii si acordarea efectiva a protectiei internationale.”

INFORMATII DE BACKGROUND:

Pentru a oferi un caracter formal intalnirilor de consultare intre UNHCR si partenerii in domeniul relocarii refugiatilor, in 1995, s-a constituit Grupul de lucru pe relocare, ca mecanism de consultare intre UNHCR si statele de relocare.

Principala intalnire a Grupului de lucru pe relocare, la care sunt invitate si ONG-urile (Intalnirea tripartita pe relocare), are loc anual si urmareste intarirea cooperarii intre guverne, organizatii nonguvernamentale si organizatii internationale (UNHCR şi OIM).

Rolul Grupului de lucru este de a oferi oportunitatea imbunatatirii dialogului, intaririi capacitatii si suportului operational intre cele trei categorii de participanti (state de relocare, organizatii nonguvernamentale si internationale) in vederea realizarii unei strategii unitare pentru rezolvarea situatiei refugiatilor in nevoie de relocare. In cadrul reuniunii, participantii dezbat pe marginea rezultatelor obtinute in cursul anului anterior si a nevoilor globale de relocare estimate pentru anul urmator.

Unul dintre motivele pentru care Grupul de lucru se reuneste, in acest an, la Timisoara este legat de faptul ca Romania s-a dovedit, prin demersurile intreprinse, ca fiind un partener real in domeniul umanitar international.

Un exemplu concludent in acest sens este operationalizarea Centrului de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timisoara, primul de acest gen din lume, ulterior fiind infiintate alte astfel de spatii in Filipine si Slovacia.

Aproape 500 persoane – refugiati a caror viata a fost pusa in pericol in tara de prim azil – si-au gasit adapost temporar in acest Centru de Tranzit, dupa momentul semnarii Acordului intre Guvernul Romaniei, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) privind evacuarea temporara in Romania a unor persoane aflate in nevoie urgenta de protectie internationala si relocarea ulterioara a acestora, in cursul anului 2008.

Copii, adulti sau varstnici – refugiati a caror viata este in pericol in primul stat de azil fie din cauza riscului de a fi returnati in tara in care sunt persecutati, fie din cauza conditiilor instabile, inumane sau periculoase in care se gasesc – ajung in acest Centru cu sprijinul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati si a Organizatiei Interationale pentru Migratie.

Administrat de Ministerul Administratiei si Internelor, prin Oficiul Roman de Imigrari, Centrul in cauza are o capacitate de 200 de locuri unde, timp de 6 luni, refugiatii beneficiaza de conditii umane de trai si de siguranta.

De asemenea, toate costurile generate de sederea refugiatilor in Romania sunt suportate de UNHCR.

In momentul de fata, in Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta se afla cazate 74 persoane, dintre care 12 copii cu varste cuprinse intre zero si cincisprezece ani. Mai mult, de la infiintare si pana in prezent, in Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta s-au nascut 4 copii, doi dintre ei plecand ulterior alaturi de familiile lor in statele de relocare.

Cel mai varstnic refugiat care a fost cazat in Centru avea peste 70 ani.

Pe durata sederii, refugiatii au posibilitatea de a-si prepara singuri mancarea, conform religiei si culturii, avand la dispozitie toate cele necesare (alimente, ustensile etc.). De aceleasi considerente – propria religie si cultura – se tine cont si atunci cand li se ofera cele trei mese pe zi.

Exista, de asemenea, o gradinita, zone de recreere, locuri de joaca pentru copii, sala de calculatoare, teren de sport si spatii destinate activitatilor educative.

Accesul gratuit la consiliere legala si sociala, precum si la activitati religioase reprezinta alte facilitati pe care personalul Centrului le ofera persoanelor cazate temporar.”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro