Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
2 comentarii

Cat costa un dosar in instanta judecatoreasca


18 martie 2010 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Nu exista nicio evaluare oficiala facuta pana in prezent cu privire la costul unui dosar instrumentat in instantele judecatoresti din Romania. In fapt, nu e vorba decat de facut o impartire.

Am identificat doua modalitati:

a. daca luam suma alocate de la bugetul statului la capitolul „bunuri si servicii” si impartim la numarul de dosare anual din Romania (400.000 la ICCJ si inca 2 milioane la celelalte instante) suma obtinuta pe dosar este 47 lei.

b. daca luam intreg bugetul alocat instantelor, adica inclusiv salariile personalului (cam 90% din buget) si fac aceeasi impartire, obtinem un cost al dosarului de 532 lei.

O fi mult? O fi putin? Nu stiu. Cert este ca randamentul unei instante si al intregului sistem trebuie exprimat si din punct de vedere al costurilor (ceea ce poate fi un inceput pentru implementarea in Romania a conceptului de law and economics). De aici pornind, cred ca se pot identifica cu usurinta unele sectoare in care se pot face economii. De ex, in plina epoca a automatizarii, instantele din Romania inca comunica cu celelalte institutii ale statului prin corespondenta scrisa, neexploatandu-se aplicatiile informatice si neasigurandu-se accesul direct la datele existente la Politie, Registrul Comertului, ANP, Carte Funciara etc. Acesta este motivul pentru care am intocmit o scrisoare adresata ministrului justitiei prin care ii solicit sa faciliteze accesul magistratilor la aceste baze de date in vederea urgentarii procedurilor si a eliminarii costurilor inutile.

Sunt curios cat va lua rezolvarea acestei chestiuni care implica pur si simplu alocarea unor adrese de web si a unor parole pentru unii angajati ai instantelor si parchetelor.

jud. Cristi DANILET
vicepresedinte Judecatoria Oradea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii