Varia
JURIDICE

Carti noi de la editura HAMANGIU
23.03.2010 | Alina Grigorescu, HAMANGIU

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Stimati utilizatori ai Juridice.ro, va prezentam in continuare cele mai noi aparitii editoriale la editura Hamangiu:

pentru a comanda, click pe pozaOcrotirea parinteasca
Mihaela Adriana Oprescu

Din doctrina noastra nu lipsesc lucrari asupra institutiei ocrotirii parintesti, unele, pe drept cuvânt, remarcate si apreciate. Deja elogiem lucrarea de fata, afirmând, cu toata obiectivitatea, ca ea trezeste si retine atentia cititorului. Fara îndoiala, autoarea, elaborându-si recent teza de doctorat, a profitat de numeroasele noutati doctrinare, jurisprudentiale si legislative care, toate laolalta, i-au furnizat argumente importante si inedite în acest demers. Institutia însasi a evoluat, modificând perspectiva asupra statutului minorului: sistemul de protectie a copilului si a familiei a trecut de la o perspectiva bazata pe nevoi la o perspectiva fundamentata pe drepturi.

Libera de orice dogmatism steril, departe de efectele de stil artificiale si inutile, aceasta lucrare nu este un simplu bun fungibil pe care lectura altor carti ar putea-o înlocui si nici o lucrare standardizata si impersonala (cum, uneori, din pacate, se întâmpla); dimpotriva, substantei si originalitatii lucrarii li se adauga armonia si caldura inimii, pentru ca în joc sunt interesele superioare ale copilului. De aceea, ea este si o pledoarie pentru mai multa umanitate în cuplul cel mai fragil, mama si copilul.

Cartea este utila si chiar necesara, deopotriva, studentilor, practicienilor si teoreticienilor.

* * *

pentru a comanda click pe imagine Procedura hotarârilor preliminare
Beatrice Andresan-Grigoriu

Procedura hotarârilor preliminare se doreste a fi un ghid practic, destinat juristilor care studiaza si aplica dreptul Uniunii Europene si care sunt interesati sa cunoasca mecanismul acestei proceduri în fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Adaptata la necesitatile sistemului de drept intern, cartea propune un set de pasi ce trebuie urmati pentru trimiterea cererilor preliminare în interpretare si în stabilirea validitatii, precum si numeroase exemple concrete si sugestii privind modul de redactare a unei cereri preliminare si efectul hotarârii preliminare asupra solutionarii litigiului intern.

Toate aceste aspecte sunt tratate în contextul recentelor modificari aduse de Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

* * *

Contractul de donatie
Mugurel Marius Oprescu

Aceasta carte reprezinta o veritabila teza de doctorat, de la prima pâna la ultima pagina. Abordând o tema clasica, dezbatuta adesea în scrierile juridice mai vechi sau mai noi, demersul autorului pare temerar. Totusi, tema a primit cel mai adesea abordari fragmentare, secventiale si mai putin forme monografice. De alta parte, contractul de donatie nu a ramas „înghetat”; chiar daca el nu s-a modificat în esenta sa, cunoaste în ultimul timp noi particularitati si variante.

Cercetarea întreprinsa de autor este vasta, deoarece o astfel de analiza presupune traversarea teoriei generale a actului juridic civil, a persoanelor, bunurilor, obligatiilor, succesiunilor etc.; practic, nicio parcela a dreptului civil nu a fost ocolita de autor, iar probitatea stiintifica nu poate decât sa mareasca valoarea lucrarii.

Lucrarea este remarcabila prin profunzimea analizelor dedicate formelor si efectelor contractului de donatie, raportului donatiilor, partajului de ascendent etc.; remarcabila prin discutiile pe care le angajeaza asupra unor chestiuni controversate, dificile, solutionate neunitar în jurisprudenta si prin opiniile personale înfatisate convingator; remarcabila gratie explorarii si exploatarii dreptului comparat, bineînteles, în primul rând cel francez; remarcabila, în sfârsit, prin stilul clar si concis în care este scrisa, în ciuda densitatii si tehnicitatii subiectului; sobrietatea este o calitate în plus.

Evident, lucrarea poate pretinde un loc original în peisajul literaturii noastre juridice si se adreseaza în primul rând celor interesati de studiul contractului de donatie si de solutionarea litigiilor nascute din acesta.

* * *

Drept administrativ. Vol. I. Actul administrativ (I). Repere pentru o teorie altfel
Ovidiu Podaru

Desi se vrea un curs universitar, prezentul volum ar trebui sa depaseasca frontierele de interes ale aulelor universitare. De altfel, el a fost conceput pentru a raspunde asteptarilor tuturor celor care, de câtava vreme, asteapta ceva diferit în domeniul dreptului administrativ: teoreticienii ar putea regasi o viziune aparte asupra lucrurilor pe care le credeau demult si definitiv transate.

Regimul juridic exorbitant al actului administrativ, conditiile sale de valabilitate (îndeosebi cele externe – competenta si forma), revocabilitatea si teoria nulitatilor, toate ar trebui regândite. Practicienii dreptului administrativ ar putea gasi aici explicatii suplimentare fata de comentariile, adeseori concise, facute spetelor din volumul al doilea.

* * *

Va dorim lectura placuta!

Alina Grigorescu, HAMANGIU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti