Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

UE o sa adere la CEDO
18.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a propus miercuri, 17 martie 2010, directivele de negociere in vederea aderarii Uniunii la Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ”Tratatul de la Lisabona contine temeiul juridic pentru aderarea UE la CEDO, care reprezinta cel mai important instrument de protectie a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in Europa. Aderarea UE la Conventie va consolida si mai mult sistemul UE de protectie a drepturilor fundamentale.

„Aderarea la CEDO are o importanta politica, juridica si simbolica”, a afirmat presedintele José Manuel Barroso. „Aderarea UE la Conventia Europeana a Drepturilor Omului va pune la dispozitie un sistem coerent de protectie a drepturilor fundamentale pe intregul continent si va completa nivelul de protectie instituit de Tratatul de la Lisabona prin Carta drepturilor fundamentale, care are forta juridica obligatorie.”

Aderarea UE la CEDO va introduce un control judiciar suplimentar in domeniul protectiei drepturilor fundamentale in cadrul UE.Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg va dobandi astfel competenta de a exercita un control judiciar asupra actelor institutiilor, organismelor si agentiilor UE, inclusiv asupra hotararilor Curtii Europene de Justitie, in privinta respectarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, aderarea va pune la dispozitia persoanelor o noua posibilitate de reparare a prejudiciilor suferite. Acestea vor putea – dupa epuizarea cailor de atac disponibile in dreptul intern – sa depuna la Curtea Europeana a Drepturilor Omului plangeri avand ca obiect incalcarea drepturilor omului de catre UE. De asemenea, aderarea:

· va contribui la dezvoltarea unei culturi comune a drepturilor omului la nivelul UE;

· va spori credibilitatea sistemului UE de protectie a drepturilor omului si a politicii externe a UE;

·  va demonstra ca UE acorda importanta sistemului de la Strasbourg de protectie a drepturilor fundamentale;

· va asigura o dezvoltare armonioasa a jurisprudentei Curtii Europene de Justitie si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Context

Aderarea a devenit posibila prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009. Articolul 6 alineatul (2) din Tratatul de la Lisabona constituie, in dreptul UE, temeiul juridic pentru aderare. UE ar deveni astfel cea de a 48-a parte contractantă la Conventie, fara a deveni membra a Consiliului Europei. Toti cei 47 de membri ai Consiliului Europei, inclusiv toate statele membre ale UE, au ratificat Conventia  prin care a fost infiintata Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru a veghea la respectarea de catre membri a principiilor drepturilor omului.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti