Corin Danescu si Florian Nitu in dialog cu Andrei Savescu despre litigii si dezvoltare
15 martie 2010 | JURIDICE.ro
Andrei Savescu: Va multumim ca ati acceptat sa raspundeti intrebarilor noastre.
Corin Danescu: Imi multumesti dinainte? Inteleg ca urmeaza…
Andrei Savescu: Incepeti un drum nou. Fuziunea anuntata va aduce in pozitia de avocat asociat senior al Popovici Nitu & Asociatii. Este o reunire impresionanta de forte. Cine castiga?
Corin Danescu: Trebuie sa castige cineva? Sincer nu mi-am pus problema, dar daca totusi ati pus aceasta intrebare si ne luati acest interviu inseamna ca am castigat si, in urma fuziunii, Societatea a iesit intarita.
Andrei Savescu: Sunteti un excelent pledant. Niciun avocat nu si-ar dori sa va aiba adversar la bara. Veti merge in lupta sau veti conduce Departamentul de Litigii mai degraba din birou? Care va fi viziunea dumneavoastra in conducerea Departamentului?
Corin Danescu: Domnule Savescu, chiar tineti sa ma surprindeti! Stiti ca sunt un avocat de moda veche. Atunci cand te ocupi de litigii, ele se rezolva de la dosar la dosar. Sigur ca vor fi dosare in care vor intra colegii mei si vor fi dosare in care vom merge impreuna la instanta. Raspunzandu-va la aceasta intrebare mi-am amintit ceea ce imi spunea cu multi ani in urma un mare maestru, azi plecat dintre noi, Alexandru Grama: „Copile, avocatul atunci cand l-ai scos din tribunal, l-ai omorat”. Fiti convins ca voi intra in cat mai multe dosare posibile.
Andrei Savescu: Criza a condus la o multitudine de litigii. Cum va propuneti sa cresteti Departamentul, sa creati echilibru intre calitatea serviciului avocatial si rapiditatea procesarii dosarelor?
Corin Danescu: Hai sa lamurim de la inceput niste lucruri: departamentul de litigii de la PN&A este extrem de solid, cu oameni foarte bine pregatiti. Ce mi se pare cel mai important este de a le imprima constiinta valorii lor profesionale, mentalitatea de invingator, ceea ce nu cred sa reprezinte o problema la nivelul lor de pregatire. Este greu de sintetizat in cateva cuvinte, iti propun o discutie peste cateva luni pe rezultate si nu pe vorbe.
Andrei Savescu: A fi pledant este un lucru greu. A fi unul foarte bun este si mai greu. De-a lungul timpului ati petrecut in instanta ore si ore. Sunteti cunoscut, de asemenea, ca si un bun negociator. Veti milita pentru incheierea de tranzactii, veti apela la mediere inainte de a merge in fata judecatorilor? Este o moda acum…
Corin Danescu: Instanta este ultima solutie atunci cand orice posibilitate de intelegere a disparut. Evident ca este mult mai simplu ca un litigiu sa se rezolve intre parti decat prin intermediul judecatorului. Acum, asa cum stii, 7201 Cod Procedura Civila te obliga, in litigiile comerciale, la o conciliere prealabila depunerii actiunii la instanta. Solutia juridica mi se pare excelenta desi unii o trateaza pur formal. Eu personal am exploatat la maximum aceasta posibilitate in care partile se afla fata in fata, dar intr-o atmosfera mult mai relaxata, „fara cenzura” instantei si am reusit de foarte multe ori sa sting litigiile. Mai mult decat atat, chiar in situatii in care textul de lege nu o impunea, am incercat „concilierea” crezand din tot sufletul in aceasta solutie. Daca vrei sa o numesti „mediere” sau nu in sensul juridic al termenului, este in regula. Ceea ce ma intereseaza mult mai mult este principiul in care cred.
Andrei Savescu (catre Florian Nitu): De ce Corin Danescu? De ce un VIP la conducerea Departamenului Litigii? De ce nu un alt avocat?
Florian Nitu: In primul rand, impartasim aceleasi valori. Ca si noi, Corin crede intr-o filozofie de business marcata de Competenta si Caracter, Inovatie si Adaptabilitate. Iar valorile impartasite si principialitatea vor face intotdeauna din noi o optiune reala si de lunga durata pentru client.
In al doilea rand, aceasta fuziune se bazeaza pe compatibilitati profesionale si personale. Intotdeauna alaturi de numele firmei Popovici Nitu & Asociatii a stat deviza: „More than just expertise”, ceea ce include: solidaritate si intelegere, nu de putine ori prietenie si intotdeauna disponibilitate, toate pentru client si cauza ori obiectivele acestuia. In fine, la fel ca numele Popovici, numele Danescu reprezinta avocatura de inalta tinuta in Romania pentru mai bine de un secol.
Andrei Savescu: Aveti in plan si alte fuziuni ori veti aloca resurse pentru intarirea departamentelor existente?
Florian Nitu: Strategia noastra de extindere a operatiunilor are la baza patru directii de dezvoltare a afacerilor. Prima directie de dezvoltare este reprezentata de departamentul de litigii, care si-a dublat numarul de avocati in ultimii doi ani.
A doua directie are in vedere grupul Legal Tax. Aveam deja o divizie de experti fiscali interni, dar exista pe piata o cerere de o consultanta juridica si fiscala (tehnica) cu un grad mai mare de specializare, motiv pentru care vom lua in considerare aceasta nevoie si vom extinde echipa, recrutand auditori financiari experti si avocati specializati in litigii de natura fiscala.
A treia directie, care a inregistrat deja o dezvoltare semnificativa in ultimii ani – si incepem sa avem rezultate in acest sens – este data de departamentul de energie. De altfel, am activat si in trecut pe piata energiei ca unul dintre principalii consultanti legali. Nu exista nicio firma din aceasta tara care sa fi fost implicata in toate proiectele pe parte de energie nucleara din ultimii 15 ani (a se vedea cele patru unitati ale Centralei Nucleare de la Cernavoda). Insa, avem o experienta echivalenta neegalata pana acum in proiectele privind productia si distributia energiei eoliene si energiei fotovoltaice, precum si in cele din domeniul hidroenergiei.
In final, exista si o a patra directie pe care o avem in vedere in scop de dezvoltare in 2010, cea reprezentata de domeniul concurentei si antitrustului. Avem una dintre cele mai experimentate echipe specializate in concurenta si antitrust de pe piata. Anul trecut, am reusit sa ne implicam in aproape toate investigatiile importante din domeniu desfasurate de Consiliul Concurentei, reprezentand clienti individuali sau asociatii industriale. Am fost implicati in investigatia privind retailerii, producatorii si comerciantii de cereale, acestea fiind doar cateva exemple. Exista investigatii in desfasurare in industria farmaceutica in care ne-am asigurat deja rolul de consultanti principali.
Andrei Savescu: In perioada 2008-2009, Romania a fost foarte tentanta pentru firmele de avocatura internationale. Insa, de anul trecut, situatia s-a schimbat. Ce parere aveti despre acest fenomen?
Florian Nitu: Firmele internationale, poate ca voi spune acum un truism, decid sa intre intr-o anumita regiune daca (intr-o proportie semnificativa) clientii lor internationali au afaceri in respectiva regiune.
Prin urmare, exista doua categorii de firme internationale.
Intai, sunt firmele mari internationale, integrate, cum sunt cele din Magic Circle, a caror baza de clienti este solida si, in acelasi timp, eterogena, ceea ce inseamna ca au o pozitie cu un risc relativ mai redus. In al doile arand, sunt firmele care intra pe un segment de nisa, nisa fiind una la nivel cultural sau lingvistic, in timp ce clientela este fie franceza, britanica sau austriaca. Astfel de firme depind de un numar redus de clienti (mai mari sau mai mici), ceea ce implica un profil cu un risc mai ridicat.
Daca va uitati la nivelul investitiilor straine in Romania si la originea capitalului, care poate fi si un capital incredintat unor intermediari, veti intelege cu usurinta de ce anumite firme internationale de avocatura sunt prezente in Romania, in timp ce altele nu. Iar mixul pe care il avem astazi la nivelul pietei este foarte posibil sa se mentina pentru un anumit timp, deoarece capitalul investit in Romania si afacerile straine de aici sunt destul de stabile.
Prin urmare, firmele straine de avocatura nu sunt afectate in mod semnificativ din moment ce niciunul dintre principalii jucatori care investesc in Romania nu a luat decizia de a se retrage in totalitate. In ceea ce priveste firmele straine de avocatura care s-au dezvoltat anticipand sau speculand o viitoare crestere a unui anumit domeniu (cum ar fi domeniul imobiliar sau cel al creditelor de consum, de exemplu) sau firmele care au urmat doi – trei investitori strategici, acestea sunt afectate si au rezultate sub nivelul asteptarilor.
Totusi, piata ramane foarte competitiva si, prin domenii sau profil, uneori prin ambele, trebuie intr-adevar sa facem fata unei concurente din partea firmelor straine de avocatura, in general. As spune insa ca aceasta competitie este suportabila, cel putin pentru 4-5 societati de avocati locale, independente, care si-au consolidat destul de bine pozitia inca din anii 90.
Andrei Savescu: Va multumim.
Corin Danescu, Florian Nitu: Si noi va multumim.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro