Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Comisia Europeana. Ultimul avertisment pentru incalcarea legislatiei UE in domeniul mediului
19.03.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a transmis, joi, 18 martie 2010, Romaniei un ultim avertisment cu privire la un caz de incalcare a legislatiei UE in domeniul evaluarilor impactului de mediu.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ”in 2007, in Romania s-a construit o fabrica de formaldehida fara autorizatie si inainte de realizarea unei evaluari a impactului de mediu. Initial, autoritatile romane au emis o decizie de demolare a fabricii, insa ulterior o judecatorie locala a anulat  aceasta decizie. Comisiei nu i s-a adus la cunostinta aplicarea niciunei sanctiuni asupra operatorului economic. Daca nu se iau masuri corespunzatoare in urma celui de-al doilea avertisment, Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie.

Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, a declarat:„Simpla existenta a legislatiei nu este niciodata suficienta: ea trebuie sa se aplice si in practica. Romania trebuie sa se asigure ca in astfel de cazuri se realizeaza evaluarile impactului de mediu si ca orice hotarari ulterioare sunt respectate.”

60 000 de tone de formaldehida

Comisia transmite Romaniei un ultim avertisment legat de faptul ca a permis constructia unei instalatii industriale de proportii inainte de realizarea evaluarii corespunzatoare a impactului de mediu.

Plangerea priveste constructia ilegala a unei instalatii care ar urma sa fabrice 60 000 de tone de formaldehida pe an. Decizia initiala de demolare a fost anulata ulterior in instanta. Nu au fost luate masuri corespunzatoare de sanctionare a operatorului si nici de asigurare a aplicarii practice a legislatiei UE. Romania a incalcat mai multe texte de referinta ale legislatiei de mediu a UE, inclusiv Directiva privind impactul asupra mediului[1] si Directiva Seveso[2], al carei scop este prevenirea pericolelor de producere a unor accidente majore care implica substante chimice periculoase. Primul avertisment scris a fost trimis in octombrie 2009 si Romania si-a prezentat observatiile in noiembrie.

Directiva 85/337/CEE a Consiliului din 27 iunie 1985 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului (JO L 175, 5.7.1985, p. 40-48).

Directiva 96/82/CE a Consiliului din 9 decembrie 1996 privind controlul asupra riscului de accidente majore care implica substante periculoase (JO L 10, 14.1.1997, p. 13-33).

Deoarece in raspunsul sau Romania nu a reusit sa elimine indoielile cu privire la incalcarea legislatiei in materie, Comisia considera ca acesta este nesatisfacator si lanseaza un al doilea avertisment care reprezinta totodata ultimul demers inainte de sesizarea Curtii Europene de Justitie.

Comisia detine competenta de a actiona in justitie un stat membru care nu isi respecta obligatiile ce ii revin in temeiul legislatiei comunitare, in conformitate cu articolul 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Procedura de incalcare (infringement) debuteaza cu un prim avertisment scris („Scrisoarea de somare”) adresat statului membru vizat, care trebuie sa isi prezinte observatiile in termen de doua luni.

In cazul in care Comisia nu este multumita de raspunsul primit, aceasta prima scrisoare poate fi urmata de avertismentul scris final („Aviz motivat”), prin care se clarifica elementele constitutive ale incalcarii si i se solicita statului membru sa se conformeze intr-un termen delimitat, de obicei de doua luni.

Daca nu se iau masuri nici in urma avertismentului final scris, Curtea de Justitie poate fi sesizata in acest sens. Daca hotararea Curtii nu este favorabila statului membru, acesta trebuie sa ia masurile necesare pentru a o respecta.

Daca, in ciuda hotararii Curtii,  statul membru tot nu ia masuri, se initiaza o a doua runda de proceduri in temeiul articolului 260 din tratat, de aceasta data cu un singur avertisment prealabil scris. In urma celei de-a doua runde se pot impune sanctiuni financiare statului membru respectiv.”

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.