Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

De ce este important dreptul „european” in 2010
17.03.2010 | JURIDICE.ro, Mihai SANDRU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Semnarea protocolului intre mai multe entitati care au o buna conexiune cu dreptul european ne face sa ne intrebam asupra importantei evenimentului.

Ne aflam intr-o perioada nu in mod esential noua care provoaca preocupari cu privire la functionarea institutionala si interpretarea si aplicarea dreptului european. Chiar si conceptul de „drept european” este relativ si delimitarea trebuie sa fie mai precisa; putem utiliza conceptul de „dreptul Uniunii Europene” (care cuprinde si fostul dreptul „comunitar”, care dispare din acest „peisaj” al drepturilor). Dreptul european se poate referi si la dreptul Conventiei Europene a Drepturilor Omului sau chiar la un drept comparat european. Aşadar intotdeauna precizia (definirea termenilor) este necesară.

Dincolo de aceste delimitari conceptuale, anul 2010 are o semnificatie.

Din perspectiva dreptului romanesc, este cel de-al treilea an in care instantele jurisdictionale interpreteaza si aplica dreptul european. Practicienii au inceput sa descopere instrumentele pe care le ofera dreptul Uniunii Europene, chiar daca se exercita o concurenta inca nedreapta a dreptului CEDO (beneficiaza de celebritatea si drepturile primului venit).

Putem constata inca multe exagerari in acest domeniu si poate chiar exercitari ridicole ale drepturilor (cauza Dragutan, T‑261/08, cauza Faur, T‑242/08).

Din perspectiva Uniunii Europene, dreptul capata noi valente, noi interpretari, chiar perspective. Desigur, un limbaj atat de generos ar putea conduce la protestele juristilor rigurosi, care considera dreptul o stiinta si nu un element politic (care sa aiba „perspective”). Insa trebuie sa recunoastem caracterul politic al dreptului european (si al UE si al CEDO), ceea ce va constitui cea mai mare problema in aplicarea si interpretarea acestuia (mai ales pentru practicienii dreptului din sistemul nostru de drept, pentru sistemul romano-germanic, in general).

In decembrie 2009 a intrat in vigoare si Tratatul de la Lisabona (sau tratatele…) si anul 2010 este cel in care institutiile europene insele isi creeaza noile regulamente si isi refac procesul institutional. In acelasi timp, se vor constitui legaturi noi intre institutiile nationale si institutiile Uniunii Europene.

In fine, 2010 este anul in care drepturile omului se vor reaseza in Europa. Este punctul de pornire pentru o interesanta dezbatere (si o competitie) referitoare la instanta jurisdictionala europeana care are prioritate in acest domeniu (de fapt, mai precis cu privire la delimitarea competeţelor celor doua instante).

In concluzie, o conlucrare a unor forte diferite dar care au ca scop principal cercetarea si diseminarea dreptului european, poate avea si efecte practice benefice pentru sistemul juridic romanesc si pentru cercetarea romaneasca.

Mihai SANDRU

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti