Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

DAE. Reuniunea Consiliului EPSCO la Bruxelles
15.03.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

La Bruxelles, pe 8 martie 2010, a avut loc reuniunea Consiliului EPSCO (Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului) – sectiunea ocuparea fortei de munca si afaceri sociale. Delegatia Romaniei a sustinut ca obiectivul privind ocuparea fortei de munca, care ar urma sa fie consemnat in viitoarea Strategie UE 2020, respectiv de 75 la suta pentru categoria de varsta 20-64 ani, trebuie insotit de o serie de tinte complementare cum ar fi rata de ocupare in randul femeilor din grupa de varsta 20 – 64 ani si rata de ocupare in randul lucratorilor varstnici (grupa de varsta 55 – 64).

Potrivit unui comunicat al DAE, ”noua arhitectura strategica trebuie sa vizeze progresul in domenii prioritare precum ocuparea fortei de munca, dezvoltarea si diversificarea competentelor profesionale si reducerea saraciei.

Majoritatea delegatiilor participante la reuniune au afirmat ca noua strategie trebuie sa ia in considerare situatia generata de criza economico-financiara si au salutat numarul limitat de tinte, subliniind importanta implicarii statelor membre in implementarea acestei strategii. Cele mai multe delegatii si-au exprimat acordul pentru tinta de ocupare a fortei de munca, subliniind ca aceasta nu poate fi atinsa fara utilizarea intregului potential al femeilor pe piata fortei de munca. Tinerii si celelalte persoane apte de munca sunt categorii care trebuie luate in considerare prioritar in stabilirea obiectivelor, mai ales prin adaptarea curiculei la cerintele pietei muncii si dobandirea de competente din timpul scolii, respectiv dezvoltarea de strategii viabile de invatare pe tot parcursul vietii. Alaturi de alte state membre, Romania a subliniat ca dimensiunea sociala trebuie sa se afle in centrul Strategiei UE 2020, iar combaterea saraciei reprezinta un obiectiv cheie al Uniunii. Totusi, multi dintre ministri considera ca o tinta cantitativa de reducere a saraciei este problematica, avand in vedere complexitatea fenomenului, dar si definirea sa relativa. Saracia comporta aspecte economice, sociale, culturale si educationale, iar pentru atingerea obiectivului propus sunt necesare mai degraba tinte calitative decat cantitative.

Reuniunea a oferit, de asemenea, prilejul pentru realizarea unui schimb de opinii cu privire la violenta  impotriva femeilor, pe baza concluziilor Consiliului privind eradicarea violentei impotriva femeilor in Uniunea Europeana.

In acest context, a fost subliniata necesitatea abordarii acestei probleme pe patru directii de actiune: informare, prin campanii de constientizare la nivel national si european; preventie, prin actiuni de sprijin pentru victime si copii acestora; sanctiuni impotriva agresorilor. Participantii au subliniat ca violenta impotriva femeilor este inacceptabila intr-o societate civilizata si este nevoie de promovarea unei politici de toleranta zero fata de astfel de acte.

In cadrul Consiliului EPSCO, au fost prezentate concluziile adoptate in data de 2 martie 2010, la Consiliul COMPET, avand ca obiectiv contributia la elaborarea si implementarea de actiuni pentru promovarea mobilitatii, conditii mai bune de munca si dezvoltarea carierei cercetatorilor, cu accent pe aspectele de securitate sociala. Reprezentantii statelor membre au subliniat necesitatea asigurarii unor conditii de munca decente pentru cercetatori, inclusiv prin imbunatatirea drepturilor de securitate sociala, respectiv portabilitatea drepturilor de pensie suplimentara. Modelul social european depinde de dezvoltarea stiintifica si doar progresul stiintific va dezvolta Europa, au concluzionat participantii.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.