Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Procedura noua de selectie a functionarilor UE


12 martie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) va lansa, la 16 martie 2010, o procedură modernizată și simplificată de selecție a funcționarilor UE, odată cu primul concurs pentru administratori, care se va desfășura conform noilor reguli.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, “noul sistem va fi mai bun, deoarece se vor organiza concursuri anuale pentru profilurile profesionale cel mai des întâlnite, ceea ce le va permite candidaților să își programeze candidaturile în mod mai eficace și va contribui la planificarea strategică a resurselor de către instituțiile UE. Va fi mai rapid și mai eficient, întrucât va avea mai puține etape, comparativ cu actualul sistem. Și va fi mai relevant, deoarece accentul nu se va mai pune pe cunoștințe, ci pe evaluarea competențelor, care s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni indicatori ai viitoarei performanțe profesionale.

„În contextul unei piețe a locurilor de muncă din ce în ce mai competitive, este necesar ca instituțiile europene să poată atrage o gamă largă de candidați de cel mai înalt nivel”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei, responsabil pentru relații interinstituționale și administrație. „De asemenea, este important să nu îi pierdem, iar acest lucru îl putem realiza doar dacă aceștia au perspectiva de a găsi un loc de muncă atractiv, fără întârzieri nejustificate. Noul sistem se bazează pe cele mai bune practici la nivelul sectorului public. Acesta va oferi instituțiilor UE oamenii potriviți la momentul potrivit, rămânând, în același timp, fidel principiului unei concurențe deschise și echitabile.”

O mai bună planificare

EPSO a introdus un plan ciclic de trei ani, în cadrul căruia instituțiile își evaluează în mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri de recrutare anuale, în trei cicluri, pentru administratori, asistenți și lingviști, completate de concursuri individuale pentru specialiști. Pentru a pune capăt situației des întâlnite în care, timp de mai mulți ani, candidații înscriși pe lista de rezervă nu găseau efectiv un post, listele de rezervă vor fi valabile doar un an, până la data finalizării ciclului concursurilor din anul următor. Majoritatea candidaților de pe listele de rezervă vor fi invitați la interviu. Participanții vor avea posibilitatea de a fi informați în legătură cu evoluția lor în cadrul concursului, evitându-se, astfel, procedurile îndelungate de soluționare a contestațiilor.

O recrutare mai rapidă și mai specializată

Noua procedură de selecție a EPSO va îmbunătăți calitatea și fiabilitatea procesului. Un principiu esențial este trecerea de la evaluarea candidaților în funcție de cunoștințe, la evaluarea acestora în funcție de competențe. Noua procedură de selecție va cuprinde doar două etape: un test de preselecție pe calculator, care se va organiza în fiecare țară membră a UE, și o etapă de evaluare, care se va desfășura la Bruxelles. Noul ciclul va dura între 5 și 9 luni, și nu până la doi ani, cum era cazul în cadrul sistemului precedent.

Preselecția va include în continuare teste de abilitate cognitivă și de comportament în anumite situații, precum și evaluarea competenței profesionale și lingvistice, în funcție de profilul căutat. Testul anterior de evaluare a cunoștințelor despre UE a fost eliminat din prima etapă a concursului, subiectul urmând a fi abordat odată cu exercițiile de evaluare a competențelor specifice postului din etapa de evaluare.

Etapa de evaluare va permite testarea corectă și responsabilă a tuturor competențelor-cheie, punându-se accentul pe abilitățile corespunzătoare postului, mai degrabă decât pe cunoștințele teoretice. Exercițiile vor fi alese astfel încât să permită evaluarea, cel puțin de două ori, a competențelor căutate. În funcție de tipul de concurs, această etapă va cuprinde o jumătate de zi sau o zi întreagă de teste. Evaluarea se va face în a doua limbă a candidatului (engleză, franceză sau germană), cu excepția profilurilor care necesită demonstrarea unor competențe lingvistice specifice. Aceasta va înlocui procesul îndelungat al testării în două etape, scrisă și orală. În plus față de competențele și cunoștințele profesionale specifice, vor fi evaluate mai multe competențe de bază, printre care analizarea și rezolvarea problemelor, comunicarea, obținerea de rezultate, învățarea și dezvoltarea, stabilirea priorităților și organizarea, perseverența și lucrul cu ceilalți.

Comitele de selecție vor fi profesionalizate, prin detașarea în cadrul EPSO a membrilor acestor comitete, prin certificarea specializării acestora în efectuarea de evaluări pe baza competențelor și prin utilizarea în mai mare măsură a expertizei în domeniul resurselor umane și al psihologiei.

Candidații înscriși pe lista de rezervă vor primi un „pașaport de competențe” care va fi menționa rezultatele obținute în centrul de evaluare și care va fi transmis instituțiilor, pentru a le ajuta în procesul de recrutare.

Promovarea diversității

De asemenea, EPSO pune în aplicare o serie de măsuri pentru a promova diversitatea în rândul personalului și a îmbunătăți imaginea instituțiilor UE în calitate de angajator. Acestea includ neutralitatea testelor din punctul de vedere al egalității dintre femei și bărbați, îmbunătățirea serviciilor oferite candidaților cu nevoi speciale și gestionarea mai proactivă a listelor de rezervă.

De ce o carieră în instituțiile UE?

EPSO dorește să atragă cei mai buni candidați pentru a lucra în instituțiile UE. În ceea ce privește Comisia, aceasta este hotărâtă să fie o administrație publică de cea mai bună calitate. O carieră în instituțiile UE permite ocuparea unor locuri de muncă diferite; o activitate interesantă și stimulantă, care produce o schimbare reală la nivelul Europei; un mediu în care personalul este încurajat să dobândească noi competențe și să învețe noi limbi străine; șansa de a munci și de a călători în alte țări și de a munci cu oameni din întreaga Europă; și un pachet de beneficii atractiv.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică