Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații
 1 comentariu

Trei europarlamentari interpeleaza Comisia Europeana ref. drepturile angajatilor

18 martie 2010 | JURIDICE.ro

Europarlamentarii Corina Cretu, Daciana Sarbu si Catalin Ivan au adresat miercuri, 17 martie 2010, o interpelare Comisiei Europene pe tema drepturilor angajatilor:

Potrivit unui material postat pe blog-ul Corinei Cretu, “in România, in contextul crizei economice, atât în sectorul public, cât și în cel privat, au avut loc numeroase disponibilizări si se preconizeaza o crestere semnificativa in  continuare a somajului. In acest context, mulţi angajaţi sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare fără a fi remuneraţi, devenind din ce în ce mai vulnerabili în fata angajatorilor. Climatul actual este, fara indoiala, favorabil angajatorilor, care isi permit sa exercite presiuni, greu de sanctionat din punct de vedere legal.

Un caz recent, al unei tinere de 34  de ani din România, a alarmat întreaga opinie publica. Tânăra a făcut stop cardiac din cauza surmenajului provocat de munca în exces și de stresul de la birou, iar după câteva zile de comă profundă a încetat din viaţă. Cazul nu este singular in România: cu doi ani în urma, o alta tânăra, angajata a unei companii multinaţionale, a murit din cauza oboselii acumulate în urma orelor suplimentare de muncă.

Consideram ca este nevoie de mecanisme de control bine puse la punct, pentru garantarea respectarii drepturilor angajatilor, precum si de crearea unui cadru sigur, în care angajaţii să poată reclama condiţiile improprii in care muncesc, fără riscul de a-și pierde locul de munca.

In acest context:

1. Ce masuri prevede Comisia Europeana pentru a limita abuzurile la adresa angajaţilor și pentru a asigura respectarea drepturilor acestora, garantate prin art. 153 al Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, mai ales în climatul economico-social marcat de actuala recesiune?

2. Intenţionează Comisia să creeze un organism de control la nivel european care să colaboreze cu autorităţile naţionale pentru a se asigura că drepturile angajaţilor sunt respectate, în special în marile companii multinationale?”

A se vedea si Parchetul s-a sesizat din oficiu in cazul salariatei decedate la birou

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică