Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
5 comentarii

In premiera, Politia Rutiera a fost obligata la despagubiri pentru ridicare autoturism
11.03.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Piperea & Asociatii a obtinut in instanta, in premiera, obligarea Politiei Rutiere la despagubiri pentru emiterea in mod ilegal a unei dispozitii de ridicare a unui autoturism parcat in sectorul 6 din Bucuresti.

Prin plangerea contraventionala formulata s-a solicitat atat anularea procesului-verbal de contraventie si a notei de constatare intocmite de intimata DGPMB – Brigada de Politie Rutiera in mod nelegal, cat si obligarea intimatei la plata despagubirilor materiale pentru ridicarea masinii fara temei legal.

Prin hotararea pronuntata la data de 19.02.2010, instanta de judecata a dispus anularea procesului verbal de contraventie intocmit de intimata ca nelegal, cu consecinta exonerarii petentului de plata amenzii in cuantum de 240 lei si inlaturarea celor 3 puncte de penalizare, precum si anularea notei de constatare intocmita de intimata in vederea luarii masurii ridicarii masinii. In plus, intimata Brigada de Politie Rutiera a fost obligata si la repararea prejudiciului creat contestatorului prin intocmirea unui proces-verbal si a unei note de constatare ilegale care au dus la ridicarea masinii contestatorului.

Prejudiciul cauzat a fost reprezentat de „taxa” de 500 lei pe care contestatorul a fost obligat sa o achite S.C. Ilcor Auto S.R.L. pentru recuperarea autovehiculului ridicat in baza unei dispozitii ilegale a politiei.

Temeiul juridic in baza caruia Brigada de Politie Rutiera a fost obligata la despagubirea contestatorului pentru prejudiciul cauzat este reprezentat de art. 998 C. civ., conform caruia „Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”.

>> plangerea contraventionala

Piperea & AsociatiiPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “In premiera, Politia Rutiera a fost obligata la despagubiri pentru ridicare autoturism”

 1. adrian 008 spune:

  Nu este o solutie obtinuta in premiera! Noi, la Focsani, am obtinut aceasta solutie inca din luna octombrie 2009. Astfel, prin Sentinta civila nr. 4406/26.10.2009 data in dosarul 10922/231/2009 al Judecatoriei Focsani, s/a admis plangerea contraventionala , s/a anulat procesul/verbal de contraventie si s/a dispus restituirea sumei de 300 lei platita pentru recuperarea autoturismului. Avocat Adrian Ploscaru

 2. Plesea Mihaela spune:

  Iar la Bucuresti s-a obínut si mai devreme, anume la 22.06.2009. Prin sentinta civila nr. 7710/22.06.2009 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a admis plangerea, a anulat procesul-verbal si a sancíunilor aplicate, respectiv restituirea sumei ce a constituit amenda in cuantum de 120 lei, precum si restituirea sumei de 550 lei ce fusese perceputa ca taxa de ridicare, transport si depozitare a autoturismului.

  • Petre Piperea spune:

   1. Stimati colegi, in primul rand va felicit pentru succesele profesionale obtinute!

   2. In al doilea rand, va rog sa observati ca speta respectiva nu pare a fi identica acelora mentionate de dvs. Prin sentinta mentionata s-a dispus obligarea directa a BPR la plata sumei de 500 lei in temeiul art. 998 – 999 din C.civ pentru repararea prejudiciului cauzat prin aplicarea in mod nelegal a sanctiunii ridicarii autoturismului, in timp ce dvs. ati obtinut, probabil, restituirea sumei de la societatea comerciala care incasase banii respectivi.

   3. In al treilea rand, prin publicarea spetei respective nu s-a dorit asumarea intaietatii, ci s-a urmarit evidentierea si aducerea la cunostinta justitiabililor/specialistilor a unei solutii inovatoare (care nici nu trebuie sa fie prima sau sa ramana unica).

   Cu deosebit respect,
   Petre Piperea

 3. Hunus spune:

  Ca sa intelegem mai bine, care estemotivatia in fapt si in draept? Suntem si noi interesati.

 4. silcos spune:

  nici vorba de premiera.
  personal am obtinut o asemenea hotarare la Judecatoria Sectorului 2. (dosar 10219/300/2008 – culmea, nu mai apare pe portal).
  hotarare definitiva si irevocabila prin respingerea recursului.
  A propos, a fost obligata la restituire Politia Rutiera, temeiul de drept fiind cel indicat de Dvs.

  si, ca tot veni vorba, cel putin in Bucuresti, nu prea e legal sa fie obligata la restituire societatea care a prestat serviciul de ridicare. in primul rand, ei au actionat in temeiul unui act aparent valabil (dispozitia de ridicare a Politiei Rutiere), iar in al doilea rand… societatile rspective sunt obligate sa restituie sumele pe care le poate plati politia rutiera, in temeiul contractului de atribuire incheiat cu Pimaria de sector.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.