Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Sprijin in vederea stabilirii unui mecanism national de prevenire pentru o mai buna promovare si protectie a drepturilor omului in locurile de detentie – Bucuresti, 22-23 martie 2010
19.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justitiei organizeaza in perioada 22 – 23 martie 2010, la Bucuresti (Sala de conferinte – Hotel Minerva), in cadrul proiectului de infratire institutionala Facilitatea de Tranzitie, ”Sprijin in vederea stabilirii unui mecanism national de prevenire pentru o mai buna promovare si protectie a drepturilor omului in locurile de detentie” (mecanisme naţionale de prevenire), în conformitate cu obligaţia asumată de statul român prin ratificarea Protocolului opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la New York la 10 decembrie 1984.”, două întâlniri de lucru cu privire la toate aspectele care trebuie avute în vedere pentru înfiinţarea şi buna funcţionare

Potrivit unui comunicat al MJ, ”Facilitatea de Tranzitie RO 2007 IB/JH/21TL „Sprijin in vederea stabilirii unui mecanism national de prevenire pentru o mai buna promovare si protectie a drepturilor omului in locurile de detentie, la nivel national, a unuia sau mai multor mecanisme pentru prevenirea torturii si a pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante care ar putea fi aplicate persoanelor private de libertate in “locurile de detentie“ (mecanisme nationale de prevenire), in conformitate cu obligatia asumata de statul roman prin ratificarea Protocolului optional la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York la 10 decembrie 1984.”, doua intalniri de lucru cu privire la toate aspectele care trebuie avute in vedere pentru infiintarea si buna functionare

La evenimentul care se desfasoara pe parcursul celor doua zile sunt invitati sa participe reprezentanti ai institutiilor care pot avea in subordine sau coordonare „locuri de detentie” (astfel cum sunt acestea definite in art. 4 al Protocolului optional), ai institutiilor cu atributii in domeniul garantarii respectarii drepturilor omului, precum si reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale care activeaza in acest domeniu, in vederea discutarii tuturor aspectelor care trebuie avute in vedere pentru infiintarea si buna functionare a mecanismului de prevenire in Romania.

Proiectul in cadrul caruia este organizat acest eveniment este derulat de Ministerul Justitiei si are ca beneficiari Administratia Nationala a Penitenciarelor si Ministerul Justitiei. Bugetul alocat acestui proiect este de aproximativ 199.000 Euro, din care aproximativ 186.000 Euro fonduri provenind din Facilitatea de Tranzitie  si aproximativ 13.000 Euro din cofinantarea nationala.

Proiectul, cu o durata de 6 luni, este implementat in colaborare cu Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala (IRZ) si are drept obiectiv identificarea de solutii adecvate pentru implementarea mecanismului national de prevenire in Romania. In acest sens, va fi elaborat un raport cuprinzand recomandari concrete privind implementarea mecanismului national de prevenire in sistemul juridic roman. Acest raport va fi elaborat in urma analizarii bunelor practici din state membre ale Uniunii Europene care au obtinut rezultate pozitive in urma implementarii unui astfel de mecanism de prevenire si a corelarii acestora cu specificul sistemului juridic roman de garantare a respectarii drepturilor omului.

Organizatiile non-guvernamentale care activeaza in domeniul drepturilor omului, interesate sa participe la discutii, sunt rugate sa contacteze pe dna. Mirela Toma sau pe dl. Alexandru Olaru, consilieri juridici in cadrul Directiei Programe Europene a Ministerului Justitiei, tel. 0372 041 162, 0372 041 163, e-mail: mirela.toma@just.ro sau alexandru.olaru@just.ro.

Jurnalistii interesati de acest eveniment sunt rugati sa contacteze pe dna consilier Veronica Stancovici tel. 037 204 12 35, 0728 274 837, e-mail presa@just.ro. ”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti