Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
10 comentarii

O posibila solutie pentru a degreva munca procurorilor de balast


16 martie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Opinii

Am urmarit cu atentie explicatiile oferite de Procurorul General la bilantul Ministerului Public. Evident ca-i dau dreptate, si asta pentru ca rosteste niste adevaruri evidente. Procurorii sunt sufocati de tot felul de sesizari, care de care mai nefericite facute de persoane care pur si simplu se cred mai destepti daca toarna plangeri penale pentru orice nemultumire pe care o au.

O solutie exista in acest sens pe termen scurt: introducerea in Codul de Procedura Penala a unor articole de lege [ca tot lucreaza Parlamentul acum la elaborarea noului Cod de Procedura Penala] care sa sanctioneze abuzul de drept procesual penal, in sensul cel mai pur : ai facut o plangere penala doar ca sa te afli in treaba, atunci trebuie sa platesti nota de plata pentru ca statul roman a cheltuit resurse, timp si bani sa umble dupa cai verzi pe pereti. Ti se respingere sesizarea, primesti si nota de plata si in aceste conditii, numarul celor care vor turna plangeri penale de dimineata pana seara va scade exponential.

Ce spune d-na Kovesi

„O altă cauză care explică numărul mare al dosarelor este aceea a sesizărilor fără finalitate care ne sunt adresate, în condiţiile în care doar 7,7 din dosare se termină cu rechizitorii”, a explicat procurorul general.

Prioritatea sistemului judiciar – limitarea numărului de dosare

Laura Codruţa Kovesi a afirmat că, în condiţiile în care statistica Parchetului General prezină astfel de cifre, prioritatea sistemului judiciar trebuie să fie găsirea soluţiilor care să ducă la limitarea numărului de dosare şi să permită procurorilor să se concentreze pe dosarele care sunt importante pentru societate, pentru că soluţia imediată, respectiv creşterea numărului de procurori, nu este o soluţie suficientă.

„În condiţiile în care legea ne obligă să tratăm în acelaşi mod toate sesizările, indiferent că privesc fapte complexe sau fapte fără finalitate judiciară, se consumă timp şi resurse, fără a obţine beneficii semnificative pentru societate ori pentru cel prejudiciat. Ce ne dorim: dosare cu finalitate sau un volum mare de soluţii? Dacă dorim un procuror proactiv, care se concentrează asupra cauzelor importante, trebuie să îi oferim instrumentele investigative. Dacă dorim un procuror legat de birou, îngropat în dosare pe care nu le poate controla, fără a putea distinge între esenţial şi balast, şi a cărui activitate constă în motivarea soluţiilor de neurmărire, este suficient să lăsăm lucrurile să evolueze în acelaşi mod”, a spus critic Kovesi.

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică