INM. Programul si calendarul actiunilor de formare continua pentru anul 2010
16 martie 2010 | JURIDICE.ro

La data de 4 martie 2010, in sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost aprobat Programul de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor pentru anul 2010 propus de catre Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii.
Potrivit unui comunicat al INM, ”urmare analizei realizate, s-a apreciat ca obiectivele formarii retinute prin programele de formare anterioare raman valabile si pentru anul 2010, cu urmatoarea ordine de prioritate:
- Unificarea practicii judiciare;
- Asigurarea unei formari axate pe specializarea judecatorilor si procurorilor, in concordanta cu nevoile sistemului judiciar;
- Pregatirea magistratilor in vederea asigurarii cunostintelor necesare pentru integrarea sistemului judiciar romanesc in contextul european actual, cu accent deosebit pe formarea in domenii ca: drept comunitar, CEDO, cooperare judiciara internationala in materie civila si penala. Intarirea cooperarii europene si regionale;
- Dezvoltarea abilitatilor non-juridice specifice profesiei de magistrat prin crearea unei punti de comunicare eficiente intre magistrati si societate. Implicarea judecatorilor si procurorilor in dezvoltarea politicilor publice in justitie;
- Asigurarea pregatirii judecatorilor si procurorilor admisi in magistratura in conditiile art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Chiar daca obiectivele programului de formare continua raman, in linii mari, acelasi ca si anii anteriori, programul din acest an aduce si o serie de elemente de noutate:
Unificarea practicii judiciare a devenit principala preocupare a programului de formare continua pentru 2010, numarul seminariilor dedicate acestui domeniu crescand la 61 de seminarii (reprezentand 24% din totalul seminariilor prevazute pentru 2010), gratie programului Phare „Unificarea jurisprudentei instantelor si parchetelor din Romania\”, al carui principal beneficiar este Consiliul Superior al Magistraturii.
In 2010 INM va beneficia, pentru prima data, de programe de formare on-line. La sfarsitul anului 2009 INM a finalizat patru programe de formare on-line in domeniile:
- CEDO,
- Drept comunitar,
- Unificarea practicii in materia proceselor funciare,
- Unificarea practicii in materia restituirii imobilelor preluate abuziv.
Formarea specializata are, si de aceasta data, cea o pondere insemnata in economia programului de formare pentru 2010. Domenii ca: drept administrativ si financiar-fiscal, dreptul muncii, dreptul asigurarilor sociale, justitie pentru minori, dreptul mediului, dreptul consumatorului, dreptul concurentei, ajutorul de stat, drept bancar, proprietate intelectuala se regasesc si in acest an cuprinse in programul de formare continua (in total, 74 de seminarii, adica peste 32% din totalul seminariilor prevazute) pentru 2010.
Din propunerile venite de la magistrati referitoare la domeniile (temele) pentru care acestia isi doresc sa se organizeze actiuni de formare in cursul anului rezulta o crestere importanta a numarului si a spectrului problemelor legate de solutionarea raporturilor juridice cu elemente de extraneitate, o crestere semnificativa a cauzelor care presupun aspecte de cooperare judiciara internationala, fie ca e vorba de aspecte de drept privat, fie ca e vorba de o cooperare a organelor implicate in solutionarea cauzelor penale. Dorind sa vina in intampinarea solicitarilor magistratilor romani, INM a prevazut, pentru 2010, un numar mare de seminarii in domeniul dreptului comunitar si in cel al cooperarii judiciare in materie civila si penala (9 seminarii in domeniul dreptului comunitar si 14 de seminarii in domeniul cooperarii judiciare internationale).
In materia dreptului comunitar INM a conceput un program desfasurat pe mai multe paliere: o parte din seminarii se vor adresa magistratilor care doresc sa dobandeasca cunostinte de baza, generale, in material dreptului comunitar. Alte seminarii vor avea un continut cu un grad mai mare de specializare, vizand domenii ca: libera circulatie a marfurilor, libera circulatie a persoanelor s.a.m.d., adresandu-se magistratilor care detin deja cunostintele de baza necesare. In fine, se vor realiza si seminarii cu un grad ridicat de specializare, in domenii punctuale, cum ar fi practica instantelor in materia taxei de prima inmatriculare s.a.
In domeniul CEDO INM va continua formarea diferentiata in ceea ce priveste aspectele civile si aspectele penale ale CEDO.
INM a inclus, si in acest an, in Catalogul EJTN, un seminar de CEDO, un seminar de drept comunitar si un seminar de cooperare judiciara in materie penala, la aceste seminarii avand posibilitatea sa participe, alaturi de magistratii romani, magistrati din alte state ale Europei; in afara de importanta celor trei domenii si de interesul pe care acestea le prezinta pentru toti magistratii europeni, includerea celor trei seminarii in Catalogul EJTN are aptitudinea de a dovedi capacitatea INM de a oferi actiuni de formare internationale in aceste domeniile. De altfel, in afara celor trei seminarii, INM a inclus in Catalogul EJTN si alte 5 seminarii, in urmatoarele domenii: justitie pentru minori, criminalitate informatica, proprietate intelectuala, etica si deontologie profesionala, politici publice in justitie.
INM va continua demersul initiat in 2009 si va include in mod obligatoriu in agendele seminariilor dedicate formarii specializate a magistratilor teme de CEDO si de drept comunitar, anterior acest fapt fiind realizat doar intr-o maniera sporadica, in functie de modul de abordare avut in vedere de formatorii acestor seminarii. Astfel, in agendele seminariilor de dreptul concurentei, dreptul muncii, dreptul mediului, drept comercial, drept administrativ si financiar-fiscal, combaterea discriminarii, se vor regasi si teme de drept comunitar. De asemenea, in agendele seminariilor de drept penal si drept procesual penal, drept civil, justitie pentru minori, dreptul mediului vom include teme relevante din practica CEDO.
Obiectivul vizand formarea magistratilor in ceea ce priveste abilitatile non-juridice ocupa si el o pondere importanta (52 seminarii, reprezentand 22% din totalul seminariilor) etica si deontologia profesionala, managementul instantei, comunicarea interpersonala si organizationala, franceza si engleza juridica fiind doar cateva din domeniile de formare care tind spre realizarea acestui obiectiv.
Incepand cu anul 2009, tema Scolii de Vara de la Sovata (actiune inclusa in Catalogul EJTN) este „Etica si deontologie profesionala”, fapt care dovedeste importanta acordata de INM acestui domeniu. Avand in vedere succesul de care acest eveniment s-a bucurat anul trecut, pentru 2010 a fost pastrata aceeasi tema a Scolii de Vara.”