Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Trimiteri in judecata pentru infractiuni de mare violenta

18 martie 2010 | JURIDICE.ro

Ministerul Public are ca si prioritate asigurarea unei practici unitare in domeniul cauzelor avand ca obiect infractiuni savarsite cu violenta se circumscrie  si necesitatii imbunatatirii performantelor pe aceasta zona de activitate.

Potrivit unui comunicat al MP, ”Ordinul criminalistic (nr. 32/2009) emis de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie reprezinta temeiul acestor prioritati in baza caruia

  • au fost demarate programe de pregatire profesionala a procurorilor criminalisti desemnati sa lucreze in acest domeniu;
  • a fost asigurata implementarea tehnicilor si tacticilor criminalistice prin intermediul „ghidului de bune practici si procedura cercetarii la fata locului” si, nu in ultimul rand,
  • a fost creat  fondul documentar virtual care cuprinde toate solutiile de trimitere in judecata dispuse in cauzele in care urmarirea penala a fost efectuata de procurorii criminalisti si care permite acestora consultarea rechizitoriilor intocmite in aceasta materie (ca suport al practicii judiciare unitare, in faza de urmarire penala).

Exemplificativ, ilustram efortul procurorilor criminalisti depus in instrumentarea dosarelor privind infractiuni de mare violenta prin prezentarea a trei spete, dupa cum urmeaza:

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea au dispus, la data de 25 ianuarie 2010, trimiterea in judecata, in stare de arest, a inculpatului ONOFREI GHEORGHE RADUCU, sub aspectul savarsirii infractiunilor de loviri sau alte violente si omor calificat si deosebit de grav (prin cruzimi).

In fapt, la data de 15.08.2009, inculpatul Onofrei Gheorghe Raducu i-a aplicat sotiei sale, O.A.M., un numar de 20 de lovituri cu cutitul in zona extremitatii cefalice, a gatului, in zona toraco – abdominala, precum si la nivelul membrelor superioare, cauzandu-i acesteia vatamari in urma carora a intervenit decesul.

Pe baza probatoriului administrat in cauza in cursul urmaririi penale a reiesit faptul ca, de-a lungul timpului, inculpatul a avut o atitudine violenta fata de victima, pe care a agresionat-o in mai multe randuri, marturie a acestui fapt fiind existenta mai multor plangeri pe care aceasta le-a depus la politie. Starea conflictuala intervenita intre cei doi a fost generata de refuzul inculpatului de a-l adopta pe fiul victimei, provenit dintr-o relatie anterioara, situatie ce a determinat-o pe aceasta sa paraseasca domiciliul conjugal. Victima si inculpatul se intalneau, totusi, constant, in special pentru ca acesta din urma sa-i dea diverse sume de bani pentru intretinerea copilului rezultat din casatorie.

In ziua de 15 august 2009, cei doi soti s-au intalnit la o cafenea, iar ulterior au hotarat sa mearga la cumparaturi. Argumentand ca si-a uitat cardul acasa, inculpatul i-a cerut victimei sa-l insoteasca in apartamentul sau, in speranta ca o va putea convinge pe sotia sa sa se intoarca acasa. Aceasta s-a deplasat impreuna cu inculpatul la domiciliul conjugal, dar a refuzat sa intre in apartament, preferand sa-l astepte pe scarile de la intrarea in bloc. Dupa ce a revenit din apartament, inculpatul a rugat-o sa se intoarca acasa, dar enervat de refuzul victimei a scos cutitul si a injunghiat-o in zona abdominala, in zona pieptului si a bratelor. Pe fondul tipetelor disperate ale femeii, cateva persoane aflate in zona s-au alertat si au inceput sa strige la inculpat in incercarea de a o salva pe victima. Profitand de faptul ca inculpatul s-a indreptat amenintator cu cutitul catre un martor, victima a reusit sa fuga pana la intrarea din blocul vecin, unde a fost prinsa din nou de inculpat, care i-a aplicat o serie de lovituri repetate, rapide in zona extremitatii cefalice, a gatului, spatelui, bratelor si coapselor, cu acelasi cutit. In timp ce o lovea cu cutitul pe victima, inculpatul s-a ranit accidental in palme si cu toate acestea a continuat sa o injunghie cu putere, pana ce lama cutitului s-a indoit la impactul cu structura osoasa a acesteia. Ulterior, inculpatul a urcat in apartament si, vazand ca nu reuseste sa se bandajeze si sa-si opreasca sangerarea, a anuntat serviciul de ambulanta. In acest rastimp, persoane care au asistat la savarsirea faptei au anuntat atat politia, cat si salvarea. Victima a fost internata si operata in regim de urgenta, de mai multe ori, dar post-operator starea ei s-a agravat, conducand in ultima instanta la decesul acesteia, la data de 21.08.2009.

Raportul medico-legal intocmit in cauza a concluzionat ca moartea numitei O.A.M. a fost violenta si s-a datorat insuficientei multiple organo-sistemice survenita in evolutia unor plagi injunghiate.

La data de 19.08.2009, pe numele inculpatului a fost emis un mandat de arestare preventiva.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Tulcea.

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au dispus, la data de 27.01.2010, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor:

PLUGARU MIHAITA STEFAN, sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa la omor calificat, lovire sau alte violente (2 acte materiale), distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice;

PLUGARU PETRE, sub aspectul savarsirii infractiunilor de lovire sau alte violente, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

In fapt, in noaptea de 31.12.2009/01.01.2010, inculpatii Plugaru Mihaita Stefan si Plugaru Petre s-au deplasat cu o caruta la un bar din municipiul Bailesti, unde avea loc petrecerea de Revelion. Acestia, inarmati cu un topor si o furca, au patruns in interiorul barului si au exercitat acte de violenta asupra mai multor persoane aflate in incinta, distrugand, totodata, anumite bunuri. Astfel, inculpatul Plugaru Mihaita Stefan a lovit-o pe una din partile vatamate cu un topor in zona fetei, iar pe alta in zona frontala. Ulterior, inculpatul s-a deplasat spre locul in care era amplasata tejgheaua barului si i-a aplicat unei alte parti vatamate mai multe lovituri cu toporul. In acest timp, inculpatul Plugaru Petre lovea cu furca alte persoane. Actele inculpatilor au creat o stare de panica printre cei care se aflau la petrecere, determinandu-i pe acestia sa se refugieze intr-o alta incapere sau sa incerce sa fuga pe fereastra. Dupa comiterea faptelor mentionate, cei doi inculpati au parasit incinta barului si s-au deplasat la un magazin din apropiere, unde au spart mai multe geamuri, parasind ulterior locul comiterii faptelor. Victimele agresate au avut nevoie de mai multe zile de ingrijiri medicale, in urma violentelor exercitate de cei doi inculpati.

Inculpatii au fost arestaţi preventiv la data de 03 ianuarie 2010.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Dolj.

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava au dispus, la data de 24 februarie 2010, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului STRUGARIU ION, sub aspectul savarsirii infractiunii de omor.

In fapt, la data de 15.01.2010, inculpatul a exercitat cu intentie asupra concubinei sale B.V.E., acte de violenta de intensitate ridicata care au condus la decesul acesteia.

Probatoriul administrat in cauza in timpul urmaririi penale a relevat faptul ca, intre inculpatul Strugariu Ion si victima B.V.E. a existat o relatie de concubinaj marcata de frecvente stari conflictuale, altercatii verbale si violente, pe fondul consumului de alcool.

La data de 14.01.2010, aproximativ in jurul orelor 1800, inculpatul si victima s-au deplasat la locuinta numitului T.V.C., unde au consumat timp de mai multe ore o cantitate insemnata de bauturi alcoolice. Intre cei trei exista o relatie de prietenie, de notorietate in comuna unde acestia locuiau, in ciuda faptului ca numitul T.V.C. fusese condamnat in anul 2001, si executase 4 ani de inchisoare, fiind acuzat ca a intretinut relatii intime prin violenta cu victima B.V.E. In  jurul orelor 2100-2300, inculpatul a plecat spre locuinta sa, fara a fi insotit de victima care, invocand imposibilitatea de deplasare, a ramas peste noapte la numitul T.V.C. In cursul acelei nopti, precum si in cursul diminetii urmatoare, acesta a intretinut relatii sexuale cu victima, parasind ulterior locuinta. In jurul orelor 1000, inculpatul  Strugariu Ion a revenit la domiciliul lui T.V.C., unde a gasit-o pe concubina sa in pat, dezbracata. Acest fapt i-a generat o stare de nervozitate accentuata si, pe fondul starii de ebrietate in care se afla, a exercitat acte de violenta asupra victimei, a lovit-o cu pumnii si picioarele si i-a comprimat gatul cu mainile, acte comise in prezenta mamei numitul T.V.C. La revenirea la domiciliu, numitul T.V.C. a consumat impreuna cu inculpatul si mama sa bauturi alcoolice. Afland de incidentul care se petrecuse, numitul T.V.C. i-a cerut inculpatului sa paraseasca locuinta, iar el s-a culcat in pat langa victima cu care a si intretinut raporturi sexuale. Spre seara, in jurul orei 1900, numitul T.V.C, a constat ca victima este decedata si a anuntat autoritatile.

Concluziile actelor medicale intocmite in cauza au relevat faptul ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii instalata ca urmare a asfixiei mecanice, in cadrul unei sugrumari combinata cu soc traumatico-hemoragic.

La data de 18 ianuarie 2010, inculpatul a fost arestat preventiv.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Suceava.”

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership