Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Flux informații
 1 comentariu

Scrisoare trimisa de Mona Maria Pivniceru presedintelui Traian Basescu

15 martie 2010 | JURIDICE.ro

Prof. univ. dr. Mona Maria Pivniceru, presedintele AMR, a trimis vineri, 12 martie 2010, o scrisoare presedintelui Traian Basescu privind aspectele de legalitate ale propunerii Plenului CSM pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Textul integral al scrisorii:

„AMR nr.57/12.03.2010

Domnului TRAIAN BASESCU

Presedintele Romaniei

Asociatia Magistratilor din Romania, organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr.53, sector 5, reprezentata de judecator prof.univ.dr. Mona Maria Pivniceru, in calitate de presedinte al Asociatiei,

In realizarea scopului statutar al Asociatiei de reprezentare a intereselor magistratilor in raporturile cu celelalte subiecte de drept pe plan intern (art.5 din Statutul Asociatiei) si in considerarea obiectivelor statutare de a promova demnitatea profesiei si de a apara statutul magistratilor in statul de drept, inclusiv prin  exprimarea pozitiei fata de deciziile luate de organele de justitie (art.6 pct.2 si 4 din Statutul Asociatiei),

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Interviuri JURIDICE.ro

Cu respectarea obligatiei morale de a aduce la cunostinta Presedintelui Romaniei unele aspecte legate de legalitatea propunerii Consiliului Superior al Magistraturii pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, arata urmatoarele:

Precizari prealabile

In sedinta din 25 februarie 2010, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in exercitarea atributiei ce ii revine conform art.40 lit.g) din Legea nr.317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a hotarat, cu majoritate de voturi desemnarea doamnei judecator LIVIA DOINA STANCIU pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si inaintarea acestei propuneri catre Presedintele Romaniei.

Conform ordinii de zi solutionate a sedintei Sectiei pentru judecatori (publicata pe pagina de Internet a CSM), desemnarea propunerii pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie urmeaza a face obiectul Hotararii nr.165 din 25 februarie 2010 a acestei Sectii (hotarare care nu a fost publicata pe pagina de Internet a institutiei pana la data de 12 martie 2010).

Astfel fiind, in conformitate cu dispozitiile art.40 lit.g) din Legea nr.317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM nr.165 din 25 februarie 2010 va fi inaintata Presedintelui Romaniei in vederea emiterii decretului de numire a persoanei care va exercita functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Aspecte semnalate

Potrivit dispozitiilor art.12 alin.(10) din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr.326/2005, cu modificarile si completarile ulterioare: „Presedintele, vicepresedintele sau, dupa caz, judecatorul si procurorul desemnati sa prezideze lucrarile sectiilor semneaza hotararile si celelalte acte emise de acestea”.

Conform acestor dispozitii si avand in vedere faptul ca doamna judecator Florica Bejinariu, in calitate de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a prezidat lucrarile sedintei Sectiei pentru judecatori din 25 februarie 2010, domnia sa urmeaza a semna Hotararea nr.165 din 25 februarie 2010.

In aceste conditii, semnalam Presedintelui Romaniei urmatoarele impedimente de natura a afecta in primul rand legalitatea hotararii respective si, subsecvent, a decretului de numire in functie a presedintelui Instantei Supreme:

Doamna judecator Florica Bejinariu a fost numita in functia de presedinte al CSM, incepand cu data de 12 ianuarie 2010, pentru un mandat de un an, prin Hotararea Plenului CSM nr.1 din 11 ianuarie 2010.

Impotriva Hotararii Plenului CSM nr.1 din 12 ianuarie 2010 (cat si impotriva Hotararii Plenului CSM nr.2 din 11 ianuarie 2010 prin care doamna procuror Gratiana Daniela Petronela Isac, a fost numita in functia de vicepresedinte al CSM, incepand cu data de 12 ianuarie 2010, pentru un mandat de un an), Asociatia Magistratilor din Romania a declarat recurs in temeiul dispozitiilor art.29 alin.(7) cu referire la alin.(5) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare [1]. (anexam prezentei corespondente copia cererii de recurs).

Recursul a fost inregistrat la data de 22 ianuarie 2010 pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si formeaza obiectul dosarului nr.618/1/2010 al acestei instante.

Potrivit dispozitiilor art.29 alin.(8) din Legea nr.317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: „Recursul suspenda executarea hotararii Consiliului Superior al Magistraturii”.

Intrucat dosarul avand ca obiect recursul declarat impotriva celor doua hotarari se judeca de catre Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sunt aplicabile si dispozitiile Legii contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, in speta cele ale art.20 alin.(2) din aceasta lege, conform carora „recursul suspenda executarea si se judeca de urgenta.”

Pe cale de consecinta, potrivit dispozitiilor citate, incepand cu data de 22 ianuarie 2010 (data inregistrarii recursului) executarea Hotararilor Plenului CSM nr.1 si nr.2 din 12 ianuarie 2010 este suspendata de drept, ope legis, pana la solutionarea irevocabila a recursului, fara a mai fi necesara interventia vreunui organ administrativ sau jurisdictional care sa constate sau sa pronunte suspendarea.

Astfel fiind, incepand cu data de 22 ianuarie 2010, doamna judecator Florica Bejinariu este suspendata de drept din functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (in aceeasi situatie aflandu-se si  doamna procuror Gratiana Daniela Petronela Isac in ceea ce priveste exercitarea functiei de vicepresedinte al CSM).

In perioada in care o persoana este suspendata de drept din functia in care a fost numita, ea nu poate exercita atributiile functiei respective, motiv pentru care, actele indeplinite cu nesocotirea efectelor juridice ale suspendarii din functie sunt lovite de nulitate absoluta.

In concluzie, in situatia in care, pana la solutionarea dosarului nr.618/1/2010 aflat pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Florica Bejinariu, in calitate de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii si de persoana care a prezidat lucrarile sedintei Sectiei pentru judecatori din 25 februarie 2010, semneaza Hotararea nr.165 din 25 februarie 2010 privind desemnarea propunerii pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, aceasta hotarare este lovita de nulitate absoluta.

Deoarece nulitatea actului principal atrage nulitatea actelor subsecvente, viciul nulitatii absolute a Hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM nr.165 din 25 februarie 2010 s-ar rasfrange si asupra eventualului decret emis de Presedintele Romaniei pentru numirea in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie  a persoanei desemnate prin hotararea viciata.

Asociatia Magistratilor din Romania uzeaza de dreptul de a aduce aceste aspecte la cunostinta Presedintelui Romaniei, in virtutea obligatiei morale si statutare de a semnala imprejurari de natura a afecta legalitatea procedurii de numire a conducatorului Instantei Supreme, a carei finalitate este materializata prin emiterea decretului de numire a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


[1] Dispoziţiile care interesează din cuprinsul art.29 din Legea nr.317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

„Art. 29. – (1) Lucrările plenului şi ale secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt, de regulă, publice. Membrii plenului sau ai secţiilor hotărăsc, cu majoritate de voturi, situaţiile în care şedinţele nu sunt publice.

(2) … – (3) …

(4) Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii, în plen şi în secţii, se iau prin vot direct şi secret şi se motivează.

(5) Hotărârile plenului privind cariera şi drepturile judecătorilor şi procurorilor se redactează în cel mult 20 de zile şi se comunică de îndată.

(6) Hotărârile prevăzute la alin. (5) se publică în Buletinul Oficial al Consiliului Superior al Magistraturii şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii în termen de 10 zile de la redactare.

(7) Hotărârile prevăzute la alin. (5) pot fi atacate cu recurs, de orice persoană interesată, în termen de 15 zile de la comunicare sau de la publicare, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(8) Recursul suspendă executarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii.

(9) Hotărârea prin care se soluţionează recursul prevăzut la alin. (7) este irevocabilă.”

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania

Judecator,

prof.univ.dr. MONA MARIA PIVNICERU”

A se vedea si:

Propunerea CSM pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – jud. dr. Livia Doina Stanciu
Interviuri candidati pentru functia de presedinte al Inaltei Curti

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale